твоята гледна точка
С една регистрация ще имаме достъп до 8000 точки безплатен нет в цяла Европа
Автор Vnews, добавено на 24.03.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

С една регистрация в една от точките за безплатен нет от инициативата WiFi4EU ще имаме автоматичен достъп до всички останали в Европа. Това заяви еврокомисар Мария Габриел по време на представянето на процедурата за подготовка и подаване на проекти по инициативата.

Така ще бъде постигната целта на Европейската комисия за по-голяма свързаност между гражданите. „Това е една прекрасна перспектива общините в България да бъдат познати в Германия и Франция и по същия начин у нас да бъдат видими други държави-членки на Европейския съюз”, коментира Габриел.

Както „Монитор” вече писа с парите по програмата кметовете ще купуват оборудване за безжичен нет за граждани и туристи на най-посещаваните обществени места в Европа. Общините ще получат ваучери от 15 000 евро за закупуване на техника.

Пред общинари Мария Габриел и Ивайло Московски представиха онлайн платформата за регистрация за участие в инициативата WiFi4EU, която стартира преди три дни. По програмата вече 193 общини са заявили своето желание да участват.

„По-малко от година от обявяването на програмата сме на етап ефективно изпълнение. В Европейската комисия свързаността е водеща и бихме искали във всяка една област за всички граждани да има достъп. По този начин ще се създават нови услуги и ще се привличат инвестиции, а гражданите ще усетят ползата от новите технологии”, каза още еврокомисар Мария Габриел. Тя напомни, че в момента общините се регистрират в портала wifi4eu.eu, а реалното кандидатстване ще започне на 15 май. След тази дата ще бъдат раздадени 1000 ваучера на общините, които ще бъдат одобрени чрез алгоритъм. Изпълнители на проектите ще бъдат „фирми инсталатори”, които ще получат заплащането си след като точката за безплатен започне да функционира, обяви Габриел. Еврокомисията постоянно ще следи дали „горещата точка” работи. Общините ще имат от 24 до 36 месеца, за да инсталира оборудването за WiFi. Скоростта на интернет от точките ще бъде 30 mb/s, уточни още еврокомисарят.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции той се свързва и със съзряването на девойките и тяхната […]

 

Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма „СКАТ“ придобиват от […]

 

Записванията на шест общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве започват от днес – 17-ти април. Те се финансират […]

 
 

към началото