твоята гледна точка
„Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов” с премиера във Варна
Автор Vnews, добавено на 05.11.2017 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

На 8-ми ноември, в 18.00 часа Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна ще се превърне в сцена за премиерата на новата книга на д-р Антония Велкова-Гайдаржиева – професор по История на българската литература от Освобождението до Първата световна война и История на българската литературна критика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий – „Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов”. На събитието ще присъства и големият литературен критик и преподавател в Катедрата по славянска филология при СУ „Св. Климент Охридски“ – проф. д.ф.н. Светлозар Игов.
„Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов” – анотация:
Книгата на проф. д-р Антония Велкова-Гайдаржиева може да бъде четена като духовна биография, житейска и професионална равносметка на една от най-средищните фигури в съвременното българско литературознание и модерна хуманитаристика. Предложените „изповеди“ на критика и историка на литературата, на поета и прозаика, на афориста и есеиста, на преводача и мемоариста Светлозар Игов заедно с финалната студия на Антония Велкова-Гайдаржиева конструират плътен философско-критически портрет на съвременния литературовед и хуманитарист.
Тази книга е споделен духовен разказ за литературата като преживян опит, за пътищата на едно творческо дело като цялост и единство. Това е разказ за най-скъпите фигури, спомени, книги, за най-същностните въпроси, за най-съкровените идеали, за най-важните културни образци, за най-разтърсващите хуманитарни проницания – за незабравимите мигове от опита в/с литературата.
„Разговори“-те не представляват спонтанни устни изповеди или набързо нахвърляни творческо-биографични щрихи спрямо предварително зададените въпроси. Откровенията на най-проникновения ни литератор са дълбоко промислени, подчинени на законите и естетиката на писмената словесност. Те засягат наболели въпроси, свързани със съдбата на човечеството изобщо. Самата диалогична природа на учения като партниращ събеседник, нагласата му да размишлява дискутирайки, да обобщава събеседвайки, е родила идеята за тази книга. Често пъти концептуално задълбочените отговори сами предполагат последващите въпроси.
В книгата читателите ще се съприкосновят с десетки скъпоценни формулировки, класически звучащи определения, христоматийно отлети дефиниции, които директно могат да влязат в средношколските учебници и университетските курсове. Светлозар Игов притежава дарбата да именува явленията, да постулира законите на литературното развитие. И може би най-важното – на българската литература професорът никога не е гледал комплексарски като на регионално, локално явление, нямащо нищо общо със световната. Напротив, той неизменно е аргументирал своята  европоцентрична концепция за родната литература.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Минималната заплата ще нарасне на 650 лв. от 1 януари 2021 г. От началото на следващата година минималното възнаграждение ще бъде увеличено от сегашните 510 лв. на 560 лв., а от […]

 

До 15 ноември шофьорите трябва да сложат зимните гуми на колите си. От полицията съобщиха, че ще извършват редовни проверки, а […]

 

Днес ще бъде предимно облачно и главно в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб до […]

 
 

към началото