твоята гледна точка
Електрически велосипеди изместват колите от центъра на Варна
Автор Vnews, добавено на 19.03.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Варна да стане първата община в Европа, която да изгради система за алтернативно придвижване изцяло с помощта на електрически велосипеди, интегрирана в транспортната система. Това е основната концепция  на европроектa “Електрически велосипеди за иновативно градско бъдеще“, в който Варна ще участва като водещ партньор.

Съветницита от комисията „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ към местния парламент дадоха съгласието си Общината да се включи в проекта по програма Urban Innovatiove Actions, финансирана от Европейски фонд за регионално развитие. Една от целите на проектното предложение е Варна да стане първата община в страната с трайно решение за намаляване на вредните емисии в градските зони чрез иновативно транспортно решение.

Проектът ще надгради вече съществуващата мрежа от велоалеи и ще създаде нова инфраструктура, изцяло обслужващата системата за споделяне на електровелосипеди. Алтернативните маршрути ще бъдат съобразени с проекта за интегриран градски транспорт, туристическата инфраструктура и бизнес зоните.

Участието на община Варна в проекта ще предостави възможност за първи път в Европа да бъдат изградени експериментални буферни паркинги, които освен познатата вече услуга P+R ( Park&Ride – Паркирай и ползвай публичен градски транспорт) ще предлагат възможност и за наемане на електровелосипеди за придвижване към центъра на града. Новата услуга P+R+B ( Park&Ride&Bike) ще бъде иновационният принос на община Варна към усилията на страните от Европейския съюз за намаляване на автомобилите в централните градски зони, създаване на условия за здравословен начин на живот и опазване на въздуха от автомобилните газове.

„Проектът предвижда изграждане на паркинги със зареждащи станции. Те ще бъдат покрити със соларни панели, за да се осигури електричество за зареждане на електровелосипедите. Паркингите ще имат WiFi   и видеокамери“, заяви директорът на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“ Младен Иванов. По думите му ще бъдат създадени поне 15 стоянки с минимум 200 велосипеда, които ще бъдат снабдени с GPS.

Продължителността на проекта е до 48 месеца от неговото стартиране. По отношение на бюджета приносът от ЕС е в размер до 5 млн. евро, което може да е 80% от цялата стойност на проекта. Съфинансирането от община Варна е 20% от сумата.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Ние делът на тази историческа Македония, която е в България, го признаваме като български дял и тук няма никакви дилеми. Това заяви пред БТВ македонският премиер Зоран Заев.

“Ако погледнем исторически къде […]

 

Синята зона във Варна ще трябва да заработи до края на май, като първият месец ще бъде гратисен и няма да […]

 

2 061 900 лева отпуска МРРБ за брегоукрепителни мероприятия на част от крайбрежната ивица край Шабла. С 1 891 900 лева […]

 
 

към началото