твоята гледна точка
Национална награда „Изобретател на годината” за Технически университет – Варна
Автор Vnews, добавено на 17.11.2017 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

С първа награда на Патентното ведомство на България “Изобретател на годината 2017“ в категория „Електротехника и електроника” са отличени младият преподавател от Технически университет – Варна – гл. ас. д-р Георги Червенков, катедра „Комуникационна техника и технологии“, и неговия научен ръководител – доц. д-р Георги Киров. Това е поредното високо признание за постиженията на учените от ТУ – Варна, които тази година бяха отличени и с награда „Варна“ на Община Варна.

Конкурентите им за отличието от цялата страна нямаха никакъв шанс пред тях, защото в рамките на годината учените от ТУ – Варна имат 3 издадени патента от Патентното ведомство на Република България и още 2 патентни заявки в процедура за утвърждаване. На друг колектив от изобретатели от ТУ-Варна беше издаден четвъртият патент на университета за годината. Срещу този успех всички други български университети имат общо 2 издадени патента – по един на ТУ-София и ХТМУ-София. Със своите павече от 40 научни института, Българската академия на науките има общо 5 издадени патента за годината.

Мотивите за присъждането на отличието на научния тандем от Варна – грамота и статуетка, на Патентното ведомство са: „В категория „Електротехника и електроника“ бяха отличени Георги Стоянов Киров и Георги Цанев Червенков за изобретението „Антенна решетка от микролентови къси антени с обратно излъчване”. Антенната решетка е предназначена за използване в комуникационната, радио-навигационната, радио-локационната и радио-телевизионната техника в дециметровия и сантиметровия обхват. Тя е с висока стойност на коефициента на усилване и широка честотна лента с компактна печатна конструкция”.

Любопитна подробност към това определение на значението на патента е, че тази антенна решетка може да послужи като базов елемент (подрешетка) за създаване на по-голяма антенна решетка с достатъчно усилване, която да бъде прикрепена към репортерски таблет и когато журналистът отразява важно събитие, той директно да се включва чрез таблета си в спътникова комуникация.

Шестата годишна церемония по връчването на наградите „Изобретател на годината” се състоя в Централния военен клуб в София. Наградата на д-р Червенков и доц. Киров беше връчена в тържествена обстановка с богата концертна програма от зам.-министъра на земеделието, храните и горите г-жа Лозана Василева. Сред официалните гости, представени от председателя на Патентното ведомство – д-р Петко Николов, бяха вицепрезидентът на Европейското патентно ведомство Реймънд Лютц и зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри церемонията с думите към 28-те номинирани за наградата: „Днес тук са златните умове на България”.

Високото отличие визира само последния издаден и утвърден патент от декември 2016 г. на варненските изобретатели. Другите им патенти – и утвърдените, и тези в процедура, са низ от взаимосвързани и доразвиващи първоначалната идея разработки за усъвършенстване на микролентовите антени. Те са основен елемент, освен на споменатите при награждаването системи, също и на съвременните спътникови, метеорологични, сигнално-охранителни системи.

Технически университет – Варна беше отличен и с втора награда в категорията „Машиностроене и строителство”, която ведомството присъди за патент в областта на машиностроенето на доц. д-р Никола Петров и инж. Станислав Ванков. Така от 8-те наградени патента за 2016 г. (от 34 номинирани) и един полезен модел, 2 патента са на учени от Технически университет – Варна.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов от 13 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. АПИ призовава шофьорите, ако досега не […]

 

В първия работен ден от новата седмица над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. В източните райони около обяд облачността […]

 

Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Мина, смятан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните.

Смята се […]

 
 

към началото