твоята гледна точка
719 хил. българи нямат здравни осигуровки
Автор Vnews, добавено на 02.04.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

За близо 400 хил. души няма никакво обяснение

защо, вероятно били емигранти от дълги години

719 хиляди са били българите без здравни осигуровки в края на 2017 г. Над половината от тях са неосигурени по причини, неизвестни за държавата, следват ги безработните, които нямат право на държавно осигуряване.

Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутата от БСП Лало Кирилов.

Най-голям дял неосигурени – 393 хил. души, спадат в графата “други здравно неосигурени”, т.е. хора, които нито работят, нито са безработни, но по някаква причина не внасят осигуровки за здраве. Вероятно това са емигрирали преди много време български граждани, обясниха пред “24 часа” експерти.

Следващата голяма група неосигурени са безработните – общо 233 хиляди души.

Без платени осигуровки за медицинска помощ са и 57 хил. самоосигуряващи се. 22 хиляди лица пък са декларирали доходите си, но не и дължимите към тях здравни вноски.

Неосигурени

са и 10 хил.

бежанци и

6 хил.

завършили

гимназисти

В периода от завършването на средното образование до започването на учебната година в университета или сключване на трудов договор младежите трябва да се осигуряват сами.

Близо 8,4 млн. души подлежат на здравно осигуряване по данни на ГРАО, уточнява Горанов. От тях 1,47 милиона живеят или учат в чужбина. Броят им е изчислен въз основа на проведено през юли 2017 г. национално представително социологическо проучване в 1350 домакинства у нас и е верифициран с приблизителните оценки на външни институции.

На задължително здравно осигуряване подлежат всички български граждани, както и тези с двойно гражданство, включително българско, но които постоянно живеят в страната. Ако в годината пребивават в чужбина повече от 183 дни, не са задължени да плащат здравни осигуровки. Към тях спадат и тези, които подлежат на здравно осигуряване в друга държава членка според правилата за координация на системите за социална сигурност. Това най-общо са лица, които работят или пребивават в други страни от ЕС, както и техните семейства.

Ако в продължение на 6 месеца едно лице не плаща осигуровките си, то губи здравните си права. В тези случаи има право само на безплатна спешна помощ и да бъде лекувано в спешните отделения на болниците. Ако се наложи операция или престой в болница, те трябва да бъдат платени от пациента или социалните служби, ако се докаже, че той няма никакви приходи и имущество.

В бюджета на здравната каса за 2018 г. са заложени малко над 5,7 млн. лв. за покриване на разходи от неосигурени лица. Те са за проследяване на бременност и раждане, за реанимация и лечение на психиатрични и кожни заболявания.

Общо 6,1 милиона са здравно осигурените у нас, като

за 2,73 милиона

души вноските

ги плаща

държавата

Това са пенсионери, деца до 18 години, бременни, жените в майчинство, войниците, хората с увреждания, държавни служители и работещи в армията, полицията и правосъдната система. От тях обаче само пенсионерите са 2,1 млн. в края на миналата година по данни на НСИ.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции той се свързва и със съзряването на девойките и тяхната […]

 

Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма „СКАТ“ придобиват от […]

 

Записванията на шест общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве започват от днес – 17-ти април. Те се финансират […]

 
 

към началото