твоята гледна точка
ТУ –Варна участва във форума за предимствата на „Синята“ кариера
Автор Vnews, добавено на 08.02.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

За възможностите за „син растеж“ в морския транспорт, морските аквакултури, круизния туризъм и офшорниядобив на нефт и газ представени на форума „Дни на сини кариери“ разказва Николай Жеков.

Технически университет – Варна, който подготвя висши морски кадри в няколко специалности, стана съорганизатор на „Дните на сини кариери” – една инициатива на Морски клъстър – България.

Събитието се състоя в обновения Юнашки салон в морската столица. Присъстваха представители на държавните институции и на фирми, свързани с морската икономика – корабостроене, кораборемонт, корабоплаване, рибарство и аквакултури, биотехнологии свързани с морето, възобновяеми енергийни източници, морски туризъм и др., студенти и ученици от морските специалности, които се изучават в средните и висши училища във Варна.

Приноса на Технически университет – Варна в съвременната подготовка на кадри за „синята” икономика представи зам.-ректорът по научно-приложна и проектна дейност доц. д-р инж. Розалина Димова.

Основен акцент в изказванията и обсъжданията на форума беше стратегията на европейския проект „Център за сини кариери в Източното Средиземноморие и Черно море”. Неговата цел е да се мотивира развитието на по-високо – дори на водещо, ниво на секторите в „синята” икономика: морски транспорт, корабостроене и кораборемонт, крайбрежен и морски туризъм, офшорен добив на нефт и газ, аквакултури, добив на минерални ресурси, биотехнологии, възобновяема  енергия. Тези отрасли са огромен ресурс за „синия” растеж и неговия потенциал за иновации. Според Европейската комисия „синята икономика” осигурява в момента работни места за около 5.4  милиона души и допринася годишно за близо 500 милиарда евро добавена стойност. Разчетите са до 2020  г. заетостта да нарасне до 7  млн. души, а добавената стойност да стане близо 600 млрд. евро. Едно от основанията за тези прогнози е фактът, че страните от Европейския съюз ползват 40 % от капацитета на световния търговски флот, който осъществява 90 % от световната търговия.

Несъмнено за по-успешното развитие на морския стопански сектор са необходими отлично подготвени кадри и неслучайно Дните на сини кариери се превърнаха в платформа за диалог между бизнеса, образованието, изследователите и политиците в тази посока. Амбицията е Центърът за сини кариери да обедини усилията на партньорите да се преодолее недостигът на квалифицирани специалисти в бранша. Според доклада на Международната организация на корабособствениците в момента е налице текущ дефицит от около 16 500 морски офицери. Прогнозната тенденция е до 2025 година световният търговски флот да се нуждае от още 147 500 старши офицери. В България активните морски лица са 22 000 и се нарежда на пето място в Европейския съюз по брой корабни офицери и на четвърто – по изпълнителски състав.

Фактите сочат още, че корабоплаването е най-глобализираната от всички професии в трудовия пазар на Европа и на света. За моряка т.нар. синя корабна кариера е без държавни граници. Всеки може да работи за всяка страна, под почти всеки национален флаг. Така е, защото световната морска икономика се нуждае от все повече кораби от всякакъв вид. Това предопределя постоянно нарастващия недостиг в бранша и търсенето на кадри, в частност на корабни офицери. В списъка от професии, от които актуално се нуждае морската индустрия, освен капитани на кораби, са още: главни механици, механици, корабни електроинженери,  корабни готвачи,  мениджъри „Здраве и безопасност”,  мениджъри на екипажа,  мениджъри доставки и снабдяване,  технически мениджъри, помощник технически суперинтенданти,  оперативни мениджъри,  мениджъри чартиране,  мениджъри „Човешки ресурси“,  счетоводители,  юристи морско право,  корабни брокери,  пристанищни оператори,  кранисти,  охрана на кораби,  корабостроители,  мениджъри кораборемонт,  корабни заварчици,  морски инженери,  мениджъри по застраховки,  IT мениджъри.

За студентите от морските катедри на ТУ – Варна може би най-интересно и полезно с практическата си насоченост беше изложението по време на форума на к.д.п. Петър Петров. Той засегна не само предимствата, а и недостатъците на корабните професии. „Днес целият свят е отворен професионално за вас“ – обърна се той към бъдещите морски специалисти. – „Квалификациите ви са валидни навсякъде, защото сертификатите ви от ИА „Морска администрация“ се признават за упражняване на определени функции на кораба от всички морски администрации по света. Само в изключително редки вече случаи в някоя страна могат да ви поискат допълнителен квалификационен изпит. В България има голям брой менингови компании, които набират корабни екипажи и представляват почти всички световни корабоплавателни компании. Чрез тях желаещите могат да си намерят работа на кораб с немски, американски, израелски и пр. – въобще всякакъв мениджмънт. Правата са регламентирани безотказно, застраховат ви от корабния оператор и ако се случи корабособственикът да фалира, си получавате дължимите пари.  Веднага след дипломирането си можете да започнете работа на директна позиция с високо заплащане още от първата заплата. Нататък кариерното ви развитие ще протича много бързо, разбира се не без труд, независимо дали сте навигатор или механик. След година работа правите първата стъпка напред в професията, съответно с повишена заплата, след втората година правите втората стъпка, третата стъпка удвоява заплащането ви, а четвъртата  води до   позицията на капитан на кораба или главен механик, с възнаграждения в пъти по-високи от най-добрите у нас. Имате свободата сами да планирате периодите си на плаване и на почивка на брега, където няма да имате никакви служебни ангажименти. Някои колеги плават 4 месеца и почиват на брега 8, други почиват 4 месеца и плават 8, опознавайки света, трети почиват  колкото си искат. Ще можете да работите на малки или големи кораби, на танкери, контейнеровози, бункери, пътнически. А ако след години на море решите в даден момент да прекъснете корабната си кариера, с придобития морски опит имате възможност да получите работна позиция в корабоплавателна компания или друго звено, свързано с морски дейности“.

Капитан Петров не спести и тежестите на корабните професии: месеци наред живот в затворена общност, продължителни раздели със семейството. Всяко слизане на брега за почивка е прекратяване на трудовото взаимоотношение, а всяко ново качване на кораб е нов ангажимент.

Морското образование в ТУ-Варна вече бележи 55-годишна зрялост. Дало е и ще дава хиляди висши специалисти за морската индустрия на страната. Възпитаниците на университета от специалностите „Корабоводене”, „Корабни машини и механизми“, „Електрообзавеждане на кораба“, „Корабостроене и морска техника”, „Експлоатация на флота и пристанищата” се реализират изключително успешно не само у нас, но и в чужбина. Остава ни само да им пожелаем традиционното „Попътен вятър!” по морета и океани!Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Населението на България може да намалее до 5,8 милиона души до 2040 година, ако не се вземат мерки в борбата с демографската криза. Това е само единият от трите възможни сценария […]

 

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов от 13 ноември, се въвежда зимното поддържане […]

 

В първия работен ден от новата седмица над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. В източните райони около обяд облачността […]

 
 

към началото