твоята гледна точка
53-годишен варненец живее нов живот без хъркане
Автор Vnews, добавено на 13.10.2017 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Бодър, с повишена концентрация и в перфектна кондиция. Така определя себе си 53-годишният Димитър Димитров от Варна, броени дни след като хъркането е останало в миналото му след успешна радиохирургична интервенция, извършена в отделението по УНГ в университетската МБАЛ „Света Анна – Варна“.

Мъжът е част от близо 240-те граждани на Варна, които успешно преминаха през съвместната програма на Община Варна и болница „Света Анна“ за изследване на риска от обструктивна сънна апнея (ОСА), стартирала в началото на лятото.

Екипът на д-р Гален Шиваров в отделението по отоларингология установява, след рино и фарингометрия, най-тежки форми на обструкция при Димитър – както на ниво гърло, така и на ниво нос. Следва радиохирургична интервенция и възстановяване. Седмица след операцията 53-годишният мъж е с оптимални показатели, а хъркането е изчезнало изцяло.

„Все едно живея нов живот. От години имам този проблем с хъркането. Чел съм много по темата, тъй като съм наясно, че хъркането е само върхът на айсберга, а рисковете от тези паузи в дишането са много по-сериозни. Още не мога да се нарадвам, че радиохирургичната операция беше толкова лека, възстановяването – бързо и аз вече съм нов човек. Наспивам се вечер. Сутрин съм бодър и работоспособен. Близките ми вкъщи също са по-щастливи и усмихнати“, разказва Димитров и не крие, че агитира свои приятели със същия проблем да се включат в програмата за безплатно изследване на ОСА.

Програмата е в действие до края на м. Ноември 2017 г. От фиксирания капацитет 300 души, са останали 60 безплатни изследвания. От тях могат да се възползват живеещите на територията на Варна и прилежащите населени места – Казашко, Каменар, Тополи, Звездица и Константиново, които имат симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън.

Прегледите се извършват всеки ден между 9 и 12,00 ч. Записванията стават на новия телефонен номер: 052/821-375 или на programa_osa@svetaanna-varna.coм

Диагностичното изследване за риска от ОСА не е платено от НЗОК, извън програмата на Община Варна и  МБАЛ „Света Анна – Варна“. Този факт е причина голяма част от страдащите от този проблем да го подценяват и да отлагат трайното му решаване – с лечение, което е финансирано от здравната каса. Хъркането не е безопасно, припомнят специалистите от отделението по УНГ в МБАЛ „Света Анна – Варна“.

Програмата за безплатно изследване на Община Варна и МБАЛ „Света Анна – Варна“ и прилагането на радиохирургия при лечение на ОСА получи адмирациите на XII-ия Национален конгрес по оториноларингология, който се проведе преди дни в курорта „Свети Влас“. Началникът на отделението по УНГ в МБАЛ „Света Анна – Варна“ д-р Гален Шиваров изнесе резултатите от пилотното издание на програмата през 2016 г. Тогава бяха изследвани 400 души със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън. 68 на сто от тях се оказаха рискови, като при 79 специалистите установиха критични състояния, а при 193 – сериозна патология.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

След прекрасния слънчев летен ден днес, утре лятото започва лека-полека да отстъпва. Днес ни очакват между 31 и 36 градуса, а в следобедните часове над Източна България може да превали за […]

 

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага за обществено обсъждане график на учебното време и ваканциите, както и за датите и […]

 

Цялото съоръжение по проекта за реконструкция на бул. „Левски” ще бъде готово напролет
заради изникнали обстоятелства, които няма как да бъдат пренебрегнати. […]

 
 

към началото