твоята гледна точка
Енергийният форум иска спасяване на ТЕЦ Варна
Автор Vnews, добавено на 08.11.2017 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

ТЕЦ „Варна“ е в процедура на продажба за нищожни средства на нов собственик, чийто интереси по подразбиране са насочени основно към придобиване на голямото и удобно пристанище за разтоварване на въглища, собственост на централата. По всяка вероятност, тецът не представлява интерес за новия собственик, освен ако той не опровергае това с декларация за намерения за рехабилитацията поне на части от нея. Това се казва в позиция на Българския енергиен и минен форум, оповестена днес.

Според енергийната организация тецът и ОРУ-то (откритото разпределително устройство) са  важни за енергийната система и сигурност на страната, защото дори и сега тя се използва за редица ключови оперативни дейности на ЕСО (Електроенергийният системен оператор). От друга страна в ОРУ-то са вложени много средства за превръщането му във оперативен възел на електроенергийните потоци на системата и особено за регулиране и балансиране на товарите в региона на Североизточна България.

Мнението на експертите на Българския енергиен и минен форум е, че и тецът и разпределителното устройство трябва да запазят функционалността си на всяка цена. Независимо, че бъдещето на централата все още не е ясно, а то зависи от новата енергийна стратегия на страната, възможно е горивната база на един, два или трите блока на централата в бъдеще да бъде заменена на природен газ и тя да бъде използвана за подвърхова или върхова в региона. „Излишно е да споменаваме, че това е региона с най-голям брой и сумарна мощност на възобновяеми енергийни източници в страната и тази функция на централата може да се окаже критично важна“, пишат от форума и настояват: .

КЕВР  да пристъпи с ускорени темпове към отнемане на лиценза на ТЕЦ “Варна“, което предложиха, сезираха КЕВР и продължават да настояват представителите на коалицията „Обединени патриоти“.  Това трябва да бъде последвано от назначаване на особен управител, който да раздели по функционалност двете части на централата – транспортна инфраструктура и енергийна част, а в последствие и активите. Това трябва да бъде съпроводено и с оценката им, което да предхожда решението каква ще бъде новата форма на собственост на централата – държавна или частна, и как ще се процедира от юридическа гледна точка. За нас най-логично би било енергийните активи – тецът и ОРУ да преминат под управление на особения управител, а на по-късен етап и на БЕХ до изясняване на бъдещия нов собственик и ролята на централата в енергийния баланс на държавата.

За енергийните специалисти е ясно едно – ролята на ТЕЦ“Варна“ в енергийната система на България трябва да бъде възстановена и грешките от неудачната приватизация компенсирани, се казва в позицията./24 часа

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Грузия, Гърция и Хърватия са начело в списъка на най-безопасните европейски държави за пътуване по време на пандемията от коронавирус. Списъкът на дестинациите беше публикуван от European Best Destinations, предава Канал […]

 

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за […]

 

На 15 юни ще се състои националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература /БЕЛ/ в седми клас, а на […]

 
 

към началото