твоята гледна точка
„Камчия“ е домакин на 50-та юбилейна Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда
Автор Vnews, добавено на 15.03.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ и Частното средно училище „Юрий Гагарин“ посрещат 50-та юбилейна Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда, която тържествено ще бъде открита утре – 16 март.

За втора поредна година домакинството на олимпиадата се поверява на Регионалното управление на образованието във Варна и ЧСУ „Юрий Гагарин“, „Камчия“. Отличната високотехнологична образователна база и доказаният професионализъм в организацията по провеждане на националното състезание през миналата година, са гаранция за успешното представяне на участниците.

В Училището на бъдещето в „Камчия“, в продължение на два състезателни дни, ще мерят знания 120-те най-добри ученици на България в областта на химията, които успешно преминаха регионалните кръгове на престижното състезание.

Организатори на 50-то издание на олимпиадата са Министерството на образованието и науката на България и РУО – Варна, със съдействието на директора на ЧСУ „Юрий Гагарин“, СОК „Камчия“, кметовете на общините Аврен и Девня и ректора на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Спомоществователи на състезанието са флагманите на химическата промишленост в страната  „Солвей – България“, „Девня Цимент“ АД, „Аквахим“АД и Агрополихим“ АД.

Церемонията по откриване ще започне в 17,30 ч. на 16 март в Актовата зала на Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“. Участниците и гостите ще бъдат приветствани от Венцеслава Генова – началник на РУО – Варна, от Пенка Стоева – директор на ЧСУ „Юрий Гагарин“ в „Камчия“. Ще бъде поднесено приветствие от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Специално за юбилейното издание на Националната олимпиада, Министерството на образованието и науката ще връчи 40 плакета на учители, с принос в утвърждаването на олимпиадата по химия и опазване на околната среда и в подготовката на младите химици.

Състезанието, в което участват ученици от 7 до 12 клас, ще се проведе в четири състезателни възрастови групи и в два етапа – теоретичен и експериментален.

Теоретичният кръг започва в събота – 17 март. Най-интересен както за участниците, така и за журито е експерименталният кръг. В неделя – 18 март, учениците ще правят качествени химически анализи за изследване на вещества, които се съдържат в разтвори. Участниците ще провеждат химичните реакции в модерните кабинети на ЧСУ „Юрий Гагарин“, оборудвани с най-съвременна образователна техника за лабораторни изследвания, а също и с необходимите плотове, течаща вода и изходи за електричество, при спазване на всички изисквания за безопасност.

В съпътстващата програма на 50-та юбилейна олимпиада, участниците ще разгледат Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“, ще посетят единствения в България Авиокосмически център с Планетариум, Музея на уникалните кристали и Славянски център. За учениците е организирана и екскурзия, в която ще имат възможност да се запознаят с достиженията на химическата компания  „Солвей – България“ в Девня.

В понеделник ще станат ясни и победителите. По регламент, първите 10 деца с най-висок резултат от Националната олимпиада ще бъдат поканени в разширения национален отбор на България, който се подготвя да представи страната ни в предстоящите международни състезания. А дванадесетокласниците – лауреати на Националната олимпиада, получили пълен отличен от състезанието в „Камчия“, могат да кандидатстват в българските университети без да се явяват на приемен изпит.

Санаторно–оздравителният комплекс „Камчия“ е утвърден международен образователен, културен, спортен и обществен център, проектиран и построен за детски и младежки образование и отдих с инвестиция на правителството на Москва. Той е предпочитана дестинация за провеждане на състезания, олимпиади, зелено училище и фестивали на творчеството, знанието и науката.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Администрацията на Фейсбук забранява на потребителите да публикуват в социалната мрежа не само порнография, но и фрагменти от еротични танци, снимки на разголени хора и постове със сексуален подтекст. Тези разпоредби […]

 

Коледно-новогодишните празници ще са по-топли от нормалното и без сняг. Това прогнозира пред „Фокус“ климатологът проф. Георги Рачев. Единственият шанс да […]

 

Днес е празникът на българските студенти. По правило празнуват всички, които изкачват стълбичката на академичното обучение и онези, които са преминали […]

 
 

към началото