твоята гледна точка
Нено Димов обеща Болата на Община Каварна
Автор Vnews, добавено на 29.10.2017 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се е срещнал днес с кмета на община Каварна Нина Ставрева, както и с представители на работните групи по казуса „Калиакра“. Това се посочва в съобщение на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Целта на срещата е продължаване на диалога и намиране на работещи решения по възникналите проблеми, свързани с решението на съда на ЕС по казуса.

За момента разговорите напредват и има сближаване на позициите, които през ноември министър Димов ще защитава в Брюксел. Преговорите между МОСВ, местната общност и местните власти са положителни. Министър Димов е изразил увереност, че позицията на страната ни ще бъде защитена в Брюксел.

Уточнено е, че на този етап „Интегрирания план за управление на защитените зони“ е изваден от разговорите, тъй като той е силно неприемлив от местната общност. Междувременно е приет нов подход за управление на зоните от „Натура 2000“, при който областните управители и кметовете да бъдат отговорни за изработването на интегрираните планове, съвместно с местните общности и защитавайки интересите на гражданите и опазването на околната среда, което е императив на ЕС. Това изисква законови промени, които ще се направят през 2018 година.

В началото на октомври МОСВ предостави поисканите от община Каварна и местната общност научни данни, с които разполага по „Натура 2000“. В момента експертите се запознават с тях и подготвят становище.

По време на срещата са били обсъдени и предстоящите заповеди за защитените зони, които трябва да влязат в сила, за да може да се изпълни решението на съда и да не се стигне до плащане на санкции.

Министър Димов е уверил, че е запознат с внесените от кмета на Каварна документи, с които плажът „Болата“ да бъде управляван и стопанисван от общината и се надява това да стане факт в най-скоро време.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

ГЕРБ ще номинира за нов мандат кметовете на София Йорданка Фандъкова, на Бургас Димитър Николов, на Варна Иван Портних, на Пловдив Иван Тотев, на Стара Загора Живко Тодоров, на Велико Търново […]

 

Деца с дълги или неприбрани в гумени шапки коси не бива да бъдат допускани да ползват водните и другите атракциони по […]

 

Завършилите средно образование и приетите във висше учебно заведение младежи трябва да платят здравните си осигуровки през лятото сами, заявиха от […]

 
 

към началото