твоята гледна точка
Качеството на яйцата си личи по цвета на жълтъка
Автор Vnews, добавено на 30.11.2017 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Доброто качество на яйцето е задължително условие, което да съблюдаваме преди консумация. Малко хора знаят колко показателно в това отношение е оцветяването на жълтъка на яйцето.

На очи, на омлет, варени или запечени, яйцата винаги се трансформират във вкусна гозба, която, няма защо да се лъжем, нерядко е спасявала всяка домакиня от грижите по плануване на вечерята. Именно широката им потреба обаче е причина качеството на яйцата да е въпрос на редица тълкувания и препоръчки. Един от основните белези, по които можем да съдим за хранителните и потенциално опасните качества на яйцето, е цветът на жълтъка му.

Резултат с изображение за яйца видове жълтъци

Яйцата са богати на витамин А, витамин В12, Витамин D, белтъчини и мастни киселини. По-голяма част от полезните вещества, уви и от калорийте, се съдържат именно жълтъка.

Цветът на жълтъка на яйцата може да варира от бледо жълтеникав, през тъмно жълт и до оранжев. Установено е, че нюансите на оцветяването зависят от количеството отложени в яйцето пигменти, най-вече ксантофили, които са постъпвали в тялото на кокошката с храната й. По цветът обаче може да се определи сравнително точно хранителната стойност на яйцето и доколко полезно ще бъде то при консумация.

Според специалистите по здравословно хранене по-тъмно жълтият и оранжевият цвят на жълтъка свидетелстват за това, че яйцето е по-богато на полезни пигменти, най-вече бета каротини. Логиката е проста – същите пигменти придават и оранжевия цвят на морковите, а колкото по-тъмен е цветът им, толкова повече са пигментите.

Резултат с изображение за яйца видове жълтъци

Освен това в по-тъмно оцветените жълтъци се открива по-високо съдържание на витамин А, витамин D и омега3 мастни киселини.

Много хора считат, че по-тъмните жълтъци са характерни за домашно отглежданите яйца. Това е факт донякъде, тъй като отглежданите домашно кокошки обикновено се хранят качествено, което гарантира и качествения състав на яйцата им.

За съжаление, по цвета на жълтъка трудно може да се определи дали яйцето е прясно и годно за консумация. В това отношение много по-показателен си остава неговият аромат и консистенцията на белтъка. Все пак, възможността да можем да заключим за хранителната стойност по цвета на жълтъка на яйцето, не е маловажно предимство.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов от 13 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. АПИ призовава шофьорите, ако досега не […]

 

В първия работен ден от новата седмица над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. В източните райони около обяд облачността […]

 

Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Мина, смятан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните.

Смята се […]

 
 

към началото