твоята гледна точка
От 2018-а: Повече пари за гимназиите, обучаващи по изчезващи професии
Автор Vnews, добавено на 29.12.2017 година, в категории: Властта, Коментари (0)

От следващата година онези от професионалните гимназии, които обучават по професии с бъдещ недостиг на кадри, ще получават по-голямо финансиране. Ще изготвим списък на тези професии. За важните за икономиката на страната и регионалната икономика специалности ще се утвърждават и маломерни паралелки, ако се наложи, каза в интервю за БТА министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Министерството на образованието и науката ще бъде едно от най-ангажираните министерства по време на председателството на България на Съвета на ЕС, заяви Красимир Вълчев. Той съобщи, че като министър ще председателства два съвета – по образование, култура и спорт и по конкурентоспособност в частта „Наука“. Като институция ще организираме общо 25 събития, които ще бъдат както в Брюксел, така и в София, Пловдив и Русе.

Стартираме със събитие през февруари за връзката на висшето образование, професиите на бъдещето, бъдещето на пазара на труда и бизнеса. Имаме голяма конференция за дигиталните умения и технологии и тя се казва „Образовай се да създаваш“, каза министър Вълчев.

Той отбеляза, че мерките за намаляване теглото на ученическите раници трябва да се прилагат в сътрудничество с училищните ръководства, учителите и родителите. Родителите са тези, които имат ангажимент да оптимизират съдържанието на ученическата раница за следващия ден, т.е. да не допускат в нея да се носят излишни неща, посочи образователният министър. Той каза, че ръководствата на училищата и учителите по подходящ начин продължават да информират родителите на учениците от първи до седми клас за правилния избор на раница, тетрадки, несесери и други пособия.

При изготвяне на седмичното учебно разписание за втория учебен срок в училищата ще се обсъди и при възможност ще се въведе т.нар. блокова структура – последователно провеждане на учебните часове по един и същ учебен предмет в рамките на учебния ден, съобщи министър Вълчев.

Разработваме и национална програма за закупуване на шкафчета в училищата, където учениците да могат да оставят пособията, които не са им необходими за подготовката у дома или за следващия ден, каза министър Вълчев. Той обясни, че националната програма ще е за закупуване на шкафчета за учениците от първи до седми клас. Средствата ще се осигурят от бюджета на министерството, като училищата ще участват със съфинансиране. За следващата учебна година закупуването на шкафчета ще се финансира с минимум 2 милиона лева, информира образователният министър.

Средната месечна работна заплата за педагогически специалист в училище от 1 септември 2017 г. е 1081 лв., съобщи министър Вълчев, но отбеляза, че Министерството на образованието и науката не регулира максималните размери на работните заплати. В условията на делегиран бюджет работните заплати се определят на училищно ниво по вътрешните правила за работна заплата на институцията.

В бюджета за 2018 г. за образование са предвидени 240 милиона лв. за покриване в годишен размер на увеличението на учителските заплати от 1 септември 2017 г. с 15 процента. Това увеличение се случи преди 1 януари 2018 г., тъй като правителството осигури 80 милиона лв. допълнително за системата на предучилищното и училищното образование за последните 4 месеца на 2017 г. През 2018 г. с въвеждането на новия механизъм за разпределение на средствата се насочват повече средства към по-малките училища и детски градини в отдалечените и слабо населени райони, съобщи образователният министър.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

През деня ще се задържи облачно, с превалявания предимно от дъжд, в северните и планинските райони – от сняг. Жълт код е обявен за три области в Северна България – Видин, […]

 

Русе е четвъртият град с доказани случаи на грип. До четвъртък се знаеше само за болни в София, Силистра и Стара […]

 

Старахте се да изберете най-хубавите подаръци за семейството и приятелите си, но изведнъж разбирате, че дъщеря ви тийнейджърка вече не иска […]

 
 

към началото