твоята гледна точка
Българките над 55 г. „спестили“ само по 5000 лв. за втора пенсия
Автор Vnews, добавено на 20.01.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Средно около 5000 лв. ще са натрупали за втора пенсия жените, които в момента са на 58 г. Те ще са първите, които през 2021 г. ще получат пенсия както от Националния осигурителен институт, така и от частни универсални пенсионни фондове.

Общо в частните пенсионни дружества са натрупани близо 12,4 млрд. лв., сочат данните на Комисията за финансов надзор през първите 9 месеца на 2017 г. За 1 г. те са увеличили активите си с почти 2 млрд. лв.

Най-много пари са натрупани в универсалните пенсионни фондове, т.нар. втори стълб. В тях се осигуряват всички работещи в масовата трета категория труд, родени след 1959 г. Парите в универсалните фондове са достигнали 10 млрд. лв.

2792 лв. е

средната сума,

натрупана по

партидите към

септември

2017 година,

показват данни на КФН. Сумите, които ще получат хората, родени след 1959 г., са индивидуални и зависят от това на какви доходи се осигурява човек и колко дълго е внасял пари.

В универсалните фондове има над 3,6 млн. партиди. Хората в предпенсионна възраст, които ще са първите с държавна и частна пенсия, имат средно по 3527 лв. Това са работещите на възраст 55-5 г., които са близо 276 хил. души. Сумите по тях са се увеличили за 1 г. средно с 474 лв.

Втората пенсия

ще е средно по

25,33 лв.

на месец. Това показват сметките с електронните калкулатори на пенсионните дружества, ако една жена днес е на 60 г. и е натрупала средно 3527 лв. в универсалните пенсионни фондове.

Ако обаче се изпълни прогнозата на НОИ за средна продължителност на живота от 88,4 г., сметките ще са по различни. Така същата жена ще трябва да получава втората си пенсия около 320 месеца. Така на месец ще се падат 15,63 лв.

Хората, които получават втора пенсия, ще вземат намален размер на тази от НОИ, предвижда Кодексът за социално осигуряване. Намалението ще е равно на съотношението между платените в НОИ и универсалния фонд осигуровки и може да стигне до 25%.

През 2018 г. вноската за универсалния пенсионен фонд е 5% от осигурителния доход. Като 2,8% от тях се изплащат от работодателя, а останалите са за сметка на работника. Размерът на месечната вноска не може да надхвърли 130 лв., защото максималният осигурителен доход е ограничен на 2600 лв.

В професионалните фондове, където се осигуряват хората от първа и втора категория труд, има над 282 хил. партиди. Средната сума по тях е стигнала 3647 лв. В третия стълб – доброволните пенсионни фондове, вече има над 611 хил. партиди. Средната сума, която тези хора доброволно са решили да пестят, е 1647 лв.

През 2021-2022 г. ще почне изплащането на първите частни пенсии, а до 2020 г. държавата трябва да е готова с правилата за разплащането им.

“През втората половина на 2021 г. ще започне реално изплащането на вторите пенсии, така че това е оптимистичен и реален срок”, каза социалният министър Бисер Петков.

Държавата вече има готова концепция за плащането на втората пенсия. Предлагат се три варианта – плащане на пожизнена пенсия, на срочна или на еднократно теглене на парите от партидата. Последното обаче важи само при прекалено ниска натрупана сума по партидата.

При варианта с пожизнената пенсия парите ще се събират в специален фонд и няма да могат да се наследяват. Така ще се

покрива

инвестиционният

риск от

дълголетие,

пише в концепцията. Тоест с парите на недоживелите да получат цялата си партида ще се плащат пенсиите на живеещите повече от предвиденото в разчетите.

Концепцията предвижда да има гарантиран размер на пожизнената пенсия, който се записва в договора на всеки пенсионер. Тя ще се актуализира веднъж годишно, като няма да може да пада под гарантирания размер. Пожизнени пенсии ще могат да получават осигурени, чиято втора пенсия би била не по-малка от 20% от минималната, или 40 лв. на месец по сегашните правила.

Хората с очаквана месечна пенсия между 20 и 50% от минималната (между 40 и 100 лв. към момента) ще могат да изберат и варианта за програмирани тегления. В този случай това ще става веднъж годишно. Тази срочна пенсия ще се плаща спрямо средната продължителност на живота. В този вариант тя ще може да се наследява, ако човек не доживее да си изтегли цялата партида.

Последният вариант е за хората, които са събрали най-малки суми – под 20% от минималната пенсия, тоест 40 лв. при сегашните правила. Те ще могат да получат парите си еднократно или разсрочено, за да не плащат такси на частните фондове.

При този вариант може да има авансови еднократни плащания, но при определени причини – покупка на жилище, безработица, тежко заболяване, трайно намалена работоспособност.

Според концепцията е

най-добре

да се даде

възможност за

“комбинирани

договори”,

но не се посочва какви пенсионни продукти може да се съчетаят.

В края на миналата година парламентът прие промени в Кодекса за социално осигуряване, с които даде нова отсрочка за хората в предпенсионна възраст да прехвърлят втората си пенсия в Националния осигурителен институт (НОИ).

По принцип хората, на които им остават до пет години, преди да навършат пенсионна възраст, имат право да прехвърлят еднократно втората си пенсия в НОИ и да получават само държавната пенсия. Това обаче означава, че този срок вече е изтекъл за жените, навършили 56-57 г. С последните промени всички могат да се прехвърлят от универсален фонд в НОИ, независимо на колко са години, до края на 2018 г. Тоест, ако жена, която в момента е на 58 г. и все още има партида в универсалния пенсионен фонд, може да я прехвърли в държавния до края на тази година.

БИСЕР ПЕТКОВ СНИМКА: 24 часа

Бисер Петков: Плащането накуп трябва да е ограничено

Еднократното изплащане на събраните средства за втора пенсия или разсроченото им получаване трябва да бъде ограничено. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след заседанието на парламентарната комисия по труд и социална политика.

Според него съществува форма на късогледство при хората, тоест да не мислят толкова за бъдещето, а за решаване на текущите потребности.

“Ако тази опция не бъде внимателно регулирана, съществува риск хората да изтеглят парите от натрупванията си във втория стълб, да ги похарчат за други цели и пенсионният им доход от държавното обществено осигуряване да не покрива техните нужди”, предупреди Петков. Той припомни, че социалното законодателство от няколко години дава право на лицата, които се осигуряват в универсални и професионални пенсионни фондове, да направят промяна в избора си на осигуряване, като преминат в държавното. Това е обвързано с конкретен срок – до пет години преди навършване на пенсионната възраст на лицата. “Именно затова е важно да има детайлно разписано законодателство, за да могат хората да правят информиран избор”, каза още социалният министър.

Бисер Петков напомни, че с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) миналата година беше решен въпросът за това кога се придобива право на пенсия от универсален пенсионен фонд – вече се придобива при навършване на пенсионна възраст. Това е пенсия за старост и тя трябва да бъде обвързана само с фактора възраст, а не с осигурителен стаж и това бе подкрепено от работната група, каза той.

По думите му ще има хипотеза лицата да получават по-рано пенсията си от универсален пенсионен фонд от събраните пари от държавното обществено осигуряване, ако към момента на навършване на възраст не отговарят на условието за стаж. Тази промяна също е принципно подкрепена в работната група.

Синдикатите искат втората пенсия да се плаща и без натрупан стаж

Осигурените лица да имат повече избор на възможности при втората пенсия и решението как тя да се изплаща да се взима от лицето. Около тази позиция се обединиха бизнесът и синдикатите.

Българската стопанска камара подкрепя еднократното плащане при размер на евентуалната пенсия под 20% от минималната. В официалната си позиция обаче те настояват при останалите случаи хората да имат право на избор между пожизнена пенсия или програмирани тегления, а не това да зависи от размера на натрупаните средства.

КТ “Подкрепа” предлага при изплащане на добавка към пенсията осигурените да имат реален избор от възможните три варианта, пише в становище на синдиката.

Те предлагат изплащането на добавка към пенсията да се извършва само при навършване на изискуемата възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване без изискването за осигурителен стаж.

Синдикатът настоява да се регламентира дали след пенсиониране на хората, родени след 1959 г., които са избрали пенсионен продукт “Еднократна сума, платима на пенсионера наведнъж или разсрочено” или на пожизнена наследяема пенсия, ще подлежат на осигуряване за втора пенсия, ако да – къде ще постъпва вноската и кога и как впоследствие ще се преизчислява нейният размер./ 24 часаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

3614 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 9530 PCR теста за последното денонощие. Това означава, че заразени са 37.9% от тестваните. Това показват показват данните в Единния информационен […]

 

Средства, които да се ползват приоритетно за връщане на парите на клиентите за провалените ваканции заради пандемията и разплащане с доставчици […]

 

Има описани случаи на повторна инфекция с коронавирус, доказано е, че вторият вирус е различен от първия. Това заяви пред БНТ […]

 
 

към началото