твоята гледна точка
ТУ – Варна е партньор в „III Международен младежки форум „Диалог на нациите“
Автор Vnews, добавено на 25.09.2017 година, в категории: Вести, Коментари (0)

От 27 до 30 септември 2017г. в Република България ще се проведе III Международен младежки форум „Диалог на нациите“.

Повече от три хиляди студенти и млади учени ще вземат участие в богата програма, която ще се разгърне  в четири града в България: София, Варна, Пловдив и Шумен.

В дневния ред на бизнес програмата на форума са широк кръг от въпроси – от изучаването на руски език като интерфейс на международното научно-техническо сътрудничество, развитието на доброволческото движение за работа с историческото наследство и патриотичното възпитание на младежта до развитието на глобалните междудържавни инженерни решения.

Целта на форума е развитие на диалога между младите учени на България и Русия, формиране на среда за разработване на съвместни програми и проекти в областта на науката и образованието, популяризиране на руския език, като средство за международно научно-техническо сътрудничество.

Мероприятията, свързани с форума, се провеждат със съдействието на Министерството на образованието и науката на Руската федерация и Посолството на Русия в Република България.

Почетен гост на форума е руския летец-космонавт, герой на Русия, Михаил Борисович Корниенко, който ще разкаже за ключовата роля на образованието и науката в Русия за развитието на съвременната космонавтика.

Провеждането на форума в България е свързано с редица паметни исторически дати, свързващи народите на България и Русия и е едно от мероприятията, посветени на 25та годишнина от подписването на Договора за дружествени отношения и сътрудничество и 140та годишнина от освобождението на България от турско робство.

В рамките на форума ще се проведат открити лекции и семинари за актуални съвременни формати и методики за изучаване на руския език, млади руски учени ще представят свои космически разработки, участници в младежкото доброволческо движение, създадено по инициатива на Юго-Западния държавен университет на Русия, ще разкажат за резултатите от своята работа за съхраняване на историческата памет за загиналите за освобождението на България в Руско-турската война 1877-78г.

Форумът ще се открие на 27.09.2017г. в Посолството на Руската федерация в София. Същевременно в Руския културно-информационен център (РКИЦ) ще се проведе и конференцията „Международен трансфер на технологии: екология и енергоефективност“, в която ще вземат участие и млади учени от ТУ-Варна.

Част от мероприятията ще се проведат на 28.09.2017г. във Варна, където домакин на форума ще бъде ТУ-Варна.

 

Програма 28.09.2017, четвъртък – ТУ – Варна

Време Наименование на мероприятието Зала
09:45-10:00 Тържествено откриване на форума. Приветствия от ректора на университета и представители на гостите. 114МФ
10:00-11:00 Руски космос: Пътят от мечтите до реализацията – разказва руският космонавт, герой на Русия, Михаил Борисович Корниенко 114МФ
11:00-11:30 Прес-конференция на космонавта на Руската федерация и участниците в делегацията Конферентна зала НУК
11:30-12:30 Кафе-пауза Конферентна зала НУК
12:30-14:00 Учебно-методичен семинар за преподаватели по руски език (като чужд език): „Съвременни лингво-дидактически технологии“. Водещ: Боженкова Наталия Александровна, професор, доктор на филологическите науки, Държавен институт по руски език „А.С. Пушкин“ Конферентна зала НУК
12:30-14:00 Обиколка на научноизследователските лаборатории на ТУ-Варна

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Храните поскъпват преди коледните празници, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Индексът на тържищните цени, който отразява тези на хранителните продукти, се повиши миналата седмица до 1,481.

Най-голямо поскъпване […]

 

Всеки, който е подал сигнал срещу политик, магистрат или висш чиновник за подкуп или конфликт на интереси, може да бъде осъден […]

 

Таксата за битови отпадъци във Варна няма да бъде повишавана през 2018 г. Това съобщи шефката на финансовата дирекция в общината […]

 
 

към началото