твоята гледна точка
ТУ – Варна ще участва в проекти за създаване на малки космически спътници
Автор Vnews, добавено на 09.10.2017 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Форумът на младежите изследователи „Диалог на нациите“ се провежда всяка година, за да съдейства на младежки екипи от различни страни да реализират съвместни научни изследвания в областта на високите технологии. Организатори са Министерство на образованието и науката на Руската федерация, руското посолство в София, Югозападният държавен университет на гр. Курск, Русия и др. В края на м. септември т.г. нашият университет проведе поредица от инициативи във варненското издание на форума. Официални гости на академичния ни състав за събитието бяха зам.-ректорът на университета в гр. Курск – професор Леонид Червяков, и летец-космонавтът Михаил Корниенко.
Проф. Червяков – ректор на Югозападния университет в Курск, Русия, пристигна във Варна няколко дни по-рано за честването на 55 годишнината на ТУ – Варна и подписа с ректора на ТУ- Варна, проф. дн. Росен Василев двустранен договор за сътрудничество за обмен на студенти и за съвместни проекти в областта на космонавтиката по съвместно проектиране и създаване на малки космически спътници, пускани от бордове на международни космически станции.

Срещата с руските гости завърши с учебно-методичен семинар за преподаването на руски ези, като средство за международно научно-техническо сътрудничество. С този език са свързани постиженията на много български учени от по-старата генерация, но той може да е изключително полезен и за по-младите ни изследователи. Приложението на нови технологии в преподаванто и изучаването на специализиран руски език представи проф. Наталия Боженкова от Държавния институт по руски език „А.С. Пушкин”.
Срещата с космонавт Корниенко върна спомените на преподаватели в ТУ – Варна от 2011 година, когато университетът отбеляза 50-ата годишнина от полета на първия земен човек в Космоса – летецът-космонавт Юрий Гагарин. На честването преди шест години присъстваха космонавтът Юрий Гидзиенко, проектантът на орбитални станции – Вячеслав Родин, вторият български космонавт, летял в Космоса – Александър Александров и неговият дубльор – Красимир Стоянов. Алпийският кедър, който тогава засадиха заедно пред Ректората космонавти и преподаватели, днес извисява ръст към Космоса като един от символите на университета.

Днес новата млада генерация в образованието и науката налага своя решителен принос в постиженията на високотехнологичното ни време. Несъмнено най-доброто средство, за да обединят усилията си руските и българските изследователи при осъществяването на тази цел, са общуването, обменът на научни идеи и постижения, диалогът.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Мобилен събирателен пункт ще приема за безвъзмездно обезвреждане опасни отпадъци от домакинствата. В дните от 26-ти до 29-ти септември пунктът ще бъде разположен в определени точки във всеки район в града, […]

 

Единадесетчленна комисия с председател Владимир Андреев определи българското предложение за 91-вите награди “Оскар” за чуждоезичен филм на Американската филмова академия да бъде […]

 

В ход е операция за контрол на използването на мобилни телефони от шофьорите. От днес до 23 септември е в ход […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото