твоята гледна точка
ТУ – Варна дава възможност за допълнителна професионална квалификация на средни технически кадри
Автор Vnews, добавено на 31.10.2017 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Академичното ръководство на Технически университет – Варна приема дългосрочно изключително сериозно отговорността не само за обучението на инженери, но и на средни техници и други специалисти, необходими на индустрията. С тази цел част от университетската база отговаря на тази потребност чрез две звена – Център за професионално обучение (ЦПО) и Отделение за повишаване на квалификацията (ОПК). От пролетта на тази година, оборудвани с нова, съвременна материално-техническа база, двете подразделения вече са част от единен Квалификационен център.
Центърът за професионална квалификация при Технически университет – Варна има дългогодишен опит в обучението без откъсване от работа по десетки професии – стругари, заварчици, IT специалисти, интериорни дизайнери, специалисти за технически прегледи на МПС и мн. др.
Не е тайна, че през последните десетилетия голяма част от подготвените технически кадри, напуснаха България, заради по-високо заплащане и реализация в други страни. В същото време напоследък се разкриват редица нови предприятия в промишлеността, които изпитват остър глад най-вече за средни технически специалисти – шлосери, заварчици, стругари и пр. Една отлична възможност браншът да подготви и необходимия нов кадрови ресурс предлага и ТУ – Варна.
„Залогаме на добрите мениджърски практики, за да добием популярност сред производствените структури в региона, като се започне от всеки завод в Девня и се стигне до тези от корабната индустрия“ – споделя ръководителят на Квалификационния центъ, Георги Памуков. – „Навсякъде срещаме разбиране, защото кадровият проблем на производителите търси решението си в лицето на авторитетни партньори, какъвто несъмнено е нашият университет.“
През годините вече много средни техници с недостатъчна квалификация, включително жени, завършиха в ТУ – Варна месечни или дневни курсове, според производствената си практика и специализация и получиха съответните сертификати за придобитите умения. Освен хора, вече заети в производството, тук се обучават и курсисти без квалификация, но с желание да постъпят на работа като заварчици, стругари и т.н. Друга група кандидати са студенти от различни специалности в ТУ – Варна, които искат да усвоят и допълнителни трудови умения. Без съмнение, ползата един корабоводител, например, да познава заваръчните действия при авария в открито море, е огромна. Не по-малко полезно за всеки е и умението сам да устанивш и евентуално да се справиш с технически проблеми в жилището си.
В Центъра се провеждат и часове по теория, но основното е практиката. За обучението си в курсовете ни студентите от ТУ – Варна заплащат 150 лева. Таксата за външните кандидати също е 500 лв., напълно приемлива предвид обучението в център в университетска стуктура. Свидетелството за професионална квалификация от ЦПО към ТУ – Варна, означава и сигурно работно място, показва опитът.
Техническата база за обучение по заваряване, разполага със 7 работни места. Данаил Великов е един от дванадесетте курсисти, които в момента се обучават. Работи във варненска фирма като шлосер, но по своя воля е решил да придобие и свидетелство за квалификация за заваряване, за да увеличи изпълнителските си възможности. В базата той упражнява ръчно електродъгова пространствена заварка. Вече е на финала на подготовката след интензивен курс от 3 седмици по 3 часа и половина дневно, по време на годишния си отпуск. Изключително доволен е не само от учебната база, но и от сертифицирания майстор-заварчик Илия Илиев, който го подготвя – професионалист, преминал през редица варненски заводи.
„Курсът по заваряване е предивден за около 20 дни“ – обяснява майсторът, – „но всъщност, задържам курсистите и по-дълго, докато се убедя, че са усвоили напълно материята, защото на някои това се отдава по-трудно.”
На едно от двете работни места със станове за аргоно-дъгово и газопламъчно заваряване се обучава Радко Кирилов – студент 4 курс от специалност „Медицинска електроника” на Колежа при Технически университет – Варна. „Колкото повече практически умения усвоявам, толкова по-уверен се чувствам“ – обяснява младежът решението си да се подготвя и за заварчик. – „Като се дипломирам в университета, смятам да започна работа във фирма за медицинска апаратура, а наученото сега може да ми е от полза. Най-малкото – ще мога да се справям със собствени битови проблеми.”

Един от проблемите, с които се сблъсква Квалификационният център е при организираните курсове за спасители при бедствия, аварии и катастрофи. Кандидати има много, но тъй като курсът е 6-месечен и с триизмерно онагледяване на екстремални ситуации, заплащането е по-високо и не е във възможностите на всеки. В търсене на подходящото решение, г-н Памуков е разговарял с областния управител инж. Стоян Пасев и с кметовете на общини от областта, за да осигурят финансово подготовката на свои специалисти в тази важна за всяко населено място област. Оказало се е, че за тази година не са заложени средства в бюджетите, но ще се направи необходимото в най-близко бъдеще финансовят ресурс да бъде осигурен.
Голям е интересът и към курсовете за специалисти за технически прегледи на МПС. В тях постоянно се обучават за по 3 – 4 дни групи от 10 – 12 курсисти, които са задължени да подновяват сертификаките си през определен период от време.
Курсовете за модните в последно време IT специалисти и дизайнери са предпочитани от много млади хора.

Второто звено на Квалификационния център – Отделението за повишаване на квалификацията, организира курсове за непрекъснато следдипломно платено обучение за придобиване на знания, умения и следдипломна квалификация, съобразени с потребностите за работна ръка на ведомства, фирми.
Организаторът на курсовете – София Сергеева, разказва за двете форми на подготовка: краткосрочна – за квалификационни курсове за решаване на задачи от приложен характер, с обучение от 1 семестър, и дългосрочна – за задълбочени знания и умения, съответстващи на определена тясна специализация или обвързани от нормативна база, със срок за подготовка от 2 семестъра. За получаването на свидетелство за професионална квалификация, в края на обучението се защитава разработен проект или се полага изпит. Особено търсени са курсовете „Работа с продукти за растителна защита”, „Форекс търговия за реализиране на търговски сделки” „Индивидуални специализации по транспортна техника и технологии” и др. Провеждат се и кандидатстудентски курсове за подготовка, курсове за запознаване с актуализирани наредби и законови разпоредби при различни министерства.

Повече информация за обученията можете да прочетете в страницата на Квалификационния център в ТУ – Варна: http://www.tu-varna.bg/tu-varnakc/

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес над по-голямата част от страната ще е преобладава слънчево време. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно след обяд ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще […]

 

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден се отдава почит на […]

 

Дългият път за налагане на санкции с наказателно постановление за нарушение на правилата за движение по пътищата, криенето и избягването на […]

 
 

към началото