твоята гледна точка
Суперхрани пазят от алцхаймер, рак и инфаркт
Автор Vnews, добавено на 02.04.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

 

Семена от чия, годжи бери, каму-каму. Това са малка част от странните имена, които срещаме по лавиците в супермаркетите, а списъкът не спира да расте. Тези от вас, които се хранят здравословно, със сигурност вече познават повечето от странните имена на тези така полезни продукти.

Заредени с много повече витамини и минерали от обикновените храни, суперхраните станаха незаменим продукт в съвременните домакинства. Освен това те са богати на антиоксиданти и други хранителни вещества, които предпазват имунната система. А и се усвояват лесно и даряват организма с енергия.

В древни времена голяма част от тях се използвали за лечение на рани, простуда и на много от коварните болести. Съвременната медицина все още не е доказала, че с тях се лекува бичът на ХХI век – ракът. Но проучванията показали, че в комбинация с химиотерапевтични медикаменти те изключително много подпомагат лечението.

Един от непознатите за нашите ширини плод – нони, също влиза в графата със суперхрани, които помагат на лечението на рака. Неприятният на вкус плод е изключително полезен за хората с висок холестерол и сърдечносъдови заболявания – проблеми, до които може да доведе тютюнопушенето. Затова учени решили да проверят как действа плодът при пушачи. Изследването се провело между 132-ма души, които започнали да приемат сок от нони за месец. Резултатите показали, че пиенето на 29-188 милилитра течност

намалява в пъти

холестерола

и е спомогнала за формиране на липопротеин – водноразтворим ензим, който помага за обмяната на веществата в организма. Резултати от друго изследване, проведено при мишки с белодробен карцином на Люис, пък показали, че нони спомага за удължаването на живота им с до 75%. Това става, защото веществата в него стимулират имунната система и така клетките потискат туморния растеж.

Внимавайте с приема на нони, ако имате проблеми с бъбреците и черния дроб. Заради високото съдържание на калий в него той може да влоши проблемите. Бременните жени също трябва да избягват плода, защото в миналото той се е използвал за предизвикването на аборт.

С 60% повече витамин С от съдържанието в портокал се нареждат малките червени плодчета от Бразилия и Перу – каму-каму. Растението е изключително богато на витамини и минерали – желязо, ниацин, рибофлавин, фосфор, бета-каротин, калий, мед, калций и други. Лечителите в Перу използвали каму-каму за превенция и лечение на настинка и грип. Също така той забавя стареенето, помага при депресивни състояния и действа като превенция за склероза и алцхаймер. Добре е той да се консумира заедно със сладникави течности, тъй като е много кисел. Консумацията му не се препоръчва при бременност и кърмене.

Синьо-зелените водорасли спирулина пък водят класациите за суперхрани. Според учени благодарение на богатото съдържание на хранителни вещества у тях човек може да издържи само на спирулина и вода. Като една от най-старите форми на живот на Земята,

водораслото е спомагало

за произвеждането на

кислород в атмосферата

преди милиарди години,

така че да могат да се появят други форми на живот. То е изключителен източник на белтъчини – около 60%, и незаменими аминокиселини – лизин, цистеин, метионин, фенилаланин, треонин.

Често се изтъква високото съдържание на витамин В12 в спирулината. Според статистика на Министерството на земеделието в САЩ в нея не се съдържа никакво количество от витамина. Това е така, защото растенията не се нуждаят от В12 и затова не го произвеждат и съхраняват. Добре е консумацията на спирулина да бъде консултирана с лекар.

Легенди се разнасят за малките червени плодчета годжи бери. Според някои те се използват в китайската медицина от повече от 2000 г. Други разказват истории за тибетски монаси, които ядели плода преди медитация. Именно той спомагал за доброто им здравословно състояние и дълголетие. В действителност според публикувано изследване в Журнала за алтернативна медицина годжи бери спомага за по-добра енергия и сън, укрепва мисловната дейност и имунната система, спомага концентрацията и намалява стреса.

Може би все по-често ви прави впечатление и новото допълнение към десертите, които ресторантите предлагат. Всички сме виждали черните топченца, по-малки от тези на черния пипер, сложени в киселото мляко или овесените ядки. Въпреки малките си размери семената от чия са изключителен източник на фибри и омега-3 мастни киселини и подобряват храносмилането. Преди консумация обаче те трябва да се накиснат в течност заради уникалната им способност да набъбват и да поемат течност колкото 70% от теглото си. Затова е важно да ги изчакате поне 15 минути, за да увеличат теглото си. В противен случай част от тях

могат да полепнат

по гърлото и да

предизвикат задушаване,

ако се раздуят в по-късен етап.

Продължителната консумация на чия ще ви помогне да заздравите костите си и да ускорите метаболизма. Освен да помага в борбата с излишните килограми, тя ще допринесе и за натрупването на мускулна маса. С богатото си съдържание на калций, фосфор, витамин А и цинк чията се превръща и в една от най-добрите храни за зъбите.

Странното растение гуарана идва от Амазонка – от племето гуарани. Преди стотици години те използвали семената на растението и варили напитки, които използвали за лечебна цел. Интересното при това растение е, че всяко негово семе съдържа до пет пъти повече кофеин от кафеено зърно. Гуарана доказано помага при умора и тонизира тялото и ума, верен помощник е и при разграждането на мазнини, тъй като стимулира липолизата.

Чай матча, или по-полезният зелен чай, е най-новата мания, обхванала всички, които искат да се хранят по-здравословно. Зелената напитка стана още по-известна и като здравословен заместител на така обичаното от всички кафе. Проучвания сочат, че чаят от матча може да ви осигури 60 пъти повече антиоксиданти от спанака и 17 пъти повече от боровинките. Въпреки че чаят е смятан за полезен, е добре да не се прекалява с него. Заради високото си съдържание на кофеин той може да доведе до неприятни странични ефекти – главоболие, сърцебиене, раздразнителност и други. 

Храните, които мислим за полезни

В дневното си хранене редица хора включват зърнени закуски и фрешове с идеята, че те са изключително полезни за здравето. Оказва се обаче, че както всяка храна, и те могат да бъдат колкото полезни, толкова и вредни.

Повечето зърнени закуски, дори и био вариантите им, много често съдържат голямо количество сол, рафинирани захари, мазнини и добавени химикали. Освен до кариеси многото захар може да доведе до хипогликемия и диабет.

Замяната на захарта със здравословните алтернативи като сиропа от агаве също се оказва не толкова полезно. Бялата захар съдържа около 50% фруктоза, докато в сиропа този процент може да достигне 90%. Ежедневната употреба обаче не трябва да бъде повече от 10%.

Рекламираните като здравословни фрешове също крият определени рискове. Обикновено корите на плодовете се обработват със сладкарски бои и специални лакове с цел по-добър търговски вид. Изцеждането им с кората може да вкара голямо количество от веществата в тялото. Затова е препоръчително преди консумация да се измиват с топла вода и сапун, а кората да бъде премахната.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Цялото съоръжение по проекта за реконструкция на бул. „Левски” ще бъде готово напролет
заради изникнали обстоятелства, които няма как да бъдат пренебрегнати. Това заяви във варненския ефир на Дарик главният архитект Виктор […]

 

Над 12 хиляди ученици са отпаднали от училище само през последната учебна година въпреки механизма за задържане на децата в училище. […]

 

ще бъде ветровито. Ще духа умерен, временно и силен вятър от запад – северозапад. Облачността ще е променлива, след обяд ще […]

 
 

към началото