твоята гледна точка
Рестартират АЕЦ „Белене“?!
Автор Vnews, добавено на 05.03.2018 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

С внушително единодушие – 137 гласа “за” и нито един “против”, Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да внесе до 30 юни 2018 г. конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“.
„Проектът касае поколения напред, каквото и решение да се вземе, то ще има отражение и ще касае децата, внуците и правнуците ни“, посочи министърът в оставка Теменужка Петкова и добави, че вече има “сериозен и реален инвестиционен интерес” към него. Петкова прекъсна отпуската си и се яви в парламента след като БСП настоя тя да се включи в дискусията.
До средата на лятото трябва да е ясно и как ще стане отделянето на активите и пасивите на проекта в отделна компания. До момента в доставеното ядрено обрудване за спрения през 2012 г. проект са вложени 3 млрд. лв. от страна на НЕК и държавния бюджет.
Решението на НС не изключва нито една опция за правителството – както строителството на централата, така и евентуалното изграждане на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ или продажбата на оборудването на „Белене“, коментира след дискусията депутатът от ГЕРБ и шеф на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.
Преди дни – по време на Икономическия форум в Лондон, премиерът Бойко Борисов предложи на съседните ни държави АЕЦ „Белене“ да се построи като балкански проект и да се търси европейско финансиране за строежа. Затова Теменужка Петкова обяви днес в НС, че първо ще започнат разговори със съседите ни от Балканите.
Преди няколко месеца БАН обяви в доклад, че е нужно рестартиране на проекта за АЕЦ “Белене“./СегаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

При последното преброяване на населението в България през 2011 г. определен брой домакинства са били помолени да попълнят специални анкети за […]

 
Властта

Водата, използвана за общи нужди в жилищните сгради в режим на етажна собственост, ще се разпределя поравно между всички апартаменти, при […]

 
Здраве и красота

Жените, които спазват средиземноморска диета, са с 22 процента по-малък риск от инфаркт. Защитният ефект на рибата, плодовете, ядките и зехтина […]

 
Жълто

 

“Роди се Екатерина Веселин Плачкова! Дете на любовта.” Така Мариана Попова съобщи, че е родила дъщеря на любимия си – актьора […]

 
 

към началото