твоята гледна точка
Част от глобите на пътя ще отиват в общините
Автор Vnews, добавено на 15.03.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Част от приходите от глоби за нарушителите на пътя ще влизат в бюджета на общините. Това обеща председателят на вътрешната комисия в парламента и шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дискусия по приоритетни за общините теми в сряда. В нея участваха депутати от още две комисии – регионалната и по околната среда, и представители на националното сдружение на общините.

През 2011 г. Законът за движение по пътищата е дал възможност 50% от глобите да се инвестират в инфраструктура. Сега Цветанов предлага част от тези 50% да се дава директно на общините.

Знаем, че общината, респективно кметската администрация може да бъде по-добър стопанин, заяви Цветанов.

Възможността за такава промяна в законодателството потвърди и зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Той допълни, че

МВР ще

разработи единен

национален

център за

регистриране

на нарушенията,

като с него ще се подобри събираемостта на глобите.

Обещанието на Цветанов дойде вследствие на предложени от Сдружението на общините промени в Закона за движението по пътищата. Според тях кметовете трябва да имат право да глобяват за пътни нарушения. Предложението беше представено от кмета на Стара Загора Живко Тодоров и е подкрепено от целия управителен съвет.

“Кметовете трябва

да имат

правомощия да

глобяват за

висока скорост,

защото от почти всички квартали има оплаквания, че колите се движат бързо и има много нарушители. Очевидно няма как да разчитаме само на Пътна полиция да се справя с този проблем. Трябва да има модерни начини – поставяне на камери и правомощия кметовете да глобяват”, заяви Тодоров.

Той даде пример със Стара Загора, където има общо три камери за скорост, от които работи само една. Останалият контрол се извършва от мобилни патрули. Затова общините настояват да им се разреши да монтират стационарни камери със собствени средства.

Според Тодоров така ще се повиши и събираемостта на данъците. Например при технически преглед на автомобила е необходимо издаване на документ за платен годишен данък. При издаването му излизат всички глоби и водачът ще е принуден да ги плати.

Повече правомощия и за общинската полиция поиска Живко Тодоров от името на Националното сдружение на общините с промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

“Опитваме се да създаваме инспекторати, звена към общината, но те нямат законова дейност. Предлагаме те

да могат

законово да

искат лична

карта на

гражданите в

нарушение,

да съставят актове, да задържат, да отправят писмени предупреждения”, обясни Тодоров. Относно общинската полиция той заяви, че в момента само 9 по-големи града разполагат с такава, но издръжката на един полицай е много голяма и по-малките общини не могат да си я позволят.

“На практика с досегашното законодателство ние нямаме истинска общинска полиция, а наемна – плащаме за извършване на определена услуга от страна на МВР. Полицаите са на щат към МВР, а не към общината”, разясни кметът на Стара Загора. И даде пример, че в неговия град има 16 общински полицаи, които извършват много широк набор от дейности – обслужват репатратора, следят за екологията, съставят актове на замърсители, следят популацията на кучетата, опазват горите и обществения ред.

Относно варианта за наемане на частни охранителни фирми Тодоров коментира, че те нямат функциите на МВР, а услугата е твърде скъпа.

Цветан Цветанов също потвърди, че наемането на общинска полиция е твърде скъпо. За издръжката на един общински полицай са необходими 2400 – 2700 лв. месечно, каза той и поясни, че като се сложат и обезщетенията, се получава една голяма разходна част, която бюджетът на общините не може да осигури.

Според Цветанов затова е необходима промяна в Закона за частната охранителна дейност. “Знаем, че в немалко от случаите българските общини разчитат на договорните отношения с частните охранителни фирми”, коментира Цветанов. По думите му в момента тази тема се е превърнала във фокус за политическо говорене, а не за разрешаване на проблемите.

Цветанов беше категоричен, че в случая

не става дума

за изземване на

правомощията

и функциите

на държавата,

а за координация с нея. С такива мотиви президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров поискаха във вторник от Конституционния съд да отмени въвеждането на частна охрана в селата. Същите аргументи изтъкна и БСП на дискусията в парламента./24 часа

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Атаката с дронове на рафинерии в Саудитска Арабия удари България с по-високи цени на горивата, като дизелът пак ще е над 2,30 лв. До края на седмицата се очаква поскъпването и […]

 

Бившият образователен министър и настоящ червен депутат Анелия Клисарова ще е кандидат за кмет на БСП във Варна. Това реши Националният […]

 

Подводни магистрали, “небостъргачи” надолу в земята, летящи автобуси и таксита, масово производство на човешки органи с 3D принтери, домове, които се […]

 
 

към началото