твоята гледна точка
Само в приказките овчарчето го оставят да излъже до три пъти
Автор Vnews, добавено на 24.09.2017 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Понеделник, 18 септември

В речта си „За състоянието на съюза“ при откриването на политическия сезон председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер  заяви: “Крайно време е България и Румъния да бъдат приети в Шенген”.

Доде да се зарадваме и ни поляха с вряла вода. Първи нашите приятели от Германия. Вътрешният им Томас де Мазиер заяви, явно тайно от Меркел, щото тя обича Бойко и не би му го причинила, че не вижда възможност за бързо присъединяване на България и Румъния. А Холандският премиер Марк Рюте прати Юнкер да се прегледа: „Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар… Противопоставяме се, има твърде много съмнения за контрола на границите и корупцията.”

От Австрия пък думата взе лидерът на десноцентристката Австрийска народна партия Себастиан Курц: “Това не може да стане докато не са изпълнени критериите.”

С една дума Курц.

Днес минах по „Шипченски проход“. По-точно не можах да мина. Няма такъв ремонт! Да им изсъхнат ръчичките дано! Изпълнител е фирмата на Владимир Вутов, син на Цоло Вутов. Вутов Джуниър се залюбил с Цеци Красимирова и си заебал работата. Всеки уикенд фъркал до Барселона, където момата живее, за да се обичат. А ватенките, оставени без надзор, си правят каквото си искат. Наложи се Фандъкова, колкото и да не ѝ се иска, да глоби фирмата със 138 хил. лв. и да я накара да преасфалтира участъка за собствена сметка. Та тая любов му излиза доста скъпо. Освен това и Цвети е масрафлийка, не е от евтините жени. Парите са си негови, обаче нервите са наши. Моля, ако някой има адреса на Красимирова да ѝ пише и да я помоли, ако не ѝ е проблем, да си събере краката за малко и да си дойде в София, та белким се довърши обекта. Че на нас в „Редута“, па и на тия от „Гео Милев“ ни се е… разказа играта!

Вторник, 19 септември

Цацата и Чайката подписали Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г. Споразумението е доста интересно и се чудя дали да им открия, че ако сериозно са го замислили така, те направо режат клона, на който седят: „Взаимодействие между страните в борбата с престъпността, защитата на правата на човека, интересите на обществото и държавата, противодействието на тероризма, наркотрафика, корупцията и незаконната миграция.“

Не, няма да им казвам. Нека се изненадат.

По повод това, че много хора се забавляваха да умотворят около сюжета „Чайка изяжда Цаца“, Антон Луков написа във ФБ: „Не знам защо повечето хора, живущи далеч от морето, са убедени, че чайките ядат само риба. Всъщност чайките ровят боклука и не отказват и мърша.“

Така си е. Като огладнеят чак до София идват.

Мисля обаче, че много хора се заблуждават и в това, че цацата е риба. Още от деца ни лъжат. Помните ли песничката „Цаца-Рибка“. Всъщност, извън това песничката е доста поучителна:

Цацa рибка съм с късмет,

в океана чакам ред.

Всички хитрости владея,

да избягам аз умея.

Ала, падна ли в капана,

хрупкава за миг ще стана!

Ще падне в капана, помнете ми думата. Капанът никога не остава празен. Я цаца ще се хване, я кашалот. Съдбата умее да уравновесява везните.

Разни хора, разни мнения. Градският Петко Вацев видял нещата извън орнито-ихтиоложкия дискурс: „Руска Чайка посети българката шайка.“

Пък в Москва открили паметник на Калашников. На тържеството говорил министърът на културата на Русия Владимир Медински. „Автомат Калашников, рекъл, е истински културен бранд на Русия.“

Културен! Ами да! Благодарение на тоя бранд имаше 45 години на съветската култура в Източна Европа. Култура да видиш! Нищо няма, обаче култура има…

Понеже споменахме Чайката. Той пък рече в София: „В нашата история Русия никога не е била агресор. Винаги е бранила своите интереси. Ние помним завета на Александър Невски – който при нас с меч дойде, от меч ще погине. При никого не сме отивали с меч”.

Руската империя е единствената в света, която е създадена с добра дума. Това Прибалтика, Украйна, Беларус, Полша, Бесарабия, Финландия, Кавказ, Казахстан, Централна Азия все доброволно и с референдуми са се присъединили към Русия. Както е известно, референдумът е въведен от Петър I. И СССР така беше създаден. С добра дума и… някой танк.

И докато сме още на темата. По време на военните маневри “Запад 2017” в Русия хеликоптер изстрелял ракета по зрителите, съобщиха АП, позовавайки се на руски медии. Не се съобщава дали Путин е бил сред зрителите. Което ни оставя единствената възможност да обясним нещата банално – с водката.

Боже, на тия велики пичове сърбите какво им дойде до главите… Напълнили са им правителството с гейове. На проведения тия дни в Белград прайд присъствала лично премиерката Ана Бърнабич. Нещо, което дори Станишев не си позволи да направи у нас. Вероятно защото тя не крие, че е лесбийка. Освен нея в редиците на манифестиращите се наредили министърът на труда Зоран Джорджевич, на държавната администрация Бранко Ружич, кметът на Белград Синиша Мали и други видни лица. Дето се вика, още не сме ги приели в Европа и почнаха да се изпедерастяват.

Преувеличавам малко, разбира се, но то е щото ме е яд на сърбите и търся как да ги уязвя. Тия имаха нахалството оня ден да пуснат магистралата от Ниш до нашата границата, която е част от Коридор 10. А ние още не сме я почвали. Да се чудиш те ли воюваха до вчера или ние…

Обаче вижте какво, добрата инфраструктура е нож с две остриета. Френският “Паризиен” докопал секретен доклад на полицията, в който се казва, че съществува реална опасност от терористични атаки по железопътни линии в цяла Европа. Слава Богу, ние нямаме нужда от терористи по влаковете. На нас БДЖ ни е напълно достатъчна. Такъв тероризъм никой не може да измисли – бавно, мръсно, късно… Изобщо няма да споменаваме случаите, в които влаците попадат под обстрела на паравоенните формирования на индобългарите.

Погледнете и с бежанците какво става. Вече не искат и транзит да минават през нас. Предпочитат през Румъния. Снощи един колега ми се кълнеше, че при разговорите на Борисов с полския премиер Беата Шидло  станало дума за мигрантите. И тя му рекла (предавам със свои думи): Вие като сте такива европейци, защо няма бежанци при вас? Пък Бойко ѝ рекъл: А, бе, имахме един, ама някъде се затри…

Госпожата го клъцнала заради неговата нетактичност по руската тема. Да пледираш пред поляците да се премахнат санкциите срещу Русия дори не е нетактичност, ами направо дебелащина. Ако не е невежество.

С една дума да кажеш, че Борисов е дипломат е като да кажеш, че смисълът на дърводелството е да произвежда трици…

Сряда, 20 септември

„Партиите превърнаха във фарс избора на членове на ВСС“, написа „Сега“. Депутатите дори не се опитаха да прикрият факта, че всичко е предварително договорено.“

Герберите, нали са си простички, та Снежана Дукова им даваше иширети с всички психосоматични средства, за които можете да се сетите. (Това е същата Дукова, дето викаше, че вотът на доверие бил „високорефлективен демократичен инструмент”. Мислител от ранга на Цецерон.)

Дукова дирижира оперетата, Сн. „Сега“

На червените не знам кой им подсказваше. Нинова я нямаше, щото нали е сецната, блъсна я мерцедес. Но въпреки това 80 депутати гласуваха като един по предварителната спогодба – 4:3:2:2. Хем.

Като се тури калема се вижда, че Пеефски е твърде добре представен и в новия съвет. В парламентарната квота на ВСС само има 3-4 фенове. Отделно има общи на Пеевски и Цацаров, а отделно общи на Борисов, Пеевски и Цацаров. С една дума, ако сега не тръгне съдебната реформа, няма да тръгне никога.

„Монитор“ турил дописката за протеста на работниците от „Емко“ в рубриката „Крими“: „Ортаците на Цветан Василев бунят работниците от „Емко“, пробват да притискат държавата“, докладва флагманът на медийния империалист. Покрай другите го е отнесла и Татяна Дончева: „Адвокатката на мафията и неуспял политически лидер Татяна Дончева цъфна на първия ред на протеста на служителите в оръжейната фирма „Емко“. Добре, че си сложихме шапката идиотка и тъмните очила, та сме останал инкогнито. Щяха и нас да разнасят като пенсионер типов хляб.

В същия вестник, дано не преувеличавам много, министърът на икономиката обяснява, че лицензът на „Емко“ за производство не е отнет, така че заводите нямат причина да спират.

Да ви кажа, не са толкова прости, колкото изглеждат. Да произвежда заводът, да трупа на склад, а после ще дойде Пеефски и ще реализира натрупаното. И на „Дунарит“, и на „Емко“ и на де що има военна продукция.

Като споменах „Монитор“, та се сетих. Добре, че не се подведох по акъла на бадърушките да махна антивирусната на Касперски. Така щях да се нахакам… Опитах да им вляза в сайта. Обаче Касперски веднага ме предупреди: „Вредоносна страница! Блокирана е зловредна връзка!“ Какво нещо, а?! И антивирусните почнаха да изобличават вестниците на медийния империалист.

Спорт. „Локомотив“-София елиминирал „Верея“ с 2:1 в уникален мач за Купата на България. Лично не съм го гледал мача, четох го. Отдавна не си губя времето с българските членестоноги. На края на мача на терена имало 21 футболисти, но не били разпределени правилно. „Верея“ били с 9 човека, защото съдията изгонил двама. А Локо били с 12, защото направили смяна, един влязъл, но никой не излязъл. Реферът Георги Кабаков или не забелязал, или не пожелал.

Четвъртък, 21 септември

Радан Кънев се извини за “историческия компромис”: „Днес, вика, близо две години след провала на “историческия компромис”, в който вложих цялата си енергия и скромни политически умения (ама верно доста скромни! – бел. Т.Ф.), аз изпитвам неудържимо желание да се извиня… Изпитвам нужда да поема моята част от политическата вина… за катастрофата на опита България да бъде измъкната от ръцете на мафията.“

С извинение или без извинение, кратката лидерска кариера на Радан приключи. Тя беше белязана с блестящи грешки. И историята с основание вече е отворила страниците си, за да ги впише. Ако сте забравили, да напомня: „ДПС спечели привилегията да бъде част от съдебна реформа… сега вече никой няма да може да каже, че ДПС не е национално отговорна партия”.

И тогава никой не можеше да го каже, ама на, Радан го каза.

Трябва обаче и ген. Наско да се извини. Като сега си спомням как на въпрос дали е удовлетворен от “историческия компромис” каза: „По-добре птичка в ръката, отколкото Сокол в сараите.”

А днес се оказва, че парадигмата е била съвсем различна. В Пазарджик, в Чиксалън по-точно, казват: „По добре п(т)ичка в ръката, отколкото к.. в г…” Извинявам се, но така казват.

Не става, господа! Не може с едно извинете да получите политическо причастие. Няма как да се мине без тежка епитимия, която да бъде изкупена с дълъг политически пост.

А ако се питате защо Радан реши така по никое време да се извинява, ще ви кажа. Пет партии готвят нов Реформаторски блок – ДСБ, „Да, България“, БЗНС, „Зелените“ и ДЕОС. Тази „нова петица“ от известно време облайва извънпарламентарно безобразията на властта, но властта дори не намира за нужно да им каже: Чиба!“

Та тия партии си поставяли за цел бъдеще „Без Борисов“. Което, разбира се, не е ново нито за тях, нито за нас. Помним декларацията на РБ от 21.08.2014 г. А помним и думите на бай… Радан: „Аз съм в обещание към българските граждани, че няма да подкрепя правителство, в което премиер е Борисов.”

И го подкрепи.

Само в приказките овчарчето го оставят да излъже до три пъти.

Господа, с трици не се ловят цици. Пардон, май не беше така… Няма значение. И така е вярно. Ай десебете се вече!

Доналд Тръмп измислил нова държава. По време на обяда, който даде на африканските лидери на сесията на ОС на ООН в Ню Йорк, рекъл: “Много съм щастлив, че лидерите на Кот д’Ивоар, Етиопия, Гана… и Намбия се присъединиха към този обяд.” И после го повтори да не би някой да не е чул: „…системата на здравеопазването на Намбия е по-самостоятелна”.

Но, оказва се, че живеем във време, в което хората не слушат кой какво говори, а гледат какво върши. В някои държави, като България, дори и това не гледат. Та въпреки бушизмите на Тръмп, рейтингът му се вдигнал на 44%. Което се дължало на действията, които той предприел след природните бедствия, връхлетели САЩ.

А нашичкият ни думите му да слушаш, ни делата да му гледаш и въпреки това рейтингът му бетон арме. „Българите, вика, трябва да знаят, че заради киселинността на Черно море, тези ценности са уникално запазени…“, обясни при оповестяването на археологическите находки в нашата акватория. Доколкото сме чел, ако Черно море има нещо в повече от другите морета, то това е сероводородът. Признаваме обаче, малко сме чел по тая тема.

Но някои от изказванията му не изискват специални познания, за да бъдат определени като идиотски: „Вижте в Щатите какво става. Трепят се по улиците. Страшно… И нито една шахта не поема вода. Там не трябва да остане един кмет. Тук шахтите работят.”

Да пази Господ! Тая година комай е единствената, през която не е ставало наводнение от обикновена лятна буря. Нема българско дере, канал, шахта, които да поемат един хурикан.

Пък за карикатуристите от „Прас-прес” рекъл: „Нека и те спечелят демократично три мандата, пък тогава ще им гледам сеира и на тях”.

Демек, да дойдат Комара и двата Чавдара да управляват, пък аз да ги изографисвам. Обаче ще се мине. Щото той така опрости управлението, че всеки може да се справи. Но дали рисувачът на болтове и гайки ще се справи с тяхната работа?

Та казвам, че, ако съдехме по думите, ние направо нямаме премиер. А, ако гледаме делата, по-добре наистина да нямахме. Из интернет се върти един запис, в който се твърди, че Борисов и Цацаров си поискали $50 млн. рушвет от една голяма турска фирма, която искала да купи банка „Виктория“. Преди нещо като година пък руски медии писаха за поискани милиони срещу благословия за придобиването на „Виваком“ от Спас Русев. Изглежда, че любимото число на премиера е милиони.

Никаква евристика. Застинал е на борческите времена. На бюджета с две графи: „Ми даде, му взех“. А по света какви умни бандити има… Разправял съм ви за граф Лустиг, дето продал Айфеловата кула, даже два пъти я продал. За Джордж Паркър, който продал Бруклинския мост. Чули сте сигурно и за оня велик мошеник Франк Абаняле, по чийто живот даже филм направиха – „Хвани ме, ако можеш”, за Грегър Макгрегър, който си измислил държава и събрал милиони инвестиции, за Чарлз Понзи, бащата на финансовите пирамиди и т.н.  Изобщо светът е пълен с престъпници и някои от тях са изключително умни. Но ние и на престъпници не случихме…

Утре е празник, 109 години от обявяването на Независимостта на България. 109 години, обаче бруто. Нето са наполовина. Зер от 1944 до 1989 сме били независими? А колкото до времето след 1989 г., трябва да решим един дълбоко философски въпрос: зависимостта от няколко господари дава ли по-голяма независимост от зависимостта от един господар.

Независимостта е проявление на свободата. А свободата, казваше бай Радой, е като хляба. Всеки ден се замесва, изпича, изяжда… Тоя хляб никой не може да ти го даде.

„Хляб наш насущний, дай си го сам.“

От КАТ съобщават, че поради трите почивни дни се очаква засилен трафик по пътищата, особено по магистралите и най-вече по международния път Е-79 към границата с Гърция. Защото, както каза колегата Кольовски, по традиция българите честват своята независимост в Гърция.

Дано прихванем от гърците поне способността да казваме охи понякога…

Д-р Тони Филипов

reduta.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Отпадат ограниченията за нощните заведения, при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се разрешават.

Това стана ясно от извънреден брифинг пред здравното министерство

При повишаване […]

 

На фона на ескалиращите числа заразени с COVID-19 у нас Гърция затвори границата си за български туристи. До 6:00 ч. сутринта […]

 

България и Хърватия вече са част от валутния механизъм ERM 2 след решение на ЕЦБ и финансовите министри от еврогрупата.

„По искане […]

 
 

към началото