твоята гледна точка
ТУ-Варна в ерата на софтуерните технологии
Автор Vnews, добавено на 06.02.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Две са компютърните катедри в Технически университет – Варна: „Компютърни науки и технологии” (КНТ) и „Софтуерни и интернет технологии” (СИТ). С десетките си учебни дисциплини, с отлично подготвените преподаватели, с богатата лабораторна база, те са надеждна гаранция за успех на възпитаниците си. Неслучайно катедрите ни са на второ място в рейтинговата система сред 16-те университета в страната с подобно обучение. Третата обучаваща катедра в същото професионално направление е ”Комуникационна техника и технологии”. Най-младата от трите катедри е „Софтуерни и интернет технологии”. Създадена е преди две години, за да отговори на концепцията на Министерския съвет за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти, а учебнят план е изцяло съобразен с международните стандарти за обучение в областта на компютърните технологии.
– Все повече млади хора, доцент Божикова, кандидатстват за обучение при Вас. Те със сигурност знаят за високите заплати в сектора, но наясно ли са колко трудно е да станеш желан от фирмите софтуерен специалист?
– Студентите не започват при нас с еднакъв старт. Някои притежават нужния талант и едва ли не са се родили с компютърни умения, както се казва. Но други, щом се справят с ползването на Интернет и Фейсбук, със сърфирането, чатенето, смятат, че вече са на „ти” с компютърните знания. Много скоро разбират, че са далеч от действителността. Но те имат своя шанс и се реализират добре, когато са упорити и много се трудят. На талантливите обаче понякога се случва да разчитат на онова, което са усвоили самостоятелно. Някои от тях не се стараят достатъчно и така изостават с усвояването на материята.
– А материята „програмиране”, освен че е твърде сложна, е и много динамична. Постоянно се обогатява с нововъведения…
– Всяко сериозно техническо устройство днес притежава някакъв вид вграден софтуер (embedded software). Той се ползва във всеки автомобил, в битови електроуреди, в медицинските системи и съоръжения (рентгени, камери) и др. Говорим за така наречените зависими от софтуер системи (Software-Intensive Systems). Програмирането за тях е сложно поради многообразието им и поради високите изисквания към вграждания в тях софтуер. Съвременните софтуерни продукти изискват използване на множество технологии и езици за програмиране. Докато в миналото един програмист можеше да овладее отлично даден език за програмиране, днес това е почти невъзможно поради бурното развитие на софтуерните и интернет технологии и вече необходимото непрекъснато обучение и самообучение. Затова всеки, който е решил да се занимава със софтуерно производство, трябва да е готов да се учи цял живот и да се сертифицира. Да е готов да се подготвя изпреварващо, като следи тенденциите в IT сектора и по този начин да може да предвижда доминиращата след година-две технология. Само така ще е конкурентен на пазара на труда. На нас, преподавателите, също ни се налага да се учим цял живот, за да даваме на студентите най-актуалните знания. Затова се профилираме по отделните дисциплини. Не сме взаимозаменяеми поради необхватността на материята.
– Много от Вашите студенти започват работа в софтуерни фирми още преди да са се дипломирали. Кои фактори подкрепят този процес на ранен професионален подбор?
– Причините са – от една страна, „гладът” за софтуер, а от друга – постоянният недостиг и голямото текучество на софтуерни специалисти. Данните сочат, че този проблем е налице в над 60 на сто от софтуерните фирми. Талантливите и трудолюбивите студенти отрано биват привличани от такивафирми и в четвърти курс някои наши студенти дори са на позициите developer и senior developer, което е една висока оценка за подготовката им. При кандидатстване в дадена фирма студентите трябва да покажат нужните знания. Възлага им се достатъчно сложна задача, свързана с използваните от конкретната фирма технологии. Представи ли се добре кандидатът, от фирмата не се интересуват дали е дипломиран или не. Обикновено нашите момчета и момичета започват да работят още в трети курс, но има случаи и във втори, дори в края на първи. Наши възпитаници, завършили магистратура и достигнали високи позиции във фирми, често ме посещават с искания да им посоча успешни студенти, за да бъдат наемани на работа при тях.
Работно място и обучение – не си ли пречат взаимно?
– По-скоро взаимно се подпомагат. Но въпросът се свежда до добра организация на времето. Ние разрешаваме на работещите студенти да посещават лабораторните упражнения и с други групи, което им позволява да съвместяват работа и обучение без това да ги освобождава от студентските задължения.
– Знае се, че в софтуерния бранш заплатите са най-високи. Някои от най-добрите Ваши възпитаници след две-три години работа заслужено се хвалят с висок стандарт, който дори надхвърля възможностите на техните преподаватели…
– Е, не всичко е пари. За нас по-скоро всичко е професия и удовлетворение от постигнатите резултати. Проблемът тук не е в нас, преподаващите от години, а в по-младите, които след време ще трябва да ни заместят. Как ще бъдат мотивирани за това? След министерското решение за чувствително увеличен прием в компютърните специалности, за новата година в катедри КНТ и СИТ вече обучаваме близо 500 първокурсници. Това е голяма, но и позитивна наша отговорност. Всъщност, КНТ е така да се каже, катедрата-майка, функционираща в университета още от 1982 година. А СИТ се натурализира като един вид нейно добавъчно продължение. Ние от двете катедри сме с допълващи се задачи по отношение на учебния процес, което предполага и преливане на преподаватели по различните дисциплини. Ползваме, разбира се, една и съща лабораторна база, която се стараем да пазим, осъвременяваме и обогатяваме.
– Доброто качество на обучение студентите ви доказват и във вътрешни, и в национални олимпиади.
– Достатъчно е да спомена класирането на отбора ни на 29-ата републиканска студентска олимпиада, проведена през миналата година в Русе. Той завоюва първото място сред всички други технически университети. През последните две години спечелихме отборно първите места на националните студентските олимпиади и по компютърна математика във Велико Търново и във Варна. На тях неизменно печелехме освен отборното злато, и по два индивидуални златни медала, плюс индивидуални сребърни, бронзови. Наши възпитаници се представят отлично и на студентските научни сесии. Но не по-малко успешно – и на работните си места в софтуерните фирми, в които работят или практикуват.
– А съдействието на фирмите, за да имат добри софтуеристи?

– Имаме учебни курсове, водени от софтуерни фирми. Например, лабораторният практикум за четвърти курс се провежда от фирма „Адастра”. Тази учебна година фирма „Мостконсулт” се включи в нашия магистърски учебен процес. Сега подготвяме курс по виртуална реалност, който ще се води в лаборатория на катедрата, но с лектори от фирмата. Полезни са и стажовете през трите летни месеца след трети курс. От някои фирми получаваме и финансова подкрепа при организирани от университета олимпиади и научни конференции.

 

Интервю на Николай Жеков с доц. д-р инж. Виолета Божикова – ръководител на катедра „Софтуерни и интернет технологии“ в ТУ – ВарнаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Септември 2018 година е повратна точка в световната история – за пръв път 50% от човечеството вече са в средната класа, а бедните и хората в риск от бедност не са […]

 

Само ден почивка по Нова година, но за сметка на това по Коледа няма да работим цели 5 дни. Почивните дни […]

 

Нотариусите ще бъдат задължени да докладват в общините какъв данък е платен за всяка сделка с недвижим имот или моторно превозно […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото