твоята гледна точка
Готови са новите правила за прием на първокласници във Варна
Автор: Пресцентър на ОбС, добавено на 22.02.2018 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Общинските съветници от ПК „Наука и образование“ одобриха новата система от правила за електронен прием в първи клас в училищата на територията на община Варна, съобщи пресцентърът на градския парламент.

Тя е изцяло съобразена с изменената и допълнена Наредба №10 за организация на дейностите в училищното образование, уточняват от ОбС. Единственият критерий, който Община Варна е добавила, е поредност на желанието на родителя за прием на детето в съответното училище, стана ясно на днешното заседание на комисията.

В новата система  са заложени няколко изисквания, като най-важният от тях е близостта до учебното заведение по постоянен или настоящ адрес. Водещ ще бъде принципът на уседналост.

В системата първокласниците са разделени на 4 групи:

В първата група са включени децата, чийто постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището не е променян поне от три години.

Във втората група влизат децата, които живеят в района повече от година, но по-малко от три години.

Децата, регистрирани на адреса в прилежащия район на училището до една година, попадат в трета група.

В четвърта група са децата, които живеят извън района на училището.

С най-големи шансове за прием ще бъдат децата от първата група. Когато броят на децата в определена група е повече от местата за прием, малчуганите в тази група ще се подреждат по следните допълнителни критерии със съответния брой точки:  

1. дете с трайни увреждания над 50% – 30 точки;

2. дете с двама починали родители – 30 точки;

3. други деца от семейството, обучаващи се в училището – 100 точки;

4. деца, завършили подготвителна група в избраното училище – 100 точки;

5. поредност на желанието на родител за прием на детето в съответното училище – от 50 до 41 точки (първо желание – 50 точки, второ желание – 49 т….10-то желание – 41 точки).

Приемането на новата система се налага заради изменената и допълнена Наредба №10 за организация на дейностите в училищното образование.

Документът беше подложен на обществено обсъждане, като в рамките на 14-дневния срок, който изтече на 19 февруари, в общинската администрация са получени около 30 писмени възражения и предложения. Те са разгледани и голяма част от тях – уважени.

Промените ще влязат в сила след приемането им с решение на Общински съвет – Варна за учебната 2018/2019 година.

На заседанието съветниците одобриха и Годишен план на дейностите за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в община Варна за тази година.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Повишаването на доходите доведе до сериозен ръст на пътуванията на българите в страната и чужбина. През 2017 г. общият размер на […]

 
Властта

БСП внася вота на недоверие към правителството в сряда, заяви в предаването „Седмицата“ по Дарик депутатът от левицата Иван Иванов. Социалистите […]

 
Здраве и красота

Световната здравна организация (СЗО) обяви пристрастеността към видеоигри за психично разстройство, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

„Разстройството на геймъра“ е определено като […]

 
Жълто

Деси Банова и Росен Плевнелиев вече са семейство. Двамата избраха днешния неделен ден, за да си кажат заветното „да“, съобщава NOVA.

ВИЖТЕ ОЩЕ […]

 
 

към началото