твоята гледна точка
„Български пощи“ пуска бизнеса си под наем
Автор Vnews, добавено на 17.12.2017 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Държавните пощи обмислят вариант да пуснат част от бизнеса си под наем, твърди „Монитор“. Ръководството на „Български пощи“ ЕАД планира да разшири клоновата мрежа на Bulpost, звеното за куриерски услуги, чрез франчайз.

Формално и сега офисите на Bulpost работят в мрежата на пощите, която е доволно голяма. В момента услугата има и представителни офиси в определени населени места, а в пощенските станции има отделни гишета, където може да се взимат пратки на място или да се изпращат.

Търговската концесия, която частници правят от години у нас, е част от

 

план за по-сериозна намеса

на пазара за куриерските услуги

 

Както „Монитор“ вече писа, в момента държавното дружество разработва стратегия, с която да се превърне в реален конкурент на частните куриери у нас. В „Български пощи” механизмът е по-сложен, защото е държавно предприятие и попада под по-голяма регулация. Вече има интерес от фирми, но в момента процесът се структурира юридически и технологично, обясни изп. директор на „Български пощи” Деян Дънешки.

Частните оператори действат там, където вече има работещ бизнес и добавят стойност към него, такава вероятно ще бъде и практиката на държавните пощи.

В Германия и Гърция

практиката е широко разпространена

 

и франчайзери стават магазини, където клиентите да ходят да получават и изпращат пратки.

„Залагаме основно на технологично обновление на процесите в дружеството. В момента пощите обработват най-много пратки, въпреки че куриерският пазар има различна специфика от универсалната услуга и конкуренцията е много по-сериозна. Електронната търговия създаде много голямо търсене и съответно повечето частни предприемачи се насочиха към него“, коментира още Дънишки.

В стратегията е заложено да бъде обновен и автомобилния парк на дружеството. За нуждите на пощите ще бъдат закупени над 100 превозни средства. Сред разглежданите варианти са нови електрически автомобили, но по думите на Дънешки това е скъпа инвестиция и ако държавата не помогне за част от разхода за тях, те са икономически неоправдани. Наша проверка установи, че в отделни държави има субсидиране на част закупуването им, най-често с акцент опазване на околната среда.

 

Нова организация на труда, студенти влизат в станциите

От „Български пощи” предвиждат напълно нова организация на процеса на сортировката в главния им център. Сред по-големите инвестиции през следващата година е закупуването на нова машина за сортиране на малки пакети и колети, която ще оптимизира процеса за обработването им. Тя сортира от 5 до 10 000 пратки на час, но това няма да доведе до съкращения, твърди изп. директор на дружеството.

По данни на държавните пощи преди 5 години броят на служителите обработващи пратки е бил около 1000. Сега е наполовина, а служителите са пренасочени към други дейности. В момента мрежата на пощите е от 3000 клона с 10 000 служители.

От дружеството даже са решили да продължат в набирането на стажанти направо от студентската скамейка. Инициатива, в която тази година се включиха за първи път, а сега по Коледа ще наемат над 90 млади кадри, които ще се занимават основно с голямото натрупване на пратки. В края на годината количеството на пратки е огромно, дори е имало случаи, когато колети от чужбина вместо през декември са дошли през януари, забавени от операторите отвън.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

0,1% от българите притежават богатство от над 1 млн. долара, а 3% имат над 100 хил. долара.

Това посочва докладът за световното богатство Global Wealth 2018 на швейцарската банка Credit Suisse. При […]

 

Минималната заплата ще нарасне на 650 лв. от 1 януари 2021 г. От началото на следващата година минималното възнаграждение ще бъде […]

 

До 15 ноември шофьорите трябва да сложат зимните гуми на колите си. От полицията съобщиха, че ще извършват редовни проверки, а […]

 
 

към началото