твоята гледна точка
Правят държавно предприятие и фонд за язовири
Автор Vnews, добавено на 15.03.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Фонд, в който да влизат част от приходите от стопанската дейност на всички язовири, ще бъде създаден за ремонт на водоизточниците.

Това е част от внесените предложения за изменения на Закона за водите, анонсирани от министъра на икономиката Емил Караниколов след правителственото заседание в сряда.

Създаването на фонд и държавно предприятие за язовирите е обсъждано от правителството. Промените в закона се правят под контрола на вицепремиера Валери Симеонов. СНИМКА: Пиер Петров

Фондът ще подпомага онези язовири, които общините не могат да управляват поради липса на средства. По тяхно желание

водоемите ще

може да се

прехвърлят в

ново държавно

предприятие

Общините ще разполагат със срок от един месец, за да направят анализ на състоянието на управляваните от тях язовири и да решат кои искат да прехвърлят към предприятието.

Караниколов обясни, че създаването му се налага, тъй като язовирите са публична държавна собственост и те не могат да отидат в търговско дружество.

В България има над 5700 язовира. 4532 се стопанисват от общините. Някои са създадени само с цел безопасност и не се управляват добре, защото няма достатъчно средства, уточни икономическият министър.

В момента държавата се грижи за язовирите с национално значение. За тези, от които се произвежда ток, отговаря Националната електрическа компания, а “Напоителни системи” следят за някои от по-малките.

“В момента вицепремиерът Валери Симеонов ни събира и другата сряда законът трябва да е готов и внесен в Народното събрание”, поясни Караниколов.

Той посочи и че с поправките в Закона за водите собствениците и операторите на язовирите ще се задължават да изготвят аварийни планове.

Темата бе коментирана и по време на дискусията на трите парламентарни комсии със сдружението на общините. Кметовете и Държавната агенция за метрологичен и технически контрол (ДАМТН) настояват

язовирите

да бъдат

категоризирани

според риска

от опасност

– ниска, значителна и висока.

Честотата на проверките трябва да съответства на нивото на опасност. Освен това те искат да бъде планирана целева субсидия за заснемане и паспортизиране на язовирите.

“Не искаме да избягаме от отговорност или да намалим натиска върху нас от ДАМТН. Тези промени са насочени към един работещ механизъм за обезопасяване на безопасна експлоатация”, заяви кметът на Раковски Павел Гуджеров, който представи предложенията за изменения в закона.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова съобщи, че

1424 язовира

са с технически

неизправности

по стените,

а 81 трябва да бъдат изпразнени по предписания на ДАМТН. “Отделно има около 900 акта за административни нарушения. Проблемът е, че продължаваме да нямаме ресурс за това. Дори и да се състави акт, общините не разполагат с ресурса за поддръжката на язовирите. Притеснява ни, че имаме много язовири на територията на общините, които са над 2000 и подлежат на контрол, но не отговарят на изискванията за язовири, защото са малки. В резултат на което изискват допълнителен ресурс за поддръжка и обезопасяване”, каза още Маринова.

От агенцията по метрология уточниха, че освен според нивото на опасност са внесени предложения и за категоризация на язовирите по големина. Според него голяма част от водоизточниците – около 2500, били с големината на гьолове и трябва да се извадят от списъка.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Пакет от мерки, за да задържи децата в клас, предприема министерството на образованието. Сред тях е олекотяване на учебното съдържание.

Трябва да има сериозно олекотяване на учебното съдържание, защото в момента то […]

 

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един […]

 

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции […]

 
 

към началото