твоята гледна точка
2/3 от пешеходните пътеки са извън закона
Автор Vnews, добавено на 22.03.2018 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

2/3 от пешеходните пътеки в страната не отговарят на изискванията. Те са незаконни, нямат необходимата маркировка, износени са или са поставени на неправилно място. В много от случаите пък били боядисани в различен цвят от белия, както изисква законът. В Пазарджик например повечето били оранжеви. В столицата пък имало такива, които са направени като детски рисунки.

Това казаха на съвместен брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев, главният прокурор Сотир Цацаров и регионалният министър Николай Нанков. Тримата представиха резултатите от проверка, назначена в края на миналата година от прокуратурата. Инспектирани са общо 14 000 пешеходни пътеки в цялата страна.

Списъкът, определен от главния прокурор като „срамен“ показва, че на много места пешеходните пътеки не отговарят на никакви изисквания, без значение дали се касае за републиканската пътна мрежа или за улиците и булевардите в населените места. Едни от най-честите нарушения били липсата на знаци и неспазването на разстоянието от пешеходните пътеки. Според наредбите те не трябвало да са на по-малко от 250 метра.

„Кметовете са решили, че от добро сърце ще сложат повече пешеходни пътеки. Някой е поискал там да има, той веднага праща работниците да рисуват там и се появява маркировка на пътя. Не се правят така тези неща“, обясни вътрешният министър Валентин Радев. Главният прокурор пък допълни, че до 30 юни се очаква кметовете на населени места да изправят нередностите и ако не го направят, ще бъдат глобени по закона за МВР. Той предвижда до 7000 лева санкция. Подготвят се и законодателни промени, за да се реши проблемът.

3,7 млн. лева ще бъдат необходими за пешеходните пътеки по републиканските пътища, каза министър Нанков.

Ще бъдат премахнати 80 от тях, които са по високоскоростни пътища и магистрали.

„Не можехме да повярваме, че на няколко места, включително и на входа на София, има пешеходна пътека на магистрала. Това е пълно безумие“, категоричен беше Нанков.

Най-много нарушения обаче били констатирани предимно в Южна България, като първенци са Хасково, Пазарджик, Стара Загора и Благоевград, а също и Варна и Бургас. На тези места опасните пешеходни пътеки са близо 10 хиляди.

Някои от нарушенията са направени от престараване на кметовете, обясни вътрешният министър Радев. По думите му „някои от престараване слагат пешеходни пътеки след пешеходни пътеки“ или ги оцветяват в ярки цветове. Такъв бил случаят в Пазарджик, където, по определението на главния прокурор, можело да се направи аналогия с детската песен „оранжево небето, оранжев и градът“.

По думите на Валентин Радев, тъй като за отстраняване на нередностите е поставен срок до 30 юни, а повечето от дейностите изискват средства, МВР е готово по места да отпусне пари от събираните по Закона за движение по пътищата глоби.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции той се свързва и със съзряването на девойките и тяхната […]

 

Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма „СКАТ“ придобиват от […]

 

Записванията на шест общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве започват от днес – 17-ти април. Те се финансират […]

 
 

към началото