твоята гледна точка
От май – такситата на преглед на 6 месеца, караваните – всяка година
Автор Vnews, добавено на 05.02.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

От 20 май тази година линейките, къмпинг автомобилите, къмпин ремаркета от определени категории и пътните превозни средства, с които се извършват превози с атракционна цел, ще минават задължителен технически преглед всяка година. На всеки шест месеца трябва да се преглеждат таксиметровите коли, а тролейбусите и трамвайните мотриси, къмпинг автомобилите и линейките – преди изтичане на третата и петата година от датата на първоначалната им регистрация, след което – всяка година. Това гласят промени в Закона за движението по пътищата, обнародвани през този месец. Заради тях се налага да се изменят и текстове в наредбата за техническите прегледи, които в сряда са обявени за обществено обсъждане.

От 2023 г. електромобилите също задължително ще се проверяват, но на две години.

За да се предотвратят измамите с километропоказателите, които може да доведат до неправилна оценка на техническата изправност, техническият специалист ще има достъп до показатели от предишни измервания. След 2023 г. контролно-техническите пунктове трябва да са оборудвани и с шумомер и устройства за свързване с бордовия компютър на автомобила.

“Предложеното оборудване е от съществено значение при оценката на техническото състояние на превозното средство и особено на неговите електронни компоненти за безопасност”, се посочва в мотивите.

Предложените промени са заради европейска директива, която трябваше напълно да бъде транспонирана в българското законодателство до 20 май 2017 г. Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила от 20 май 2018 г., или с година закъснение след първоначално предвидения срок.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На извънредна среща Комисията за борба с грипа и респираторните заболявания във Варна взе решение да обяви грипна епидемия за Варна, както и разпуска учениците в грипна ваканция.

Това се наложи заради големия […]

 

Почти двойно са се увеличили случаите на остри респираторни заболявания във Варна. Болните през настоящата седмица са били 718, докато предходната […]

 

Ремонти на улиците „Цар Симеон I“ и „Михаил Колони” в центъра на Варна започват от следващата седмица. Поради тази причина от […]

 
 

към началото