твоята гледна точка
6 храни за детокс след празничното преяждане
Автор Vnews, добавено на 28.12.2017 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Празниците са любимото ни време в годината. Освен че се отдаваме на почивка и срещи с близки и приятели, пътувания, обичаме да казваме, че тогава си „отпускаме душата“. Отпускането преминава в обилно хранене, консумация на алкохол, по-малко физическа активност.

Както след всеки празник, така и тази година е време да помислим как да детоксикираме тялото си.

Споделяме няколко храни, които да включите в менюто си за повече здраве.

Семена от чиа за здрав стомах

По време на празниците, освен че прекаляваме с консумацията на храни, преобладават мазните, тежките ястия, пикантните, към тях добавяме сладкиши, сушени плодове, ядки, алкохол.. Всичко това е стрес за храносмилателната система. За да възстановим работата ѝ, ние се нуждаем от здравословни фибри, като семена от чиа. Тях може да добавяте в кисело мляко, отново към смути напитките ви. Чиата е много полезна за сърцето, за контрола на кръвната захар, за редукция на теглото.

Яжте грейпфрути

Един от най-добрите начини да се детоксикирате след празниците е като добавите към менюто си грейпфрут. Освен че помага за редуцирането на килограмите, цитрусовият плод съдържа големи количества витамин С, който е мощен антиоксидант. Освен това консумацията му засилва имунитета и намалява апетита.

Хапвайте авокадо

Време е да подадем на тялото си здравословни мазнини. Такива се съдържат в добри количества в авокадото. Също така, то е един от най-добрите източници на глутатион, което помага за защита на вашите клетки и повишава детоксикацията на черния дроб. Освен това консумацията на авокадо ще ви осигури добри количества витамини А и Е и може да го включите в следпразничната си диета.

Пийте зелен чай матча

Знаете ли, че японците пият около 700 мл чай матча дневно? Тази напитка има редица ползи за здравето, а след празничното хапване и пийване, черният дроб може да се детоксикира именно с нея. Консумацията на матча спомага за синтезирането на един много важен антиоксидант – глутатион, който предпазва чернодробните клетки. Матча може да добавяте и към вашите смути напитки, сладкишите, които приготвяте.

Куркума

Куркумата се използва в индийската кухня още от древността. Тя има силни лечебни свойства и може да помогне на организма да се детоксикира след празничното обилно хапване.
Подправката е богата на важни антиоксиданти, които елиминират голяма част от токсините и вредното въздействие на свободните радикали.
Куркумата стимулира функцията на черния дроб, жлъчката, подобрява храносмилането, грижи се за здравето на сърцето и други. Може да я добавяте към по-леките ястия или да си приготвите чай с нея.

Зелени зеленчуци

Спанак, броколи, зеле, билки…. Всички те имат способността да прочистват тялото от излишния холестерол.
Ето защо след празниците си пригответе нещо вкусно със зелени зеленчуци, леко и без особени усилия влезте във форма.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

В първия ден от новата седмица в сутрешните часове над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево и топло. Още преди обяд над Северна България, а по-късно през деня вече […]

 

След прекрасния слънчев летен ден днес, утре лятото започва лека-полека да отстъпва. Днес ни очакват между 31 и 36 градуса, а […]

 

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага за обществено обсъждане график на учебното време и ваканциите, както и за датите и […]

 
 

към началото