твоята гледна точка
БСП внася вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“
Автор Vnews, добавено на 28.10.2017 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

онгресът на БСП възложи на Парламентарната група на „БСП за България“ да внесе искане за вот на недоверие към правителството по тема, която най-ярко разкрива провежданата от ГЕРБ корупционна политика. Решението беше взето със 381 гласа „за“ и 6 въздържали се.

С 398 гласа „за“ най-висшият орган на БСП номинира Сергей Станишев за президент на Партията на европейските социалисти за следващ мандат. Благодаря за доверието, което е много задължаващо и ще се постарая да го оправдая, заяви Станишев.

Делегатите на Конгреса приеха политическата визия на БСП за бъдещето на Европа и предложението за алтернативен бюджет за 2018 г.

Социалистите открояват 10 приоритета за българското председателство на Съвета на ЕС – запазване и развитие на Европейския социален модел, присъединяване на България към Шенгенското пространство, финансова стабилност и Пътна карта за приемането на страната в Еврозоната, равноправно участие на България в европейската отбрана и сигурност, Многогодишната финансова рамка – запазване на кохезионната политика и на Общата селскостопанска политика като размер и като принципи на безвъзмездно финансиране, европейската перспектива пред Западните Балкани, Черно море и Дунав – регион на сигурност и сътрудничество.

В алтернативния бюджет социалистите предлагат да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата и прогресивен данък за доходите на физическите лица. Предвижда се ставката за доходи до 3300 лева да остане 10 процента, от 3300 до 10 000 лева да бъде 15 процента, а над 10 000 лева – 20 на сто. Според изчисленията на социалистите така над 2,8 млн. българи ще плащат по-малко данъци. Заложено е увеличение на данък дивидент от 5 на 10 процента. Предлага се още болниците вече да не са търговски дружества, а да се регистрират по Закона за лечебните заведения, а в образованието да бъде отменен „сбърканият модел „парите следват ученика“.

В хода на дискусията депутатът Румен Гечев посочи, че е направена грешка с въвеждането на плоския данък и тя трябва да бъде поправена. Но не трябва да предлагаме прогресивно облагане, което води до дефицит, тук сме уязвими, призна той. Можем да предложим умерена скала, защото промяната не трябва да бъде стресираща, смята Гечев. По думите му на някои места данъкът стига до 28 процента за богатите. Да преосмислим отново скалата, призова Гечев. Когато има 1,5 млрд. лева дефицит, или за две години опоскваме фискалния резерв, или взимаме заеми, посочи той. По думите му това трябва да се обясни на хората.

По време на дебатите думата взе и Атанас Мерджанов, който отбеляза, че е един от деветимата, нахокани в политическия доклад на Нинова. Лично аз съм един от критиците на Нинова и нямам намерение да спра, защото съм убеден, че моята критика е по принципни въпроси, каза той. Ако действително проблемът на БСП в настоящия момент са тези деветима души, дайте да го решим по най-лесния начин, стига партията да продължи да върви напред, да обновява обществото и да свали ГЕРБ от власт, заяви той. Не се чувстваме обидени, че не сме депутати, каза Мерджанов и добави, че винаги ще работи за БСП.

Евродепутатът Георги Пирински посъветва Нинова да не тръгва към следващия организационен пленум в търсене на врага с партиен билет. Той призова да се обърне внимание на гласуването по дневния ред и отбеляза, че гласувалите за включване на точка за промени в устава, не са били 9, а 149.

Корнелия Нинова
БГНЕС

В края на конгреса лидерът на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че с днешните решения БСП е опровергала всички съмнения, че не е готова със своя алтернатива на управлението на ГЕРБ. Предайте на всички членове и симпатизанти по места, до цялото общество, че не сме разцепили, че не сме разделени, че сме силни, заедно и единни продължаваме по своя път, призова тя делегатите.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Два центъра за хора с деменция планира да създаде Община Варна. Изграждането им ще бъде финансирано със средства по оперативна програма „Региони в растеж“, стана ясно на днешното заседание на ПК […]

 

Мобилен събирателен пункт ще приема за безвъзмездно обезвреждане опасни отпадъци от домакинствата. В дните от 26-ти до 29-ти септември пунктът ще […]

 

Единадесетчленна комисия с председател Владимир Андреев определи българското предложение за 91-вите награди “Оскар” за чуждоезичен филм на Американската филмова академия да бъде […]

 
 

към началото