твоята гледна точка
Мораториум върху нови болници, дейности и лекарства през 2018-а
Автор Vnews, добавено на 29.11.2017 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Парламентът прие Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. на второ четене. Общата сума за приходи и трансфери е в размер на 3 859 978 000 лв., което е с 407,2 млн. лв. повече от 2017 г.

От сумата за текущите разходи 3 735 800 000 лв. с най-голям относителен дял са разходите за здравноосигурителни плащания, които за 2018 г. са разчетени на сума 3 662 060 700 лв.

Предвижда се тези средства да се разпределят както следва: за първична извънболнична медицинска помощ – 207,2 млн. лв.; за специализирана извънболнична медицинска помощ – 222,3 млн. лв.; за дентална помощ – 157 млн. лв.; за медико-диагностична дейност – 80 млн. лв.; за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната и за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги, – 1 млрд. лв.; за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ – 98 млн. лв.; за болнична медицинска помощ – 1 824 560 700; за други здравноосигурителни плащания – 73 млн. лв.

Предвижда се резервът на НЗОК, включително за непредвидени и неотложни разходи, да е в размер на 114 554 300 лв. От тях 7 млн. лв. ще са за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, други 7 млн. лв. ще са за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ, 10 млн. лв. ще са за дентална помощ, 3 млн. лв. ще са за медикодиагностична дейност.

Бюджетът на касата за 2018 г. е с балансирано салдо. Запазва се размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2018 г. на 8%.
Депутатите приеха да се въведе временен мораториум за нови лекарства, нови болници и нови дейности. В закона беше записано, че през 2018 г. НЗОК няма да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.

Забраната няма да се прилага за генерични лекарствени продукти и за лекарствените продукти по чл.29 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Беше записано още, че лечебните заведения, които след 31 декември 2017 г. са получили за първи път разрешение за дейност, няма да могат да сключват през 2018 г. договори с НЗОК за съответните дейности.

Касата няма да сключва договори или допълнителни споразумения с лечебните заведения, изпълняващи болнична медицинска помощ, за дейности по нови: клинични пътеки; клинични процедури; амбулаторни процедури и нови медицински процедури (диагностични и терапевтични) в съответните клинични пътеки, клинични процедури и амбулаторни процедури спрямо договорените от съответното лечебно заведение за болнична помощ през 2017 г. по Националния рамков договор за медицинските дейности за 2017 г., с изключение на случаите, когато тези клинични пътеки не са изпълнявани на територията на съответната РЗОК.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Таванът на пенсиите да отпадне напълно от началото на следващата година, а не само за новоотпуснатите пенсии. Това ще обсъжда социалната комисия на парламента с организации на пенсионери, социалния министър Бисер […]

 

Студ и двойно по-ниски температури ни очакват от днес до края на седмицата, предупреждават синоптиците. С 15 градуса средно е разликата, […]

 

Жълт код заради силен вятър е обявен за Варненска област в понеделник. Времето над Черноморието ще бъде слънчево, но след пладне […]

 
 

към началото