твоята гледна точка
„Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов” с премиера във Варна
Автор Vnews, добавено на 05.11.2017 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

На 8-ми ноември, в 18.00 часа Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна ще се превърне в сцена за премиерата на новата книга на д-р Антония Велкова-Гайдаржиева – професор по История на българската литература от Освобождението до Първата световна война и История на българската литературна критика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий – „Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов”. На събитието ще присъства и големият литературен критик и преподавател в Катедрата по славянска филология при СУ „Св. Климент Охридски“ – проф. д.ф.н. Светлозар Игов.
„Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов” – анотация:
Книгата на проф. д-р Антония Велкова-Гайдаржиева може да бъде четена като духовна биография, житейска и професионална равносметка на една от най-средищните фигури в съвременното българско литературознание и модерна хуманитаристика. Предложените „изповеди“ на критика и историка на литературата, на поета и прозаика, на афориста и есеиста, на преводача и мемоариста Светлозар Игов заедно с финалната студия на Антония Велкова-Гайдаржиева конструират плътен философско-критически портрет на съвременния литературовед и хуманитарист.
Тази книга е споделен духовен разказ за литературата като преживян опит, за пътищата на едно творческо дело като цялост и единство. Това е разказ за най-скъпите фигури, спомени, книги, за най-същностните въпроси, за най-съкровените идеали, за най-важните културни образци, за най-разтърсващите хуманитарни проницания – за незабравимите мигове от опита в/с литературата.
„Разговори“-те не представляват спонтанни устни изповеди или набързо нахвърляни творческо-биографични щрихи спрямо предварително зададените въпроси. Откровенията на най-проникновения ни литератор са дълбоко промислени, подчинени на законите и естетиката на писмената словесност. Те засягат наболели въпроси, свързани със съдбата на човечеството изобщо. Самата диалогична природа на учения като партниращ събеседник, нагласата му да размишлява дискутирайки, да обобщава събеседвайки, е родила идеята за тази книга. Често пъти концептуално задълбочените отговори сами предполагат последващите въпроси.
В книгата читателите ще се съприкосновят с десетки скъпоценни формулировки, класически звучащи определения, христоматийно отлети дефиниции, които директно могат да влязат в средношколските учебници и университетските курсове. Светлозар Игов притежава дарбата да именува явленията, да постулира законите на литературното развитие. И може би най-важното – на българската литература професорът никога не е гледал комплексарски като на регионално, локално явление, нямащо нищо общо със световната. Напротив, той неизменно е аргументирал своята  европоцентрична концепция за родната литература.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

2018 г. може да донесе силни земетресения по целия свят заради едва забележимото забавяне във въртенето на Земята, предупреждават учени, цитирани от световни агенции.

На традиционната среща на Американското геоложко общество Ребека […]

 

Най-добрият български тенисист Григор Димитров категорично победи Давид Гофен на финалния турнир на АТР за годината в Лондон. Българинът триумфира, след […]

 

855
Григор Димитров е на финал в Лондон, българският тенисист спечели с 4:6, 6:0, 6:3 полуфинала с Джак Сок […]

 
 

към началото