твоята гледна точка
Нено Димов обеща Болата на Община Каварна
Автор Vnews, добавено на 29.10.2017 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се е срещнал днес с кмета на община Каварна Нина Ставрева, както и с представители на работните групи по казуса „Калиакра“. Това се посочва в съобщение на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Целта на срещата е продължаване на диалога и намиране на работещи решения по възникналите проблеми, свързани с решението на съда на ЕС по казуса.

За момента разговорите напредват и има сближаване на позициите, които през ноември министър Димов ще защитава в Брюксел. Преговорите между МОСВ, местната общност и местните власти са положителни. Министър Димов е изразил увереност, че позицията на страната ни ще бъде защитена в Брюксел.

Уточнено е, че на този етап „Интегрирания план за управление на защитените зони“ е изваден от разговорите, тъй като той е силно неприемлив от местната общност. Междувременно е приет нов подход за управление на зоните от „Натура 2000“, при който областните управители и кметовете да бъдат отговорни за изработването на интегрираните планове, съвместно с местните общности и защитавайки интересите на гражданите и опазването на околната среда, което е императив на ЕС. Това изисква законови промени, които ще се направят през 2018 година.

В началото на октомври МОСВ предостави поисканите от община Каварна и местната общност научни данни, с които разполага по „Натура 2000“. В момента експертите се запознават с тях и подготвят становище.

По време на срещата са били обсъдени и предстоящите заповеди за защитените зони, които трябва да влязат в сила, за да може да се изпълни решението на съда и да не се стигне до плащане на санкции.

Министър Димов е уверил, че е запознат с внесените от кмета на Каварна документи, с които плажът „Болата“ да бъде управляван и стопанисван от общината и се надява това да стане факт в най-скоро време.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Общинските съветници от ПК „Наука и образование“ одобриха новата система от правила за електронен прием в първи клас в училищата на територията на община Варна, съобщи пресцентърът на градския парламент.
Тя е […]

 

През следващите дни арктически въздух ще понижи сериозно температурите в цяла Европа, показват данните от метеорологичните спътници, публикувани в meteox.com. Настъплението […]

 

Концесиите на 23 плажа и един договор за наем изтичат през тази и следващата година. Това гласи писмен отговор на туристическия […]

 
 

към началото