твоята гледна точка
Формула пресмята колко калории горим на ден
Автор Vnews, добавено на 24.12.2017 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Количеството изгорени калории е сравнително постоянно при всеки човек, ако той спазва стандартния си режим и всеки ден върши една и съща дейност. Какъв е броят на тези калории, може да се изчисли лесно на база на няколко основни жизнени показателя. Определянето на този брой е много важно за всеки, който спортува и иска да намали теглото си. За целта трябва да се подбере определен калориен прием за деня и той да бъде по-нисък от количеството калории, което тялото ни изгаря в стандартния случай.
Когато към подобен хранителен режим се прибави и повишена физическа активност чрез фитнес или друг тип тренировки, желаният позитивен ефект върху теглото е само въпрос на време и постоянство.

За изчисляване на количеството калории, което тялото ни изгаря всеки ден само за поддържане на жизнените функции, може да се ползват различни методи. Един от утвърдените сред тях е т.нар. формула на Харис-Бенедикт. Тя е претърпяла няколко корекции след съставянето й през 1984г., които са помогнали за повишаване достоверността на резултатите й за всеки човек.
Формулата на Харис-Бенедикт има различно изражение при двата пола и взима под внимание 3 основни показателя – тегло, ръст и възраст. Така във всеки един момент от живота може да се направи справка за дневно разходваните от организма калории, в зависимост от моментните стойности на тези показатели.

За мъже: 66 + 13,8 х теглото + 5 х височината – 6,8 х възрастта

За жени: 655 + 9.7 х теглото + 1,85 х височината – 4,7 х възрастта

Теглото се взима в килограми, ръстът в сантметри, а възрастта в години.

Крайният резултат от тези изчисления показва приблизителния брой калории, които организмът изразходва само за поддържане на жизнените функции в рамките на денонощие, без вършене на допълнителни физически дейности.
За по-достоверни резултати полученият показател трябва да се умножи със съответните коефициенти, отговарящи на индивидуалната натовареност на всеки човек през деня:

Хората, които спортуват между 1 и 3 пъти седмично, следва да умножат получения резултат с 1,3;
При спортуващите от 3 до 5 пъти седмично коефициентът е 1,55;
Хората, които са много активни през деня или тренират всеки ден поне по 1 час, следва да умножат резултата си с коефициент 1,7;

Получената след крайното умножение стойност показва реалния разход на калории за деня според физическата активност на всеки човек. Резултатите са приблизителни, но според диетолозите са достатъчно показателни. На база на този резултат всеки може да се приготви ориентировъчен хранителен режим. За хората, които искат да редуцират теглото си, денвният режим трябва да включва храни, които общо осигуряват по-малко калории от тези, които те изразходват дневно.

За улеснение специалистите посочват, че един килограм телесно тегло се стопява средно с изгаряне на 3500 повече калории, отколкото са приети.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Грипът си отива, но сред децата остава респираторният синцитиален вирус, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни и паразитни болести.

За седмицата до 15 февруари изследванията на секрети от носа […]

 

Европейският парламент, Съветът на ЕС и Европейската комисия се споразумяха късно вечерта за правилата за авторското право в епохата на цифровите […]

 

С мнозинство от 460 гласа Европейският парламент прие регламента за европейските фондове на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, според който в […]

 
 

към началото