твоята гледна точка
Как да разпознаем грипа при децата?
Автор Vnews, добавено на 11.01.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Грипът или инфлуенца е една от най-честите вирусни респираторни инфекции. Заболяването се разпространява през зимните месеци, когато избухват и епидемии. Поради факта, че вирусът е много изменчив, имунитетът, който се създава е нетраен.
От време на време грипният вирус се изменя значително, поради което „избухват” големи епидемии в световен мащаб – пандемии. Такива има през определен период от време. Последната е била през 2009 с т.нар. „свински грип” – A (H1N1).

Какви са симптомите?

При децата някои от оплакванията се различават от тези при възрастните. Причината е, че малките деца трудно описват какво точно ги боли. Така например главоболието и мускулните болки при тях се проявяват с общо неразположение, раздразнителност, липса на апетит и други.
Основните симптоми включват: повишена телесна температура; втрисане; суха, дразнеща кашлица; болки в гърлото; хрема с воднист секрет и запушен нос; повръщане и диария особено при по-малките деца. По време на фебрилитета могат да възникнат и фебрилни гърчове при деца на възраст между 6 месеца и 6 години.

За разлика от грипа, т. нар. обикновена настинка се проявява с по-нисък фебрилитет, водниста хрема и само лека кшлица. Освен това при грипна инфекция детето е много по-отпаднало и по-неразположено, отколкото при банална вирусна инфекция.

Какви усложнения се наблюдават?

Обикновено грипната инфекция претърпява обратно развитие в рамките на няколко дни (около 1 седмица). Възможно е обаче да възникнат някои усложнения. Те са по-чести при следните групи:

Деца под 5 годишна възраст и особено тези под 2 години.
Деца с подлежащо заболяване – бронхиална астма, сърдечни малформации, хронично белодробно заболяване и други.

Усложнения, които изискват незабавно посещение на спешен кабинет или на лекуващия лекар, включват: учестено и затруднено дишане, посиняване или посивяване на кожата или крайниците, признаци на дехидратация (понижено количество урина, суха кожа, напукани устни, бял език, учестена сърдечна дейност, хлътнали очни ябълки и други), сънливост, силна раздразнителност, рецидив на симптомите, след като веднъж детето се е подобрило, поява на гърчове, ускорена сърдечна дейност и други.

Какво да правим, ако детето има грип?

Осигурете му почивка на легло с прием на достатъчно количества течности – супи, чайове, сокове. При наличие на повишена температура или болки в ставите и мускулите давайте нестероидни противовъзпалителни средства – ибупрофен, парацетамол. Ацетилсалициловата киселина не е подходяща в детска възраст поради повишената асоциация със синдрома на Рей.

Антибиотиците не са ефективни, освен в случаите, когато е налице вторично бактериално усложнение – пневмония, остър отит, синузит и други.

Грипът е самоограничаваща се инфекция. В рамките на няколко дни до седмица телесната температура ще се нормализира, след което ще се подобри и апетитът. При подлежащо хронично заболяване или по преценка на лекуващия лекар могат да се назначат и противогрипни медикаменти – невраминидазни инхибитори. За да са ефективни, те трябва да се дадат в първите 48 часа от началото на заболяването.

Каква е превенцията?

Препоръчва се поставяне на противогрипна ваксина за всички деца над 6 месечна възраст, особено тези, които страдат от хронични заболявания. Ваксината се поставя преди грипната вълна – обикновено между септември и ноември.

По време на грипна епидемия се препоръчва спазване на добра лична хигиена – често миене на ръцете и използване на дезинфектант. Избягвайте затворени помещения, където се струпват много хора – например молове. Опитайте се да ограничите максимално контактите с видимо болни хора. Не използвайте общи прибори за хранене, кърпи, дрехи.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Русе е четвъртият град с доказани случаи на грип. До четвъртък се знаеше само за болни в София, Силистра и Стара Загора. Засега от всички градове се изолират вируси от група […]

 

Старахте се да изберете най-хубавите подаръци за семейството и приятелите си, но изведнъж разбирате, че дъщеря ви тийнейджърка вече не иска […]

 

Атаката в Страсбург е терористичен акт. Това съобщи полицията часове, след като мъж, който има полицейско досие и криминално минало, стреля […]

 
 

към началото