твоята гледна точка
1/3 от заетите в IT сектора у нас са жени
Автор Vnews, добавено на 04.02.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в IT сектора. У нас 30 % от специалистите в бранша са жени при среден процент за ЕС от 16 на сто, показва изследване на Европейския институт за равенство между половете. Според Евростат тази тенденция в България се наблюдава от 2014 г. насам. За сравнение, в Румъния делът на жените в IТ сектора е 26%, в Латвия и Литва – 25%, а Словакия и Чехия съответно 9% и 12%.

Усилията на Българското председателство са темата за жените в сферата на информационни и телекомуникационни технологии да е сред основните с оглед подобряване на конкурентоспособността на IТ компаниите и увеличаване на броя на жените в технологичните и инженерните специалности. Поради важността и актуалността на проблема темата „Жените в дигиталния свят” ще бъде обект на дискусии на всички форуми през следващите пет месеца. Досега нито едно председателство не е работило по подобен приоритет.

Данни от проучването на Европейския институт за равенство между половете показват още, че 36% от жените и 16% от мъжете в IТ бранша имат за пряк шеф жена. А като цяло специалистите в сектора са по-млади в сравнение с останалата част от работната сила. Над 40% от жените и мъжете в сектора имат деца, те са по-добре платени в сравнение с дамите в други икономически сектори и имат по-добри възможности за гъвкава заетост и поддържане на баланс между личния и професионалния живот.

С бързия растеж на сектора обаче се отчита и огромен недостиг на работни места в редица области като разработчици на софтуер и приложения, дизайнери и администратори на бази данни или практикуващи мрежови и операционни системи. Последните прогнози показват недостиг на повече от 700 000 IT специалисти до 2020 г.

През 2014 г. първите 20 най-големи работодателя в областта на IТ технологиите са осигурявали заетост на близо 29 милиона работници от ЕС. IТ специалистите в ЕС са предимно наемни работници с постоянни трудови договори. Само 8% от жените и 13% от мъжете са самонаети, сочат още данните от проучването на Европейския институт за равенство между половете.

Технологичните промени продължават да трансформират пазара на труда, като предлагат нови възможности за работа, но крият и потенциални рискове за тези, които са по-малко квалифицирани. Този сегмент от пазара на труда е възможно да рефлектира и върху постигането на целите на Стратегията Европа 2020 за 75% ниво на заетост на жените и мъжете, сочат данните на Министерството на труда и социалната политика.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

От 1 юни България се отваря за  туристи от 29 държави, съобщи пресслужбата на Министерството на туризма във връзка със старта на летния туристически сезон 2020 г.

На територията на Република България с […]

 

14 нови случая на коронавирус у нас при изследвани 606 проби за последното денонощие. С това общият брой на лабораторно потвърдените […]

 

За по-голямата част от страната юни ще е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извън планинската част е […]

 
 

към началото