твоята гледна точка
Криминализират съвместното съжителство на малолетни
Автор Vnews, добавено на 01.03.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Съжителството на семейни начала между малолетни деца да подлежи на наказателна отговорност от страна на родителите. Тази идея представиха вицепремиерът Томислав Дончев и образователният министър Красимир Вълчев след заседание на Координационното звено в Министерството на образованието и науката (МОН).

Дончев обясни, че има консенсус между различните ведомства за по-ясни разпоредби в Наказателния кодекс, насочени към превенция към т.нар. ранни бракове-съжителство на семейни начала между малолетни. Той добави, че е неефективно да се търси наказателна отговорност от страна на самите деца, затова трябва да се търси правен способ тя да бъде наложена на родителите им.

Именно ранното съжителство на семейни начала и ранните раждания са една от причините за преждевременното отпадане на учениците от училище. Вълчев обясни, че стои въпросът и за налагане на наказателна отговорност за родителите, чиито деца не посещават училище. 21 195 деца са включени в образователната система от началото на учебната година. Това е резултат от работата на специалните екипи, организирани от държавата, чиято задача е да включат необхванатите в училище или детска градина. Около началото на учебната година в системата бяха включени над 17 хил. деца, а от есента до края на март – допълнително още близо 4700 деца. 1221 от подрастващите обаче повторно са отпаднали от системата. Те са основно от областите Пловдив, Бургас, Сливен, София и Стара Загора, обясни Вълчев. Приблизително една трета от тях – 35%, са напуснали класните стаи, защото са заминали в чужбина, разказа образователният министър. 18% от децата пък са отпаднали, защото родителите им неглижирали и не уважавали образованието, а други 10% – заради ранни бракове и здравословни проблеми. През настоящата учебна година от училище са отпаднали 4556 ученици. Предстои публикуването за обществено обсъждане на проект на Постановление на Министерския съвет, с което дейността на екипите ще стане постоянна и ще се регламентират ангажиментите на всички институции. Изготвен е и проект на Национална програма „Заедно за всяко дете“ за съвместната работа по обхват и задържане в образователната система. Тя е на стойност 450 000 лв. и ще съдържа два модула, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По първия с общо 300 000 лв. ще бъдат напълно или частично финансирани командировъчните разходи на членовете на екипите за транспорт, дневни пари и комуникационните разходи. Бенефициенти могат да са детските градини и училищата чрез регионалните управления на образованието. По втория модул ще се предоставят средства за работа в образователни институции в областите, в които има най-голям брой отпаднали ученици. За целта са предвидени 150 000 лв., добави Вълчев.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

През деня ще се задържи облачно, с превалявания предимно от дъжд, в северните и планинските райони – от сняг. Жълт код е обявен за три области в Северна България – Видин, […]

 

Русе е четвъртият град с доказани случаи на грип. До четвъртък се знаеше само за болни в София, Силистра и Стара […]

 

Старахте се да изберете най-хубавите подаръци за семейството и приятелите си, но изведнъж разбирате, че дъщеря ви тийнейджърка вече не иска […]

 
 

към началото