твоята гледна точка
Национална награда „Изобретател на годината” за Технически университет – Варна
Автор Vnews, добавено на 17.11.2017 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

С първа награда на Патентното ведомство на България “Изобретател на годината 2017“ в категория „Електротехника и електроника” са отличени младият преподавател от Технически университет – Варна – гл. ас. д-р Георги Червенков, катедра „Комуникационна техника и технологии“, и неговия научен ръководител – доц. д-р Георги Киров. Това е поредното високо признание за постиженията на учените от ТУ – Варна, които тази година бяха отличени и с награда „Варна“ на Община Варна.

Конкурентите им за отличието от цялата страна нямаха никакъв шанс пред тях, защото в рамките на годината учените от ТУ – Варна имат 3 издадени патента от Патентното ведомство на Република България и още 2 патентни заявки в процедура за утвърждаване. На друг колектив от изобретатели от ТУ-Варна беше издаден четвъртият патент на университета за годината. Срещу този успех всички други български университети имат общо 2 издадени патента – по един на ТУ-София и ХТМУ-София. Със своите павече от 40 научни института, Българската академия на науките има общо 5 издадени патента за годината.

Мотивите за присъждането на отличието на научния тандем от Варна – грамота и статуетка, на Патентното ведомство са: „В категория „Електротехника и електроника“ бяха отличени Георги Стоянов Киров и Георги Цанев Червенков за изобретението „Антенна решетка от микролентови къси антени с обратно излъчване”. Антенната решетка е предназначена за използване в комуникационната, радио-навигационната, радио-локационната и радио-телевизионната техника в дециметровия и сантиметровия обхват. Тя е с висока стойност на коефициента на усилване и широка честотна лента с компактна печатна конструкция”.

Любопитна подробност към това определение на значението на патента е, че тази антенна решетка може да послужи като базов елемент (подрешетка) за създаване на по-голяма антенна решетка с достатъчно усилване, която да бъде прикрепена към репортерски таблет и когато журналистът отразява важно събитие, той директно да се включва чрез таблета си в спътникова комуникация.

Шестата годишна церемония по връчването на наградите „Изобретател на годината” се състоя в Централния военен клуб в София. Наградата на д-р Червенков и доц. Киров беше връчена в тържествена обстановка с богата концертна програма от зам.-министъра на земеделието, храните и горите г-жа Лозана Василева. Сред официалните гости, представени от председателя на Патентното ведомство – д-р Петко Николов, бяха вицепрезидентът на Европейското патентно ведомство Реймънд Лютц и зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри церемонията с думите към 28-те номинирани за наградата: „Днес тук са златните умове на България”.

Високото отличие визира само последния издаден и утвърден патент от декември 2016 г. на варненските изобретатели. Другите им патенти – и утвърдените, и тези в процедура, са низ от взаимосвързани и доразвиващи първоначалната идея разработки за усъвършенстване на микролентовите антени. Те са основен елемент, освен на споменатите при награждаването системи, също и на съвременните спътникови, метеорологични, сигнално-охранителни системи.

Технически университет – Варна беше отличен и с втора награда в категорията „Машиностроене и строителство”, която ведомството присъди за патент в областта на машиностроенето на доц. д-р Никола Петров и инж. Станислав Ванков. Така от 8-те наградени патента за 2016 г. (от 34 номинирани) и един полезен модел, 2 патента са на учени от Технически университет – Варна.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Грузия, Гърция и Хърватия са начело в списъка на най-безопасните европейски държави за пътуване по време на пандемията от коронавирус. Списъкът на дестинациите беше публикуван от European Best Destinations, предава Канал […]

 

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за […]

 

На 15 юни ще се състои националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература /БЕЛ/ в седми клас, а на […]

 
 

към началото