твоята гледна точка
Пет храни, които понижават „лошия“ холестерол
Автор Vnews, добавено на 09.11.2017 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Повишените нива на холестерола крият по-висок риск от инсулт, инфаркт и коронарна болест на сърцето. За щастие малки промени в начина на хранене могат да допринесат по естествен начин да се намали опасността, свързана с излишъка на мазнини в тялото, пише в. „Дейли стар“.
Британски експерти препоръчват за поддържането на нормални нива на холестерола да се консумират продукти, съдържащи ненаситени мазнини.

Ядки

Бадемовите ядки помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, чийто спад по това време на годината се свързва с т.нар. "зимна тъга"
ThinkStock/Getty Images

Хората, които имат навика да залъгват глада с чипс или шоколад, е препоръчително да ги заменят с ядки, например кашу или бадеми. Те са богати на полиненаситени мазнини, допринасящи за поддържането на кръвоносните съдове в добро здраве.
Скорошно проучване на специалисти от университета „Лома Линда“ в САЩ установи, че консумацията на 67 грама ядки дневно – около една шепа, е свързана с намаляване на „лошия“ холестерол с 5,1 процента.

Друга промяна, която човек може да направи в храненето си, е да замени преработените продукти с пълнозърнести алтернативи. Богати на фибри храни, като например пълнозърнест хляб, помагат за понижаване на холестерола.

Картофи (с кожичката)

Много хора се притесняват, че ако хапват често въглехидратни храни като картофи, ще напълнеят. Картофите обаче са отличен източник на фибри и освен това не съдържат наситени мазнини и трансмазнини.

Авокадо

н
Thinkstock/Getty Images

Авокадото може и да се струва на мнозина „моментна здравословна мода“, но в действителност плодът е изключително полезен и също помага за понижаване на холестерола.
Американско изследване е установило, че при хора с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване, които всекидневно хапват авокадо, се отчита намаляване на липопротеина с ниска плътност, известен като „лош“ холестерол.

Соеви продукти

Храните, които съдържат соя, са богати на омега-3 мастни киселини, фибри и протеини, и също допринасят за регулиране на нивата на холестерола.
Според британски здравни експерти, продукти като едамаме или соев йогурт могат да допринесат за понижаване на холестерола с около 6 процента.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Жестока секира очаква нарушителите на правилата за движение по пътищата. В момента се обдъжда драстично завишаване на санкциите за джигитите, стана ясно от коментар на транспортния министър Ивайло Московски.

„Всички институции полагат […]

 

2018 г. може да донесе силни земетресения по целия свят заради едва забележимото забавяне във въртенето на Земята, предупреждават учени, цитирани […]

 

Най-добрият български тенисист Григор Димитров категорично победи Давид Гофен на финалния турнир на АТР за годината в Лондон. Българинът триумфира, след […]

 
 

към началото