твоята гледна точка
Опростяват поне 700 административни услуги
Автор Vnews, добавено на 08.03.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Най-малко 700 административни услуги за бизнеса ще бъдат опростени. Това предвижда мащабен проект с еврофинансиране за административната рефрома, който ще бъде представен в петък в Министерски съвет. Проектът „Трансформация на модела на административното обслужване“ е на стойност 4 млн. лева и се финансира от оперативна програма „Добро управление“, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

По-късно вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че до края на април всички министерства трябва да бъдат интегрирани в обща система за електронен документооборот. По данни на Държавна агенция „Електронно управление“ към днешна дата общо 188 администрации на централно и местно ниво са реални участници в електронния обмен на документи. Крайният срок за всички администрации да обменят документи по електронен път е 1 ноември.

Основен бенефициент е администрацията на МС, а партньор е сдружението на общините. За целта служителите в над 3000 офиса за административни и обществени услуги у нас са били анкетирани на място, а идеята е да се формира цялостна картина на общуването между гражданите и администрациите.

Анализът пък трябва да отговори на въпроса и колко услуги се предлагат от родната администрация, как се предоставят, какви документи се искат, както и какви такси се събират за тях.

„Успешното изпълнение на проекта ще осигури нов потребителски интерфейс към платформата за междурегистров обмен, тестван пилотно в 50 администрации“, пишат от кабинета и допълват – „Предвиденият по проекта модел за регистрова реформа ще обхване съществуващите към момента над 8 хиляди регистъра от гледна точка на качеството и пълнота на данните, рязко намаляване на разходите за поддръжка, гарантиране на предпоставки за служебно събиране на информация“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Варненци трябва да имат винетка, ако пътуват до градския гробищен парк в с. Тополи или до курортите Св. Св. Константин и Елена и Златни пясъци, тъй като пътищата са републикански. Това […]

 

Стотици златни кюлчета изсипа над Якутск товарен самолет, превозващ девет тона злато, съобщиха руските медии. Люкът на самолета се отворил неочаквано […]

 

По случай Световния ден на правата на потребителя националната статистика изпрати данни за общия потребителски разход на българина за 2016 г., […]

 
 

към началото