твоята гледна точка
Една заплата в София вече купува повече от западноевропейска, Силистра – на дъното
Автор Vnews, добавено на 08.10.2017 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския, което значи, че с доходите си един средностатистически софиянец може да си купи малко повече от средностатистическия гражданин на ЕС. Това съобщи Институтът за пазарна икономика, позовавайки се на последните регионални данни на Евростат за 2015 г.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението е 102% от средното в ЕС в стандарт на покупателна способност (СПС).

От института уточняват, че СПС е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднакво количество стоки и услуги в различните страни.

Между София и някои области в България обаче разликата е пет пъти. За 2015 г. Силистра, Сливен и Перник например са посочени като най-бедните области с ниво 23% от средното за ЕС (и при 102% за София).

Силистра е била най-слабо развитата област в страната с 23% и през 2014 г. Дори втората и третата по доходи области в страната са с БВП на глава от населението наполовина на този в София в относителен план.

Това за пореден път показва, че разликите между доходите в България са най-вече по линия на разделението между столицата и останалата част на страната, коментират от Института за пазарна икономика.

В област Стара Загора стандартът на покупателна способност е 52% от този в ЕС през 2015 г., а в широката област София – едва 49%. Следва област Варна с 48% от средноевропейското ниво.

Според справката на института

всички останали

22 области в

страната са в

интервала между

20 и 40%

и тази тенденция трайно се е запазила през последните 10 години.

Като цяло през 2015 г. България продължава да догонва средноевропейските нива на доходи и вече достига 47% от средното след застой на 46% през предходните 3 години, коментират от института.

Благосъстоянието на софиянци е било отчетено като по-високо от това на средноевропейския гражданин за пръв път през 2009 г. От института си обясняват това с бума на икономиката до 2008 г. и инерцията в София и други части на страната през следващите 1-2 години.

На глава от населението

през 2010 г. в

столицата БВП

дори е достигнал

109% от средното

в Евросъюза

Сега стандартът на живот в София всъщност върви отново към пиковите стойности отпреди кризата.

Тенденцията за страната сочи друго – с годините ножицата между провинцията и столицата продължава да се отваря. Преди десет години най-бедните области в България са били Видин, Силистра, Сливен и Ямбол с ниво 22% от средните доходи за ЕС.

Тогава София пак е била най-богата, но БВП на глава е бил 80% от средното за съюза. Т.е. тогава разликата между най-бедните и най-богатата област у нас е била почти 4 пъти в средните доходи.

В по-дългосрочен план догонването е видимо – през 2006 г. БВП на глава в България е бил 38% от средното за ЕС, а

9 години

по-късно той е с

9 пункта по-висок

Това се дължи най-вече на икономическата експанзия на столицата – с 22 пункта до 102%, подкрепена от ръста на област Стара Загора – с 14 пункта до 52%, област София – с 10 до 49%, и областите Пловдив и Русе, които догонват с по 8 пункта за периода до 39% и 38%.

Колкото по-висок е икономическият растеж и повече области се включват в него, толкова и процесът на догонване ще е по-бърз и по-осезаем за по-големи части от населението, коментират от Института за пазарна икономика.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Анонимните сейфове в банките вече са забранени.

Общи екипи на БНБ и на ДАНС ще проверяват на място съмнителни за пране на пари банкови операции, преводи или сейфове. Това предвижда съвместна инструкция […]

 

Имигрантите ще трябва да имат оферта за работа с определено заплащане

Целта е да намалее цялостният брой прииждащи чужденци

Великобритания няма да допуска […]

 

Манията по фитнеса е завзела инстаграм. Терминът “фитспирейшън” – вдъхновяващи примери за здравословен живот, е употребен там 17 милиона пъти, а […]

 
 

към началото