твоята гледна точка
1 милиард лева повече в хазната
Автор Vnews, добавено на 06.10.2017 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

 

1,034 млрд. лв. повече са влезли в хазната до края на септември спрямо същия период на миналата година. Това отчете финансовият министър Владислав Горанов по време на заседанието на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата в НС.

Основен дял от сумата заемали преките и косвени данъци. Според изнесените данни се увеличават постъпленията и от ДДС – с 513 млн. лв. номинално към края на миналия месец, което е близо 8%, а повишението на данък общ доход на физическите лица е 165 млн. лв. сравнение с миналата година.

Финансист номер едно посочи още, че доста сериозен ръст бележат и осигурителните вноски за държавно обществено осигуряване – с 14 на сто номинално. „Общо приходите от осигурителни вноски нарастват с 12,4%“, уточни той. Причината е, че намалявала безработицата и се увеличавало нивото на размерът на средната работна заплата в страната.

Горанов отчете още, че общо приходите на НАП и Агенция „Митници“ за деветте месеца на настоящата година нарастват с 1,612 млрд. лв. И уточни, че част от този растеж е свързан с нарастването на БВП.

По отношение на сивата икономика той бе категоричен, че все още не можем да твърдим, че проблемът с нея и контрабандата е преодолян. „Положителната новина е, че година след година тенденцията е положителна“, констатира Горанов.

Той цитира пред комисията мерки, свързани с промени в законодателството и подзаконовата нормативна уредба, увеличаващи възможностите на държавата да защитава икономическите си интереси.

„Не може парите в обръщение да са по-малко от парите в касите на фирмите. Ние ще си свършим нашата работа като изпълнителна власт и като НАП, която конкретно има правомощия да изследва тези изкривявания, но това само доказва, че имаме резерви в борбата със сивата икономика. Не трябва да си затваряме очите пред това, че огромният оборот на държавата създава всички тези проблеми, за които си говорим в момента“, поясни министърът на финансите.

Той отново повдигна въпроса за ограничението на плащанията в брой и попита депутатите къде са тези 13,5 млрд. лв., за които стана ясно, че българските търговци държат в брой в касите си. Според него тези пари се използват за плащания на заплати под масата, от което се губят осигурителни вноски и данък върху доходите на физическите лица. Освен това с тези пари се купували и стоки без документи, откъдето след това се крадяло ДДС. „За съжаление, колеги, с тези пари се купува и влияние. Тези пари не трябва да са там“, категоричен бе Горанов.

Министърът представи и интересна статистика, според която към края на миналата година фирмите са имали на разположение в брой 13,5 млрд. лв., а в същото време общо в обръщение в страната са били малко над 14 млрд. лв. по данни на БНБ. „Което означава, че в българските граждани по Нова година не е имало пари, което означава, че в банките не е имало налични пари и всичко е било заключено в касите на фирмите“, заключи финансовият министър.

Той призова тези от депутатите, които твърдят, че плащането на еднократна сметка от 5000 лв. за обикновения гражданин е обичайна практика, да дадат още аргументи.

България е в топ 5 по икономически растеж в ЕС за 2016 година, съобщи междувременно премиерът Бойко Борисов във Фейсбук, позовавайки се на последните данни на Евростат. „Според последните данни на Евростат всички страни от ЕС отчитат икономически растеж, за първи път от 10 години“, посочва още премиерът, подчертавайки, че страната ни се нарежда на четвърто място за миналата година по този показател. „Надявам се, че всички усилия, които полагаме в сферата на финансите, административната реформа, усвояването на европейските средства, изграждането на големи инфраструктурни обекти и политиките във всички останали области, ще ни помогнат да запишем още по-голям ръст. А когато фактите и цифрите говорят, компроматите на опонентите ни губят всякакъв смисъл“, пише той. От публикуваните данни става ясно също, че в челната петица се нареждат още Малта, Ирландия, Румъния и Испания. Най-бавен икономически растеж – под 1% пък отчитат Гърция и Италия.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес над по-голямата част от страната ще е преобладава слънчево време. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно след обяд ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще […]

 

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден се отдава почит на […]

 

Дългият път за налагане на санкции с наказателно постановление за нарушение на правилата за движение по пътищата, криенето и избягването на […]

 
 

към началото