твоята гледна точка
Нов закон за ВиК със специални мерки за бедните
Автор Vnews, добавено на 02.02.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Изцяло нов закон за ВиК подготви Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В него се предвижда специални мерки за социално слабите, които не могат да плащат за по-скъпа вода.

В края на 2017 г: КЕВР окончателно реши – поскъпва водата в 14 области на страната

Една от мерките в проекта, която се пуска за обществено обсъждане, е за определените като уязвими потребители или ползватели да се гарантира разходването на минимално водно количество до 50 л. вода на човек на ден, или 1.5 куб. м на месец безплатно. Разликата до определената от съответния ВиК оператор цена ще се субсидира от държавния бюджет.

„Това се прави и се предлага, поради факта, че дори настоящата цена не защитава най-уязвимите социални групи, тъй като тя е определена спрямо средния доход на населението„, коментира зам.-министър Малина Крумова.

Министър Нанков: С темата за цената на водата се спекулира

Новите цени на водата от 1 януари предизвика недоволство в много райони на страната. В Ямбол тя скочи с 20 процента. Във Варна, Шумен, Силистра, Добрич услугата е на цена над 3 лева. От БСП настояват мерките  в подкрепа на социално слабите да се изготвят с оглед фактора минимални доходи на едно домакинство.

„Първо трябва да се направи едно хубаво, дълбоко проучване на проблема. Да се въведат едни стандарти, които са необходими за едно домакинство. Както има енергийни помощи по отношение на електропотреблението, така трябва да се въведат помощи за тези, които са уязвими по отношение на водата„, смята Таско Ерменков от БСП.

Министър Нанков: Протестът пред КЕВР беше политизиран от БСП

На този етап управляващите в лицето на регионалното министерство и опозицията имат консенсус единствено по идеята да има воден регулатор./ДарикСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Общинските съветници от ПК „Наука и образование“ одобриха новата система от правила за електронен прием в първи клас в училищата на територията на община Варна, съобщи пресцентърът на градския парламент.
Тя е […]

 

През следващите дни арктически въздух ще понижи сериозно температурите в цяла Европа, показват данните от метеорологичните спътници, публикувани в meteox.com. Настъплението […]

 

Концесиите на 23 плажа и един договор за наем изтичат през тази и следващата година. Това гласи писмен отговор на туристическия […]

 
 

към началото