твоята гледна точка
Пуснаха държавния имейл, по който ще ни пишат чиновниците
Автор Vnews, добавено на 29.11.2017 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Всеки българин вече може да си направи пощенска кутия на държавен сървър, през която да получава документи и услуги от чиновниците по електронен път. От сряда Държавната агенция “Електронно управление” пусна системата за електронно връчване.

Получаването на електронен документ през тази система ще се равнява на получаването на хартия чрез препоръчана поща с обратна разписка. В държавната пощеска кутия ще постъпва самият документ, а системата ще праща имейл на получателя, че може да си го изтегли.

До момента дори при ползване на електронна услуга гражданите трябваше да се разхождат до администрациите, за да получат поисканите от тях документи.

Интерфейсът на системата се намира на адрес https://edelivery.egov.bg. На този сайт администрациите трябва да направят профили на електронните си услуги. Гражданите пък могат да си направят кутия за електронно връчване на документи. За да стане това обаче, трябва да имат или електронен подпис, или персонален код от НОИ.

Засега системата е ползвана експериментално от осигурителния институт, като от октомври до края на ноември от НОИ са връчили електронно 1500 документа.

След като започне издаването на електронна идентичност и електронни лични карти, пощенската кутия ще може да се активира и с този номер. В държавния имейл ще постъпват и фишове и актове от КАТ например, както и наказателни постановления.

Регистрация на каручка пък е една от първите електронни услуги за граждани, които са пуснали българските общини. Тази услуга е на община Пещера, става ясно от регистъра на електронните услуги, който води държавната агенция. За момента това е единствената електронна услуга по регистрация на превозно средство, въпреки че именно регистрирането на автомобил в КАТ и общините отнема най-много време на гражданите.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Всички осиновители на деца до 5 г. ще имат правото на една година високоплатен отпуск по майчинство от 1 юли 2018 г. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които предстои […]

 

Към 30 септември общинският дълг в България е 1,22 млрд. лв., от които 552,6 млн. лв. вътрешен и 674 млн. лв. […]

 

Населението на страната се топи всяка година и официалните прогнози са през 2070 г. жителите на България да са само 5,132 […]

 
 

към началото