твоята гледна точка
Шанс за работа и квалификация едновременно през 2018-а за трайно безработните
Автор Vnews, добавено на 02.12.2017 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Нов шанс за работа за трайно безработните и хората без образование и квалификация дава правителството от началото на следващата година – една от програмите на Агенцията по заетостта, стартирала пилотно в 14 общини, става национална и ще осигури работни места и обучение за близо 9000 безработни българи.

Програмата „Работа“ ще бъде финансирана чрез оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ и ще обхване близо 200 общини с ниво на безработица, над средното за страната, съобщи в интервю за Дарик заместник-министърът на труда Зорница Русинова. Безработните ще бъдат наемани за 4 или за 8 часа, а във времето, в което не работят, ще подобряват своите компютърни, езикови и социални умения. По данни на Агенцията по заетостта към октомври в бюрата по труда са регистрирани близо 77 хиляди трайно безработни лица.

Около 1000 души, стояли без работа за повече от година и половина,  вече работят на различни позиции в областите Видин, Враца и Монтана, където стартира пилотно програмата „Работа“. В някои от общините в тези области равнището на безработица варира между 30 и 60 процента. От началото на следващата година тези работни места ще бъдат прехвърлени в програмата с европейско финансиране, и ще бъдат осигурени нови работни места в останалите части на страната. Работодатели могат да бъдат частни фирми или самите общини, а дейностите, в които ще се наемат безработните, трябва да са обществено-полезни, като озеленяване, поддръжка на пътища, организиране на културни събития, социални услуги. Заместник-министърът на труда Зорница Русинова даде следния пример.

Кандидатстването по програмата ще бъде чрез бюрата по труда, а по преценка на служителите съответният човек може да бъде насочен към професионално обучение. Ще има и курсове за подобряване на социалните, компютърните и езиковите умения, във времето, в което наетите не са на работа. Ако даден човек е нает на пълен работен ден, той ще получава минималната работна заплата, която от 1-ви януари се увеличава на 510 лева.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов от 13 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. АПИ призовава шофьорите, ако досега не […]

 

В първия работен ден от новата седмица над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. В източните райони около обяд облачността […]

 

Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Мина, смятан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните.

Смята се […]

 
 

към началото