твоята гледна точка
488 млн. лв. са спечелили банките от такси и комисиони
Автор Vnews, добавено на 26.10.2017 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Банките спечелиха 488 млн. лв. само от такси и комисионни през първата половина на годината, като това е с 9,3% повече от същия период на миналата.

В същото време се оказва, че падането на лихвите не води до съществен ръст на кредитирането и до по-високи печалби за банките. Нетният лихвен доход на банките до юни е 1,3 млрд. лв., но това е с 5,2% по-малко спрямо първите шест месеца на миналата година. В резултат реализираната печалба на банковата система до юни 2017 г. е 660 млн. лв., или със 113 млн. лв. (14,6%) по-малко от отчетената за същия период на миналата година. Това се посочва в изданието на БНБ „Банките в България“ за периода април-юни 2017 г.
Общият размер на отпуснатите кредити от банките (без заемите за кредитни институции) отбеляза растеж през второто тримесечие от 1,4% (771 млн. лв.) и достигна 55,5 млрд. лв. в края на юни. Това обаче се дължи на гражданите, докато бизнесът взима по-малко кредити, което показва, че инвестира по-малко в разширяване на дейността си. Кредитите за нефинансови предприятия намаляха с 294 млн. лв. през второто тримесечие. Увеличение бе отчетено при кредитите за домакинствата – с 633 млн. лв., и за други финансови предприятия – с 462 млн. лв.
Общата сума на активите на банките нарасна с 91 млн. лв. (0,1%) през тримесечието и достигна 93 млрд. лв. В края на юни общата сума на депозитите в банките е 79,2 млрд. лв., което представлява увеличение с 363 млн. лв. (0,5%) за три месеца. Нарастване се отчита при депозитите на кредитни институции (с 428 млн. лв.), нефинансови предприятия (с 387 млн. лв.), домакинства (със 172 млн. лв.) и сектор държавно управление (със 102 млн. лв.).
Намаляват депозитите на други финансови предприятия (със 727 млн. лв.). Това се дължи на тенденцията все повече пари на пенсионни компании и застрахователи да се инвестират на борси в чужбина в търсене на по-висока доходност.
Спрямо края на март необслужваните кредити се свиват с 5,1% (504 млн. лв.), а общата сума на кредитите и авансите пада с 1% (със 773 млн. лв.). В резултат делът на необслужваните кредити и аванси се понижи през тримесечието с 0,5 процентни пункта до 12,1%, а на годишна база – с близо 2 процентни пункта поради намалението на размера им с 1,1 млрд. лв.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Грузия, Гърция и Хърватия са начело в списъка на най-безопасните европейски държави за пътуване по време на пандемията от коронавирус. Списъкът на дестинациите беше публикуван от European Best Destinations, предава Канал […]

 

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за […]

 

На 15 юни ще се състои националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература /БЕЛ/ в седми клас, а на […]

 
 

към началото