твоята гледна точка
Започва месецът на франкофонията
Автор Vnews, добавено на 01.03.2018 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

Всяка година от 1990 насам, месец март е посветен на честването по света на празника на Франкофонията. Франкофили и франкофони празнуват своя общ език и потвърждават отново солидарността и съпричастността си към Франкофонията в полза на културното многообразие.
Не пропускайте възможността да видите 12 франкофонски филма с вход свободен само във Фестивален и конгресен център Варна от 2 до 31 МАРТ 2018 г.!

2 март – 15 ч. – зала „Европа“
„Едва отварям очи“ – „A peine j’ouvre les yeux“ / 2016 г., 105 мин., БГ субтитри
Режисьор: Лейла Бузид
Тунис, 2010, няколко месеца преди Жасминовата революция, Фара минава зрелостните си изпити. Родителите й искат да стане лекар. Но, младата жена пее в рок-група, открива нощния живот и неговите романси и вълнения. Но майката на Фара, Айет, познава добре Тунис и забраните за жените, ето защо е дълбоко обезпокоена за дъщеря си.

3 март – 15 ч. – зала 6
„Белите конници“ – „Les chevaliers blancs“ / 2015 год., 110 мин., БГ субтитри
Режисьор: Жоаким Лафос
Жак Арно, президент на Неправителстената организация „Move for kids” подготвя хуманитарна акция в Африка – евакуацията на 300 малки сирачета, жертви на гражданската война. Специално нает самолет ще ги отведе във Франция, където ги очакват родителите, кандидати които да ги осиновят, и които са финансирали акцията.

9 март – 15 ч. – зала „Европа“
„Законът на джунглата“ – „La loi de la jungle“ / 2016 г., 110 мин., английски субтитри
Режисьор: Антонин Перетятко
Марк Шатен, стажант в „Министерството на Нормите “, е изпратен в Гвиана, за да поеме проекта за построяване на ски писта, чрез която да се съживи туризма. Негова колега на място e чудата, умна и секси жена на име Тарзан. Започват придизвикателства и щури приключения. Една луда и екзотична комедия, от режисьора на „Момичето от 14 юли“.

10 март – 15 ч. – зала „Европа“
„И сега накъде?“ – „Et maintenanton va ou?“ / 2011 г., 110 мин., БГ субтитри
Режисьор: Надин Лабаки
По пътя, водещ към селско гробище, шествие от жени в черно върви срещу изгарящото слънце. Всички те стискат снимки на свои съпрузи, бащи или синове. Някои носят фередже, други – кръст, но споделят една и съща тъга – траура, следствие на една гибелна и безсмислена война.

16 март – 15 ч. – зала „Европа“
„Фатима“ – „Fatima“ / 2015 г., 80 мин., с английски субтитри
Режисьор: Филип Фокон
Фатима живее сама със своите две дъщери тийнейджърки. Тя не владее много добре френски език и изживява това като проблем, възпрепятстващ ежедневната комуникация между нея и момичетата й…
Един от филмите, забелязани сред Петнайсетицата на режисьорите в Кан през 2015, награда Луис Делюк, Сезар от 2016 за най-добър филм на годината, за най-добър сценарий адаптация и за най-обещаваща млада актриса за Зита Ханрот.

17 март – 15 ч. – зала „Европа“
„Тимбукту“ – „Timbuktu“ / 2013 г., 100 мин., БГ субтитри
Режисьор: Аабдерахман Сисако
Недалеч от Томбукту, попаднал под робството на религозни екстремисти, Кидан води простичък и спокоен живот в дюните, заобиколен от жена си и 12- годишния си син. В града жителите са безсилни под потисничеството и терора на джихадистите. Край на музиката и смеха, цигарите и дори на футбола…

23 март – 15 ч. – зала „Европа“
„Жул и Жим“ – „Jules et Jim“ / 1961 г., 105 мин., БГ субтитри
Режисьор: Франсоа Трюфо
Жул и Жим са двама студенти, бохеми и най-добри приятели, живеещи в Париж по времето на „Бел епок“. Те споделят всичко, вкусове за изкуството, гледни точки върху човешкото съществуване, завоевания. Един ден обаче двамата приятели се влюбват в Катерин, млада жена, свободна също толкова, колкото всеки един от тях.

24 март – 15 ч. – зала 6
„Асансьор към ешафода“ –  „Ascenseur pour l’echafaud“ / 1957 г., 90 мин., БГ субтитри
Режисьор: Луис Маль
Жулиен Таверние убива шефа си с помощта на жена му, която е негова любовница. След убийството, Жулиен, иска да унищожи компрометиращи следи, но когато прави това засяда в асансьора. Докато мъжът се мъчи да излезе, двете жени в живота му кръстосват пътищата си…

28 март – 10 ч. – зала „Европа“
„Кралят и птичката“ – „Le Roi et I’oiseau“ / 1979 г., 90 мин., английски субтитри
Режисьор: Пол Гримо
Крал Шарл V- пети три прави осем и осем и осем прави шестандесет, узурпира властта на кралство Такикардия. Една пъстрокрила, игрива и бъбрива птица си свива гнездо във висините на двореца, съвсем близо до тайния кабинет на негово величество. Само тя се осмелява да му се подиграва. Кралят е влюбен в едно чаровно и скромно момиче Овчарка, за което иска да се ожени, против волята му. Девойчето обаче обича малкия Коминочистач.

30 март – 10 ч. – зала „Европа“
„Момичето без ръце“ – „La jeune fille sans mains“ / 2016 г., 85 мин., английски субтитри
Режисьор: Себастиен Лоденбак
Във време на трудности, един мелничар продава дъщеря си на Дявола. Благодарение на нейната непорочност,, успява да му се изплъзне, но остава без ръце. Далеч от семейството си, тя среща богинята на водата, един добър градинар и принц със замък. Дълго приключение към светлината.

30 март – 15 ч. – зала „Европа“
„400-те удара“ – „Les quatre cents coups“ / 1958 г.,95 мин., БГ субтитри
Режисьор: Франсоа Трюфо
История за едно буйно хлапе, Антоан Доанел, което страда от безразличието на своята майка и си намира какви ли не занимания из парижките улици – често бяга от училище, за да ходи на кино или просто да се шляе, а от време на време стига и до дребни кражби.
Това е първият филм на Трюфо с героя му Антоан Доанел. Следват Откраднати целувки, Съвместно съжителство и Любовта си отива.

31 март – 15 ч. – зала „Европа“
„Сезар и Розали“ – „Cesar et Rosalie“ / 1972 г., 110 мин., БГ субтитри
Режисьор: Клод Соте
След развода си с Антоан, Розали споделя живота си със Сезар. Тя има дете от Антоан, но малкото момиченце изглежда е единствената връзка по между им. Всичко това, докато не се появи Давид, бивш любовник, в който Розали се влюбва отново. Разбирайки, че младата жена ще го напусне, Сезар иска от Давид да дойде да живее с тях. Едно голямо приятелство скоро ще свърже двамата мъже.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Лидерът на „Да, България“ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан
Начев, са продали съществуващите тогава сгради на Алея Първа (калните
бани, къпалните) – на ТИМ. Това обяви Марица Гърдева, общински […]

 

Отпадат ограниченията за нощните заведения, при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се […]

 

На фона на ескалиращите числа заразени с COVID-19 у нас Гърция затвори границата си за български туристи. До 6:00 ч. сутринта […]

 
 

към началото