твоята гледна точка
Бъдещи софтуерни инженери от ТУ – Варна са първенци на QUERYADA 2017
Автор Vnews, добавено на 09.11.2017 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Националното състезание по извличане на данни за студенти и ученици – QUERYADA 2017 се проведе неотдавна във ВСУ „Черноризец Храбър“.

Първо място в генералното класиране зае отборът на Технически университет – Варна в състав:

  • Александър Георгиев – II курс, „Софтуерни и интернет технологии“
  • Божидар Стоянов – II курс, „Софтуерни и интернет технологии“
  • инж. Теодор Димов – I курс магистър, спец. „Софтуерно инженерство“

Отборът е първенец и в два от общо четирите кръга на турнира: моделиране на схема на база данни и писане на SQL заявки. В надпреварата се включиха 14 отбора с по трима участници от различни училища и университети като до финала достигнаха 9 отбора.

Отборът на ТУ – Варна – победител в QUERYADA 2017

В отбора, класирал се на второ място, участва още един студент от ТУ – Варна – инж. Станимир Николов – магистър, I курс от спец. „Софтуерно инженерство“. Негови съотборници бяха студентите от ИУ – Варна Даниела Зидарова и Станимир Тенев. Екипът на инж. Николов завоюва и първо място в кръга с писане на SPARQL заявки.

 

По регламент състезанието QUERYADA протича в четири кръга с решаване на специфични задачи. В първи и втори кръг темите са моделиране и извличане на данни от релационни бази данни. Особено интересни са задачите в трети и четвърти кръг, свързани с използването на базата на Европейския портал за отворени данни и анализ на впечатления на студенти и туристи, посетили Варна, споделени в туристически сайтове и социални мрежи, както и на статии за забележителностите на Варна. Целта е да се определи отношението и емоционалната нагласа на автора на коментара и да се формулират препоръки за подобряване на впечатлението, което градът оставя у гостите. Представянето на участниците оцени жури в състав д-р Веселина Спасова (ВСУ „Ч. Храбър“) – председател, проф. д-р Калинка Калоянова (СУ „Св. Кл. Охридски“), Борис Банев („Адастра“ – България), Венелин Спасов (ВСУ „Ч. Храбър“).

Презентацията на отбора-победител, както и на останалите финалисти, е достъпна в онлайн платформа.

Организатор на състезанието QUERYADA е ВСУ „Черноризец Храбър“, а тазгодишното издание подкрепи и ICT Клъстер Варна. Събитието е част от проекта „Отворени данни за умни градове“, финансиран от Варна – Европейска младежка столица.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Почти двойно са се увеличили случаите на остри респираторни заболявания във Варна. Болните през настоящата седмица са били 718, докато предходната броят им е бил 392, показват данните на Регионалната здравна […]

 

Ремонти на улиците „Цар Симеон I“ и „Михаил Колони” в центъра на Варна започват от следващата седмица. Поради тази причина от […]

 

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. […]

 
 

към началото