твоята гледна точка
Една година платено майчинство и за осиновено бебе
Автор Vnews, добавено на 12.12.2017 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Всички осиновители на деца до 5 г. ще имат правото на една година високоплатен отпуск по майчинство от 1 юли 2018 г. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които предстои да бъдат гласувани от Министерския съвет и парламента, пише 24 часа.

Един от осиновителите ще получава от НОИ 90% от заплатата си като обезщетение в продължение на година. Това е обезщетението и за майчинство.

В момента високоплатен отпуск по майчинство могат да ползват хората, осиновили дете от 2- до 5-годишна възраст. За по-малките има два вида обезщетение. Ако детето не е навършило 1 година, осиновителят му има право на високоплатено майчинство от датата на осиновяване до момента, в който детето стане на година. То реално може да се взима и по-малко от месец.

За втората година на детето се получава обезщетение от 340 лв. в момента и 380 лв. на месец от догодина. Хората, които осиновят дете на възраст между 2 и 3 г., реално нямат право на високоплатено майчинство.

Това бе причината от Комисията за защита от дискриминация да се произнесат в края на август, че има непряка дискриминация по признак “възраст” за децата под 2 години. Тя се произнесе по жалба на майка на седеммесечно бебе. Комисията даде тримесечен срок на социалния министър Бисер Петков да предложи промени в законите, за да реши този казус.

Когато осиновител на дете до 5 г. не ползва отпуск за осиновяване, ще се изплаща парично обезщетение в размер на 50 на сто от обезщетението, на което са имали право. Това е същата схема, по която майки, завърнали се на работаq преди детето им да стане на годинка, получават заплата и половина.

За отглеждане на бебе осиновителите ще имат право и на допълнителен отпуск, ако предвидените 365 дни са изтекли, преди детето да навърши 2-годишна възраст. Когато допълнителният отпуск не се използва, осиновителят ще има право отново на половината от размера на обезщетението за допълнителния отпуск. За да бъдат променени подзаконовите нормативни актове, се предлага законопроектът да влезе в сила от средата на 2018 г.

Със законопроекта се предлага да се уредят заварените случаи, в които срокът за използване на отпуските по Кодекса на труда не е изтекъл до 1 юли 2018 г.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Компания за филми купи половината от вестниците на Делян Пеевски. „Ню Имидж България“ е подписала предварителен договор за придобиване на „Телеграф […]

 
Властта

Изграждаме инструментариум в момента, с който можем да въздействаме срещу двойния стандарт при храните в Европа. Това заяви министърът на здравеопазването […]

 
Здраве и красота

Децата задължително трябва да носят слънчеви очила през лятото, тъй като по-голямата част от уврежданията, причинени от ултравиолетовите лъчи, започват от […]

 
Жълто

Почитателите на британското кралско семейство отдавна са открили много прилики между стила на херцогиня Катрин и нейната покойна свекърва принцеса Даяна.

Този […]

 
 

към началото