твоята гледна точка
Гинекологични проблеми в детска възраст
Автор Vnews, добавено на 24.09.2017 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Периодът на детството е хормонално неактивен. „Събуждането“ на жлезите – яйчници, хипофиза, хипоталамус, надбъбречни жлези – започва с началото на пубертета. Въпреки това в този етап от развитието на малките момичета също могат да се наблюдават гинекологични проблеми, които будят притеснение у родителите.

Това пише в социалната мрежа за здраве CredoWeb д-р Анастас Стоянов – специалист по акушерство и гинекология, и репродуктивна медицина.

Най-честите проблеми това са:

Генитално течение в детска възраст – представлява по-обилно зацапване на бельото от влагалищен секрет, с възможно леко прокървяване – „Хормонална буря“:

– В ранна възраст до 1 година се дължи на хормоналната стимулация от женските полови хормони на майката, приети чрез кърмата. Това е преходно смущение и не крие рискове, но е желателно да бъде направена консултация с педиатър и гинеколог.

– В детска възраст генитално течение може да се появи вследствие на замърсяване – недобра хигиена, ентероколити, при неосъзната игра на детето, изучаващо своето тяло, попадане на чуждо тяло във влагалището. Необходима е консултация с преглед и оглед на гениталиите, микробиологично изследване и последващо лечение.

Кървене от гениталиите в ранна детска възраст – сериозен симптом и консултацията със специалист е задължителна:

– Травматична причина – нарушена е целостта на кожата на срамните устни;

– Неясно генитално кървене – дължащо се не на травма. След задължителен гинекологичен преглед, трябва да се обърне внимание на общото физическо развитие – вторичните полови белези. Може да бъдат направени и апаратни изследвания – ултразвук; скенер – на гениталии, мозъчни структури /хипофиза и хипоталамус/, надбъбречни жлези; ядрено-магнитен резонанс със същата насоченост; рентгенова снимка на костите на ръката и други зони, за определяне на костната възраст и развитие на момичето.

Лабораторните изследвания, необходими в този случай, са: изследвания на половите хормони; соматотропен хормон /STH/; надбъбречни жлези. Има се предвид – уточняване на възможността за ранен пубертет или изолирани хормонално активни тумори, отговорни за ранното прокървяване, което може да е първи симптом за тяхното наличие. В зависимост от резултатите и поставените диагнози, се провеждат и специфични терапевтични методики за лечение.

Ранно и бързо развитие на вторичните полови белези – окосмяване в типичните зони; формиране и нарастване на гърдите; менструално кръвотечение.

Нормално за пубертетен период се говори между 10- до 18-годишна възраст. Той има три фази:

– предпубертетна фаза (9-11 години) – характеризира се с усилен растеж и развитие на женските полови органи /вторичните полови органи/;

– пубертет (12-14 години) – периодът на първо генитално кръвотечение, наречено menarche;

– постпубертетна фаза (15-18 години) – период на пълно развитие и полово узряване на момичето. Външните и вътрешните полови органи и жлези са завършили развитието си – вече е възможно забременяване и износване нормално на първа бременност.

Времето за установяване на редовните овулаторни цикли е 1 до 3 години от първата менструация. През този период често цикълът е нередовен – прескача, по-обилен и продължителен. Това се дължи на все още неукрепналата хормонална система – хипоталамус, хипофиза, яйчници и съответната тяхна хормонална продукция.

Нужна е консултация със специалист, за да се уточни състоянието, да се отхвърли патология и да се дадат съвети и препоръки.

Отклонения във възрастта на пубертета

Ранен (преждевременен) пубертет – първото менструално кръвотечение е преди 9-годишна възраст. В 80 – 90% от случаите то се наследява от родителите. Другите 10 – 20% са проблемни и рискови и се налага използването на диагностичните методи и съответното лечение.

Късен пубертет – когато до 14-годишна възраст не са развити вторичните полови белези и липсва menarche /първа менструация/ до 16 години. Това отново е основателна причина родителите да заведат детето при специалист-гинеколог.

Менструални нарушения в пубертета:

– Хипоменструални състояния – оскъдна, слаба, кратка, дори липсваща менструация.

– Неправилни маточни кръвотечения – менструациите са по-обилни, продължителни и нередовни. Често са бързо преходни и не се налага лечение.

– Менструални нарушения, свързани с болките по време на менструация – дисменорея – силни болки за няколко часа до 1 ден в началото на всяка менструация. При преглед трябва да се установи дали болките са от началото на менструалните цикли и дали са с еднаква сила. Може да са се появили по-късно и с времето да се увеличават. Необходимо е да бъдат направени сериозни и задълбочени изследвания и съответно лечение, защото рисковете от заболяването и неправилно поставената диагноза водят до проблеми, най-вече в бъдеще – проблеми със забременяването. Често се касае за ендометриоза – наличие на тъкан от ендометриален тип в матката и извън нея, в яйчниците, тръбите и поддържащите връзки, което е причина за запушване на маточните тръби. Налице са и други хормоноподобни нарушения и като краен резултат – стерилитет. Налага се оперативна намеса на поразените зони и последващо медикаментозно лечение.

Още полезни статии четете на адрес: www.credoweb.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

39 почивни дни ще имат учениците за следващата учебна 2018-2019 година. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, […]

 

Франция стана за втори път в историята световен шампион по футбол.

В зрелищен и резултатен финал срещу Хърватия на стадион “Лужники” в […]

 

Още три цикъла на продължителни валежи ни очакват до края на лятото – от 22 до 25 юли, от 30 юли […]

 
 

към началото