твоята гледна точка
Катедра „Растениевъдство“ в ТУ празнува в навечерието на Трифон Зарезан
Автор: Пресцентър ТУ - Варна, добавено на 09.02.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

В понеделник, 12-и февруари, катедра „Растениевъдство“ на варненския Технически университет празнува.

 

Катедра „Растениевъдство“ е създадена преди 11 години и отбелязва Трифон Зарезан като професионален празник на преподавателите и студентите за седма поредна година.

Лозите на учебно-опитното поле в ТУ – Варна са засадени през пролетта на 2011 година. Използвани са формировките Мозер  (високостъблена), Гюйо  (нискостъблена) – едностранен и двустранен кордон. Засадени са винени и десертни сортове. Винените сортове са: Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Димят,  Пино ноар, Варненски мискет, Мускат отонел. Десертните сортове са представени от Велика, Дунав, Брестовица, Хамбурски мискет, Болгар, Италия, Надежда.

Шестима  студенти от специалност „Агрономство“ –  ОКС „бакалавър“, с интереси в лозарството и производството на вино, осъществиха мобилност по програмите Erasmus  и Erasmus +.

Четирима от тях бяха в Перигордски център за аграрни изследвания – Eplefpa du Perigord, Франция. В Центъра, който е разположен в района на Бордо, Франция, студентите Веселина Касабова и Дойчин Йовев през юли – септември 2013 г. и колегите им Константин Петров и Мирослав Димитров (през същия период на 2014 г.) участваха в грижите за лозови масиви, производството на бели и червени вина и в реализиране на продукцията.

През юли-август 2016 година бъдещите агрономи Веселин Лазов и Цветлена Иванова се включиха в биологичното отглеждане на растителна (и животинска) продукция в региона на Тоскана, Италия чрез сътрудничеството с University of Florence.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Във връзка с усложнената зимна обстановка на Балканите и очакваното влошаване на метеорологичните условия в Хърватия, Словения, Република Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия, изразяващо се в минусови […]

 

Задължителна предучилищна подготовка за децата от 4 – годишна възраст. Това предвижда Планът за 2018-2020 година за изпълнение на Стратегията за […]

 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви пред журналисти в парламента, че подава оставка. Причината – съмненията около сделката за ЧЕЗ и […]

 
 

към началото