твоята гледна точка
Честито Възкресение Христово
Автор Vnews, добавено на 08.04.2018 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

„Христос воскресе! Воистина воскресе!“ Тези сакрални думи прозвучаха  трикратно точно в полунощ във всички православни храмове по света. Камбанен звън възвести възкресението на Исус Христос – най-великото събитие в християнската история и най-почитания празник на Православната църква.

Този възглас ще продължи през следващите 40 дни до празника Петдесетница.

Заедно с българите, празнуват християните в Русия, Украйна, Гърция, Сърбия, Грузия, Армения и множество други по-малки православни общности в цял свят. Това е единственото богослужение, което православната традиция повелява да се служи нощем.

За пръв път в България Възкресение Христово беше възвестено от новоизбрания по-рано тази година патриарх Неофит.

Да пазим вярата, да я преумножаваме в сърцето си, да творим дела на милосърдие и правда, пожела на православните християни патриарх Неофит.  „Тогава нашият живот и животът на обществото ще бъде друг, и Христос – възкръсналият, победилият дявола и смъртта – ще е с нас“, обяви в приветствие главата на Българската православна църква и попита: „А ако Той е с нас, кой ще е против нас?“

„Нека възкръсналият Спасител вдъхне в нашите души твърда решимост да преуспяваме в доброто и укрепваме във вярата, надеждата и любовта! Да не допускаме злото, унинието и скръбта да ни завладяват! Нека с усмивка, топлина и жест на внимание да съгряваме сърцата на тези, които страдат и изпитват лишения, защото не е нужно много, за да се върне радостта в живота им!“, призова патриарх Неофит.

Той отправи пасхално приветствие към всички духовни чеда и всички хора с добра воля с пожелание до всеки да достигне светлината на Христовото Възкресение и надеждата! „Да възнесем горещи молитви към Господа, да дарува живот в мир и благоденствие на нашите близки и целия български народ“, заяви Негово светейшество в пасхалното си приветствие към православния български народ.

Великден въплъщава основната християнска догма – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт и бъдещия Страшен съд.
Днешният празник слага края на 40-дневния Велик пост, утвърден в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния му живот, страданията на Спасителя и на смъртта му на кръста.

Днес деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Въскресия. Велко, Велка, Празнуват и всички с имена Ирина, Мира, Мирослав, Мирослава, защото днес – 5 май, църквата почита и света мъченица Ирина.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Нова европейска директива, приета наскоро от Европарламента, предлага
„спасителен пояс” на задлъжнелите предприятия. Това каза евродепутатът
от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на провеждащия се […]

 
Властта

Реалистично е през 2024 г. да е готова цялата автомагистрала „Хемус“ – от София до Варна. Това съобщи министърът на регионалното […]

 
Здраве и красота

Прескачането на закуската и късната вечеря преди това могат да доведат до летален изход след прекаран втори инфаркт, установи екип от […]

 
Жълто

Ева Мендес призна в новото си интервю за списание Women’s Health, че не се е виждала в ролята на майка преди […]

 
 

към началото