твоята гледна точка
Трима министри готвят закон за медиите
Автор Vnews, добавено на 01.03.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

По предложение на премиера кабинетът ще подготви законодателни промени относно собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространение. Със задачата е натоварена работна група, в която влизат трима министри – на икономиката, на финансите и на културата, както и определени от тях експерти.

Решението беше взето на вчерашното заседание на правителството, по-малко от месец след като от ДПС огласиха законопроект за осветляване на собствениците на медиите и тяхното финансиране, който обаче още не е внесен в медийната комисия на парламента за разглеждане.
Правителственият проект има за задача да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране. Освен това в него трябва да се посочи кой е е отговорният държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите, в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на бъдещия закон, обясняват от „Дондуков“ 1.

Работната група, съставена от министрите Владислав Горанов, Емил Караниколов и Боил Банов трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране от компетентен държавен орган на Комисията за защита на конкуренцията и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната.Ако комисията установи, че конкуренцията на медийния пазар е ограничена или нарушена, трябва да бъде създаден механизъм за нейното възстановяване – това е друга от поставените пред тримата министри задачи.

Освен това кабинетът възложи в 14-дневен срок от приемането на решението работната група да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната. Въпросният анализ ще изследва характеристики и структура на пазара, участниците, степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и състоянието на конкурентната среда, гласи съобщението от МС.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Българите в чужбина вероятно са много голяма сила, но никой няма реални данни колко точно са те. Протестите им преди дни не бяха много убедителни.

Политиците говорят за 15 милиона, но няма […]

 

На 22 септември се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на България. Това е един от най-паметните дни в българската […]

 

Два центъра за хора с деменция планира да създаде Община Варна. Изграждането им ще бъде финансирано със средства по оперативна програма […]

 
 

към началото