твоята гледна точка
Реформа! Дават ТЕЛК по нова скала, всяка болест с точен процент
Автор Vnews, добавено на 07.04.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Решения за ТЕЛК вече ще се издават по нова скала, като всяка диагноза вече ще дава точно определен процент. Това предвиждат новите правила за оценка на трайно намалената работоспособност, предложени от здравния министър Кирил Ананиев с промени на Правилника и Наредбата за медицинската експертиза.

Сегашните диапазони на инвалидността отпадат. Така вместо досегашното увреждане от 0 до 10% при хора със сърдечна недостатъчност вече ще е заковано на 10 на сто. При стенокардия вместо 30-50% вече ще се дават 40%, когато сърцето не може да поема достатъчно количество кръв, и 50%, ако не изпомпва достатъчно. При инфаркт на миокарда се запазват 80%.

“Премахването на диапазоните и конкретизирането на процентите, които се определят при оценката по проекта на нормативния акт, ще

ограничи максимално

проявите на

субективизъм,

който се наблюдава при прилагането на настоящата наредба и който е причина различните ТЕЛК да оценяват по различен начин пациенти с еднакво здравословно състояние”, пише в доклада на Ананиев.

Завишени са процентите при някои злокачествени заболявания. Така например при карцином на щитовидната жлеза след отстраняването на тумор 1-2 стадии, сега до втората година се дават 70%. Занапред ще се вдигнат с един процент. До петата година пък се изписват 50%, като те се вдигат с 10%. След 5-ата година лекарите записваха 30% неработоспособност, докато сега се предлага да е 50%.

Освен новия начин на оценка се предлага ТЕЛК да дават процент инвалидност само за основното заболяване, но не и за придружаващите го, както е сега. Причината – сега хора с леки и неинвалидизиращи ги заболявания, но много на брой, попадат неоснователно в категория с тежко увредените. Дава се за пример, че категорията

между 50

и 70,99%

получават

еднаква

инвалидна

пенсия,

което не било справедливо.

Въвежда се обаче улеснение. Комисиите вече ще се произнасят предимно на базата на медицинска документация и само при необходимост ще искат преглед на място или допълнителни изследвания. Така на пациентите с достатъчна медицинска документация няма да се налага да пътуват за среща с комисия.

При обжалване на ТЕЛК решение, НЕЛК ще преразглежда случаите и ще се произнася само въз основа на медицинските документи. От НЕЛК вече няма да назначават допълнителни изследвания и да събират допълнителни данни за заболяването, вида и степента на увреждане.

Тези промени обаче не се приемат от хората с увреждания и от лекарите. Според тях така хиляди хора ще останат без права и инвалидни пенсии. Затова на 11 април те ще излязат на протест.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции той се свързва и със съзряването на девойките и тяхната […]

 

Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма „СКАТ“ придобиват от […]

 

Записванията на шест общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве започват от днес – 17-ти април. Те се финансират […]

 
 

към началото