твоята гледна точка
Качеството на яйцата си личи по цвета на жълтъка
Автор Vnews, добавено на 30.11.2017 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Доброто качество на яйцето е задължително условие, което да съблюдаваме преди консумация. Малко хора знаят колко показателно в това отношение е оцветяването на жълтъка на яйцето.

На очи, на омлет, варени или запечени, яйцата винаги се трансформират във вкусна гозба, която, няма защо да се лъжем, нерядко е спасявала всяка домакиня от грижите по плануване на вечерята. Именно широката им потреба обаче е причина качеството на яйцата да е въпрос на редица тълкувания и препоръчки. Един от основните белези, по които можем да съдим за хранителните и потенциално опасните качества на яйцето, е цветът на жълтъка му.

Резултат с изображение за яйца видове жълтъци

Яйцата са богати на витамин А, витамин В12, Витамин D, белтъчини и мастни киселини. По-голяма част от полезните вещества, уви и от калорийте, се съдържат именно жълтъка.

Цветът на жълтъка на яйцата може да варира от бледо жълтеникав, през тъмно жълт и до оранжев. Установено е, че нюансите на оцветяването зависят от количеството отложени в яйцето пигменти, най-вече ксантофили, които са постъпвали в тялото на кокошката с храната й. По цветът обаче може да се определи сравнително точно хранителната стойност на яйцето и доколко полезно ще бъде то при консумация.

Според специалистите по здравословно хранене по-тъмно жълтият и оранжевият цвят на жълтъка свидетелстват за това, че яйцето е по-богато на полезни пигменти, най-вече бета каротини. Логиката е проста – същите пигменти придават и оранжевия цвят на морковите, а колкото по-тъмен е цветът им, толкова повече са пигментите.

Резултат с изображение за яйца видове жълтъци

Освен това в по-тъмно оцветените жълтъци се открива по-високо съдържание на витамин А, витамин D и омега3 мастни киселини.

Много хора считат, че по-тъмните жълтъци са характерни за домашно отглежданите яйца. Това е факт донякъде, тъй като отглежданите домашно кокошки обикновено се хранят качествено, което гарантира и качествения състав на яйцата им.

За съжаление, по цвета на жълтъка трудно може да се определи дали яйцето е прясно и годно за консумация. В това отношение много по-показателен си остава неговият аромат и консистенцията на белтъка. Все пак, възможността да можем да заключим за хранителната стойност по цвета на жълтъка на яйцето, не е маловажно предимство.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Всички осиновители на деца до 5 г. ще имат правото на една година високоплатен отпуск по майчинство от 1 юли 2018 г. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които предстои […]

 

Към 30 септември общинският дълг в България е 1,22 млрд. лв., от които 552,6 млн. лв. вътрешен и 674 млн. лв. […]

 

Населението на страната се топи всяка година и официалните прогнози са през 2070 г. жителите на България да са само 5,132 […]

 
 

към началото