твоята гледна точка
Нормално! А?
Автор Vnews, добавено на 05.11.2017 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Понеделник, 30 октомври

Язък за здравния министър проф. Николай Петров. Беше единственият, за когото не сме си позволил да кажем лоша дума. Щеше ни се в правителството да има поне един, в когото да се прекръстим, без това да е богохулство. Защото Бог ще накаже този, който се прекръсти в Далавери Симеонов, агент Иван, онази туристическата бутафория, правосъдната карикатура Тетка Цачева, прясно изографисаният св. Делян Хасковский… И затова сме бесен на професора! Неговата постъпка деморализира много повече хора, отколкото зетьо-шуро-баджанащината на хасковския вундеркинд. От ГЕРБ друго, освен да крадат и да се обогатяват, не сме очаквали. Но от професора очаквахме.

Наскоро написахме, че, според нас, за дереджето на журналистиката основните виновници са можещите, кадърните журналисти, които, за съжаление, първи се продават. Но това явно не е проблем само на журналистиката, а на цялото ни общество. И ако трябва да напиша епитафия на тази нация и тази държава, бих сложил думите на Далчев: „България е богата на таланти, но е бедна на характери.“ Няма нужда от повече думи.

Много хора защитиха професора като блестящ лекар, спасил много животи. Доста релативистки морал. Професионализмът не бива да е морално неутрален, не може да е морална индулгенция. Знам, че много искам, но не го искам от всички. Само от най-добрите.

И докато сме на медицински теми. Учени от Станфорд анализирали данните на 50 000 души и установили връзка между употребата на марихуана и секса. Пушещите трева били с 20% по-добри в леглото! Пенсиите, а?! То вас 20% не ви устройва, ама хич…

Блазе му на Евгени Дайнов. Той не само, че изклати Енергото и сега те купуват ток от него, ами и с 20% напред… Както и да е. Пенсиите, исках само това да ви кажа, че вие просто сте объркали тревата, бе, братя мои ненагледни! Коноп трябва, не коприва! Не твърдя, че това е единствената причина да не напредвате в живота, но и не го изключвам.

Обаче, братя от последната възраст, бъдете благодарни, че сте се родили в православна България. Щото можеше да се родите някъде другаде и тогава… На утрешния ден се навършват точно 500 години откакто Мартин Лутер слага началото на Реформацията. И знаете ли как тоя пич ги е виждал работите? През 1525 г. нахвърлял някои тезиси относно сексуалния живот, в които твърди, че е нормално да се прави секс по 8 пъти седмично.

Нормално! А?

„Монитор“: „Спим с щрауси и сърни срещу 20 лв.“

Малий… Доста извратено звучи, пък и не е скъпо, та реших да видя за какво става „на въпрос“. Щото, нали, сърничка, козичка, все някак може да си го представи човек. Казвал сме ви, че великият Челентано си призна веднъж, че е почнал на коза. Да. Дори с кон може. Историкът Петрински написа преди време, че сред конните народи, към които несъмнено са принадлежали и прабългарите, това е било практика. Но с щраус изглежда доста по-вълнуващо преживяване. Защото щраусът едно, че бяга много бързо, със 70 км., друго, че важните работи са му много нависоко и, трето, че той рита по-яко от кон. И още много работи се сетих за щраусите, или Struthio camelus, както им викат на село, но напразно. Защото в дописката става дума за едно село, на г… таковата на географията, в което развивали селски туризъм и имало хотел с малък зоокът.

Мискини лъжливи?!

И понеже споменахме „Монитор“, та няма как да подминем една свинщина. Нарекли Комарницки „вечната Амбър на олигархията“. Е, дали ще е вечен, това е Божа работа. Но е сигурно, че ще се помни дълго след Пеефски и помиярите, които списват вестниците му. Захариев, не се оглеждай!

Колеги, ще перифразирам един мой настолен приятел. Ако живеете достатъчно дълго, един ден ще разберете, че дори един репортер не трябва непременно да бъде мръсно копеле…

Това може би беше ненужно, но бях длъжен.

Най-после в нещо да сме първи! Според данни на Евростат страната ни е на първо място в ЕС по производство на тикви и тиквички. Произвели сме 130 хил. тона. След нас, далеч след нас, са Испания с 97 хил. тона, Франция с 96 хил. тона, Германия с 87 хил. тона и т.н.

Много интересно, че и съседна Румъния е имала добри традиции в тиквите. Преди 5 г. мамалигарите са произвеждали 60 хил. т. А сега едва сколасват да изкарат 10-12 хил. Всички знаем какво започна в Румъния преди 5-6 години, но не знаем дали точно то се е отразило на тиквопроизводството. Извън ЕС ни бие само Турция (138 хил. т). И там знаем какво става през последните години. Заслужава да се обмисли дали има зависимост и евентуално да намалим тиквите.

И защо, моля ви се, тия вопли срещу Хелоуин? Защо да не го честваме, след като сме първи по производство на тикви и в абсолютен брой, и на глава от населението. Та, че и за глава на населението. Кажете, защо?

Лично ние смятаме, че организацията на този празник трябва да се поеме от правителството. Да се направи един комитет начело с Тецка Цачева, Николина Ангелкова, Цвета Караянчева и Илияна Беновска (като гражданска квота). Е, може и по-страшни да се намерят, но за начало и тези са добри.

Вторник, 31 октомври

В изследване на агенция „Тренд“ 62% от българите декларират, че вярват в Бог, докато 26% твърдо не вярват. Останалите явно се колебаят – като видят зор вярват, като им се размине – не вярват… Според резултатите жените са по-набожни от мъжете, необразованите са по-набожни от образованите, селяните по-набожни от гражданите, старите – по-набожни от младите. Вероятно е точно така. Някой беше казал, че вярата започва там, където свършва мисленето. Даже да не бях и аз, и да съм забравил…

Това са лични въпроси. Всеки сам си решава дали и в какво да вярва. Ние просто ще напомним „Залогът на Паскал“. Защото живеем в меркантилни времена. Паскал си направил сметката така: „Не знам дали Бог съществува, но знам, че нищо не печеля в случай, че той не съществува, ако съм атеист, а ще загубя много, ако е обратно.” Дори и 1% да е шансът Бог да съществува, на другата страна на залога стои вечността! Завинаги в казана!

И освен това, братя, що ви е да се морите да не вярвате?! Човек не е скептик по природа, невярването изисква сериозен разход на умствени усилия. Колко е просто да се прекръстиш и да кажеш: Помози Бог. И колко интелектуални усилия са нужни, за да докажеш, че няма Бог. И какво печелиш, като го докажеш?

По обезпокояващото в изследването са резултатите от въпросите за демокрацията у нас. 41% от българите не вярват, че България е демократична държава, а 29% смятат, че демокрацията изобщо не е добра форма на управление за нас, че за нас ще бъде по-добре, ако начело има един човек, който решава всичко. Тия почти една трета от българите са ми много интересни. Колко трябва да имаш в тиквата, та да не вденеш, че ако демокрацията ни е балканска, и диктатурата ни няма да е по-читава. И освен това, като погледнем внимателно, то и сега ни управлява един човек, айде, нека е човек и нещо. (Ще бъде силно преувеличение да броим Цецерон за цял човек, не ли?)

На първо място сме по тикви, но сме на 21-во място в ЕС по четене на книги. 25% от пълнолетните българи били прочели 5 и повече книги през 2016 г. При средно за ЕС 36%.

Значи не е като хич да не четем. Е, не сме като Швеция (66%) и  Холандия (52%). Но пък не сме и илитерати като португалците (13%).

Вероятно се питате защо, като не сме най-простите в Европа, сме избрали да ни управляват най-простите у нас? Веднага ще ви кажа. Защото тези, които мислят с телевизорите си са много повече от тези, дето четат. Книгите били едва третият избор на българина за свободното време. На първо място е телевизорът с 95%, следва интернет с 50% и чак тогава, ако остане време, идват книгите.

Другата причина е в надценяването на четенето. Оказва се, че в света най-много четат китайците, следвани от американците, британците и руснаците. Да, руснаците са едни от най-четящите. И това ме кара да съм доста скептичен за файдата от четенето.

Може би точно това – че четат, но не прихващат – е подбудило западни изследователски центрове да събират и изследват биологичен материал от руснаци. Лично Путин го съобщи: “Ние, вика, сме обект на много голям интерес…” Но не беше обезпокоен. И е прав. На този етап науката е безсилна да обясни руската душа.

Боже, пък тия варвари в Плод и зеленчук изпекли поне сто тикви! Хората нема откъде да намерят една за фенер, те ги зяносват…

Сряда, 1 ноември

По повод Деня на будителите агент Иван награди агент Кардам (Божидар Димитров), агент Роман (акад. Георги Марков) и майор Петров (Росен) за съществен принос към повереното му ведомство. Разбира се, сред наградените има и заслужили хора, като проф. Владов, проф. Крум Дамянов, Татяна Лолова. И точно това ме озадачи. Защо тези наистина заслужили хора приемат награда от тези ръце и в тази компания?! Ако трима агенти на ДС, един възпитаник на Магнаурската школа и едно поставено лице на медийния империалист не са достатъчни да опорочат едни награди, не зная какво би могло да ги опорочи.

И колкото повече гледам общата снимка на наградените, толкова повече не разбирам защо е това възмущение от думите на резидента Радев, че “Будителят не е интелектуалец по европейски образец, той е българска духовна категория“. Зер може да бъде европейски интелектуалец цървул като Божидар Димитров? Или подгъзникът на Бареков Росен? Какво е допринесъл той, освен че с Каракачанов заедно харчеха парите, дадени от банкера Цветан Василев на Бареков? Същият Росен, който, заедно с Любен Дилов и Дългия бабуваше на раждането на чалгата у нас! За Венелина Гочева и нейния принос ме е гнус дори и да се изказвам. Да бяха дали поне и на Блъсков…

А, бе, дали не трябва да свържем думите на Радев с казаното от жена му? Че „само днес и само в България, може да си легнете с вещица и да се събудите с народна будителка“? При това положение може би не бива да го упрекваме.

Обаче, братя, не ги вярвайте тия работи. С каквото си легнеш, с това ще се събудиш. Другото са приказки за деца. И цяла нощ да целуваш жабата, на сутринта тя пак ще си е жаба. Даже нещо повече, опитът ни задължава да кажем, че в живота винаги става точно обратното – лягаш с принцеса, а се събуждаш до жаба. Една жена може да се конти и гримира с часове, но никога не може да постигне това, което правят три ракии.

То си има и научно обяснение. Казвал сме го, но не пречи да повторим. В човешкия мозък има един център, нуклеус акумбенс, който отговаря за преценката за красота на лицето на друг човек. И шотландски учени откриха, че алкохолът стимулира този център. Според тях, ако черпиш едно гадже 1 литър бира, то ще започне да те харесва с 25% повече. При 2 литра бира – с 50%. А при три литра бира е възможно направо да се напикае от харесване… И сред учените има доста идиоти.

И понеже ние винаги се опитваме да сме полезен, та ще кажем и нещо сериозно. Десито има един голям проблем, върху който пиарите ѝ трябва да поработят. Иска да стане интелектуалка от днес за утре. А то не става толкова бързо. В някои случаи изобщо не става. Знанието не просто трябва да се добие, то трябва и да се интериоризира. Да не седи като нова кръпка върху стара дреха. (Четенето на Редута.бг е стъпка във вярната посока!)

Защото, госпожа Деси, между нас да си остане – фотошопът наистина може да прави чудеса за визията. Всеки мъж, който е видял корицата на сп. „Ева“, ще пожелае да е на мястото на Радев, на съпруга Радев. То е прическа, то са устни, то са очи…

Но за съжаление за по-тънките работи фотошоп не е измислен. Премислете си още веднъж концепцията. Борисов направи чудеса с простотия. Разбира се, той е обективно прост. Но въпреки това има място да се помисли струва ли си тук и сега да се правите на особена. Е, може да се изрусите, това не пречи. Казват, че лозунгът на блондинките бил „бъди красива и мълчи“. Не е лош лозунг като за начало.

Само съвет, нищо повече.

Лелей как се отплеснахме… За будители и награди ставаше дума.

Между другото, някой си се възмущавал, че от екипа на „Прас-Прес“ не се появил никой да вземе наградата, присъдена от Съюза на българските журналисти. Ами не се появи, няма да се появи и няма и да вземе награда от ръцете на Снежана Тодорова, забравих ѝ агентурното име… Момент, ще проверя в „Биволъ“. Да, Виолета, агент на Шесто управление на ДС, Първи отдел, който следеше писатели, учени, медии… Досието ѝ е унищожено, чест, която се оказва на ценните за ДС кадри. Ако отворите сайта на СБЖ можете да си помислите, че сте отворили СРЖ. Такова откровено русофилство шества там, че не е истина. Редом с възхвали на социализъма и в частност на Гошо Тарабата.

Онова „нящо“ Антон Тодоров осъдило Ташко Ерменков задето от парламентарната трибуна  го нарече ”политически травестит” и се изказа неласкаво за генетичното му наследство. Съдът постанови, че тези обиди струват 6000 лв. плюс съдебните разноски.

„Започна се, нека всеки, който е изрекъл обида или клевета по мой или на мои роднини адрес да знае, че няма да бъде пощаден“, коментира лаконично нящото.

Щастлив сме, че тази заплаха не ни касае. Едно от предимствата на това да си луд, е че можеш да кажеш на боклука боклук, на продажника – продажник, на простака – простак.

Пък Валери Симеонов се заканва да съди Велизар Енчев, задето го нарекъл „политически нахалник“. И ще го осъди. Нещата отиват натам, че всичко, пред което се постави определението „политически“, ще бъде инкриминирано. Политически деец, политическа партия, политически лидер особено… Защото, ако се замислите, нито травестит е обидно, нито нахалник е нещо чак за съд. Още повече, че Валери наистина е много нахален. Знаете ли с кой живеел този? Е, няма да ви кажа.

Четвъртък, 2 ноември

Георги Марков яко лъска бастуна. Споко, както казва Цецерон, това, което казваме, не е това, което казахме. Понякога в неформална среда наричаме Борисов „бастун“. И от там под лъскане на бастуна разбираме лъскане на имиджа на Борисов. Но и по вашему да си го разберете, не е голяма грешка. Защото казаното от Марков дава предпоставки. „Борисов, вика, ще ни управлява, докато му омръзнем.“ Бил най-успешният български премиер, безалтернативен бил… А третият му мандат вървял като по мокро кадифе: икономчически растеж, увеличение на пенсиите и доходите на трудещите се…

Много сме притеснен от това „докато му омръзнем“. Ами ако никога не му омръзнем? На правешкия полуинтелектуал как не му омръзнахме 35 г.? А Борисов е още млад, ще ни събере кърпичките като едното нищо. Пък и спортува активно. Ето в четвъртък пак рита мач, хем през работно време. Не знам, за повечето хора  няма никакво значение при кой премиер ще си идат от тоя свят, но за нас има. Иска ни се да видим простотията свалена от пиедестала, на който неразумните сред нас я издигнаха.

Вчера, като го гледах как се носи по терена на талази на талази и шкембето му се тресе като малеби, си рекох, че Стоичковото „тюфлек“ ще е много по-сполучливо от бастун. Не казвам, че играе лошо, но просто бавно ускорява и трудно спира. Понеже нали по формулата е масата по скоростта на квадрат. Не е наша работа, но ни се струва, че на Борисов му е време за бенефис. Но чувам, че бил амбициран да стане не само най-дълго управлявалият премиер, но и най-дълго игралият футболист. Чуван е често да казва: „Останали са ни още 20-30 години да поритаме и да поеб…“ Което означава, че смята да се занимава с тези два спорта поне до 80-годишна възраст. Което не е невъзможно, Ицко Финци на 84 си роди дете. В тази връзка искам да кажа на тия, дето раздухват темата за секшуъл харасмант, да престанат. Ако тръгнем по тази линия веднага можем да останем без премиер. А ще бъде несправедливо да го загубим заради това. Има толкова по-сериозни причини да го загубим. Нашите сексуални насилници не са сексуални насилници в европейския смисъл. Нищо у нас не е в европейския смисъл. А самите насилени после тичат из София и се хвалят как премиерът ги пипнал по… На различни места.

Петък, 3 ноември

Комисарката по правосъдието Вера Йоурова, която миналата седмица беше у нас и изрази известни съмнения по отношение на оптимистичния разказ, представен ѝ от Цацаров, сега си продължила мисълта в Хелзинки: “Трябва да използваме по-добре еврофондовете в подкрепа на върховенството на закона, да създадем силна зависимост между върховенството на закона и кохезионните фондове.”

Интересен казус се очертава. Не можем да издигнем върховенството на закона, без да свалим поне тримата дебели. Но пък, ако ни спрат фондовете, няма нужда да ги сваляме, те сами ще си паднат. Или просто ще им омръзнем…

Прочетох нещо интересно във mignews.info. Не ги знам кои са тия колеги, дето списват сайта, даже не знам дали са колеги, щото то напоследък… Но ще рискувам, новинката е любопитна. Петко Кирчев, от Банкя, бръснарят на Борисов, вземал седем бона месечно (отделно премии), за да се грижи за прическата на премиера. Той бил личен коафьор на Борисов още навремето, когато бил пожарникар. И кариерното им израстване вървяло успоредно. Днес и двамата са в МС – Борисов като премиер, бай Петко като заместник-началник на канцеларията и главен държавен секретар. По длъжност имал дори право на достъп до класифицирана информация.

За много „най-добри работи“ съм чел, но тази е най-добрата от всички работи. Щото на практика няма работа. Със същия успех работата на бай Петко може да я върши и някой циганин, от тия, дето косят парковете.

А, бе, как мислите, дали бай Петко завежда епилирането на премиера? Ако е така, това би уплътнило длъжността му. Всъщност, не ми отговаряйте. Не ме интересува.

Стига политика. Да хвърлим едно око и на бизнеса. Вие, братя, ни познавате като публицист. Но ние сме и бизнес гений. Да, честно. Нереализиран гений. Такива идеи раждаме, че една да бяхме осъществил, сега щяхме да с пари да си играем. Вижте например какво сме написал през далечната 2007 г.: „От много време се каня да хвана “Името на розата” на Умберто Еко и да я почистя от всичките му семиотични глупости, които ги разбира само Ивайло Знеполски. Ще стане криминале за чудо и приказ. И ще може да я чете и Бат’ Бойко, щото ще оставя само пряката реч. Ако имам търговски успех, ще хвана и “Махалото на Фуко”, “Кант и птицечовката” и т.н.“

Ама не го направихме и сега се хапем по… отзад, щото хората не спят. Некой си направил приложение Blinkist, което издава кратки версии на бестселъри, които се четат за 15 минути. По 2 млн. читатели дневно влизали и теглели книги. Направо златна мина.

Колко идеи така съм зарязал…

Май трябва вече да се ориентираме към приключване.

Като турих калема – Ден на будителите – Хелоуин, установих, че народът повече го влекат тиквите. И с основание. Какъв е тоя смешен празник?! Гаче ли ние като народ спим и трябва някой да ни буди! Пък и, ако имаме нужда от будене, което не е така, що само един ден ще ни будят, пък ще ни оставят 364 да спим? Не е логично. Не, братя, истината е, че никой не е заинтересован да ни буди. А то и не остана кой. Трябва първо ние да събудим будителите, та след това те да събудят нас. Имам една идея как можем да ги събудим, но ми се иска да опитаме първо с добро.

Празнувайте, братя, празнувайте каквото искате, само празнувайте! Ако спрете да празнувате, ще ви дигнат данъците. Поне така е в притчата за везира, който вдигал данъците, докато народът псувал и почнал да ги намалява, когато народът го ударил на живот…

Ама да не взема да ви подведа… Щото везирът е бил умен.

Д-р Тони Филипов

reduta.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и […]

 

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов направи бърз тур в Североизтока, за да провери готовността на спящите си клетки да се […]

 

Днес над по-голямата част от страната ще е преобладава слънчево време. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно след […]

 
 

към началото